13 millioner mennesker under nedstengning i det nordvestlige Kina på grunn av COVID-19

Medisinsk personell utfører testing for Covid-19 i Zhangye i den nordvestlige Gansu-provinsen i Kina. Oktober 2021. Foto: STR / AFP via Getty Images
2. januar 2022

Folk i byen Xi'an i nord-vest i Kina sliter med å skaffe seg mat og forsyninger etter at myndighetene beordret nedstengning av byen med 13 millioner mennesker den 23. desember på grunn av økning i tilfeller av COVID-19.

Alle innbyggerne i byen måtte gjennom en ny runde med testing for COVID-19, mens 90 boligområder har blitt stengt av. Lokale innbyggere som er tvunget til å holde seg hjemme, fortalte til den kinesisk-språklige utgaven av Epoch Times at de ikke engang hadde hatt tid til å hamstre mat før nedstengningen.

Xi'an har opplevd en snikende utbredelse av smitte under den nåværende bølgen av COVID-19, og sykdommen har spredt seg til andre deler av provinsen, ifølge Liu Feng som er direktør for Shaanxi provinsens senter for sykdomskontroll og forebygging. 26 lokale tjenestemenn blir holdt ansvarlige og har blitt straffet for å ha mislykkes i å stanse utbruddet.

Lokale tjenestemenn beordret at fra midnatt den 23. desember kunne kun ett medlem av hver familie dra ut annenhver dag for å kjøpe inn det aller mest nødvendige. Beboerne «får ikke forlate byen, med mindre det er nødvendig», og de som ønsker å reise, må søke om tillatelse. All unødvendig aktivitet er stengt.

Siden den 23. desember har den offisielle nettsiden til Xi'an Xianyang internasjonale lufthavn meldt at alle innenlands flyvninger inn og ut av byen er kansellert. Jernbane- og motorveitransport inn og ut av Xi'an er også stengt.

Epoch Times har fått tak i en video som viser innbyggere på toppen av bygninger i Xi'an som roper om hjelp etter å ha gått tom for mat og andre forsyninger under nedstengningen.

«Fordi de ikke var noe forhåndsvarsel, fantes det ikke mat hjemme i det hele tatt», sa Wang Gang (et pseudonym) som er leietaker i Xi'ans Changfengyuan boliglag, til kinesiske Epoch Times. «Jeg kjøpte noen nudler fra butikken i nabobygningen om ettermiddagen. De varte i to dager. Den tredje dagen sa butikkeieren at hyllene var tomme og at alle varene var borte. Eieren ble ført bort i karantene i natt.

"Senere la jeg ut en melding om dette på Weibo. Denne saken løste seg litt, og nå kan ting bli sendt til boligområdet. Men prisen på grønnsaker har doblet eller tredoblet seg».

Wang er bekymret for hvis noen blir alvorlig syke under nedstengningen. Døren til bygningen er låst fra utsiden med en kjetting. «Hva vil skje hvis det oppstår brann? Da vil ikke folk som er innelåst, kunne komme seg ut.»

Yu Jia (pseudonym) som er en annen leietaker i Changfengyuan boliglag, fortalte kinesisk Epoch Times at innbyggerne ble "tatt på sengen" fordi de ikke ble varslet om nedstengningen på forhånd. Hun hadde ikke noe å spise den morgenen. Da hun ble skikkelig sulten, gikk hun ned for å spørre vekteren hvordan leietakerne skulle skaffe seg mat, men vakten fortalte henne at beboerne måtte løse dette problemet selv.

«Ingen i eiendomsforvaltningen bryr seg om hva som skjer med oss. De hang bare opp en QR-kode og telefonnummer til nærbutikken ved porten til boliglaget. Jeg ringte nærbutikken og kjøpte noen nudler og brød. Grønnsaker var bare tilgjengelige ved inngangsdøren til boliglaget om morgenen den tredje dagen, men grønnsakene er ekstremt dyre», sa hun.

Gu Xiaohua og Gao Miao hjalp til med å skrive denne artikkelen.