Leder: WHO i Kina – vitenskap eller politikk?

WHO's logo ved hovedkvarteret i Geneve. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images

Mange spørsmål står ubesvarte tilbake etter at WHO's ekspertteam nettopp har kommet hjem fra reisen til Kina. Hensikten med reisen var å få svar på hvordan koronaviruset hadde oppstått.

Medlemmene i WHO's ekspertteam mener at de kinesiske kollegene på stedet ikke var særlig samarbeidsvillige. De fikk helt enkelt ikke svar på mange spørsmål de stilte. Man fikk heller ikke bakgrunnsdata som trenges, selv om data fantes. Nylig sa Dominic Dwyer som er et australsk medlem i WHO's ekspertteam at kineserne hadde motsatt seg å gi teamet adgang til forespurt data fra de tidligste pasientene. De fikk istedet bare et sammendrag.

Et tegn på at det ble slik, var at WHO ikke fikk tillatelse av Beijing til denne reisen før ca ett år etter at Beijing hadde erkjent eksistensen til viruset; etter diverse mørklegging og arrestasjoner av legene som først hadde slått alarm.

Da de var vel på plass, var besøket begrenset til steder som verden på forhånd kjente til. Man fikk heller ikke snakke med vanlige folk. WHO-eksperten Thea Kølsen Fischer fra Danmark sier til The New York Times at «under hele reisen var inntrykket mitt at det var veldig geopolitisk».

Flere Kina-eksperter har uttalt seg om WHO-reisen til Epoch Times.

«Dette oppdraget til Wuhan ble forhandlet med vilkår som egentlig var utformet slik at de [WHO] ikke kommer til å få rede på noe som helst», sier Gordon Chang.

Gordon Chang undrer hvordan Peter Ben Embarek, den danske forskeren som ledet WHO-oppdraget, kan si at det er «ekstremt usannsynlig» at viruset kan ha lekket fra det omtalte laboratoriet i Wuhan. «De er der i en måned, hvor av to ukers karantene. De reiser til Wuhan Institute of Virology og er der i tre og en halv time», sier Chang. Teamet besøkte laboratoriet den 3. februar 2021.

«Jeg vet ikke hvordan WHO-medlemmer kan si dette etter en slik kortvarig undersøkelse. Hva vet han om virologi?» undrer Gordon Chang, som er Kina-ekspert.

Våre regelmessige lesere vet at det som karakteriserer Kina under Det kinesiske kommunistpartiets styre, eller for den saks skyld Sovjetunionen da den eksisterte, er at alt er politisert. En kinesisk akademiker og uttalt kritiker av Det kinesiske kommunistpartiet som bor i Australia, sier til Epoch Times at han kaller WHO-undersøkelsen for «en farse iscenesatt av det kinesiske regimet».

Men aller best uttrykte kanskje Wuhanbon Zhang Hai seg i et intervju med Epoch Times. Han har kjørt en rettssak mot den kinesiske staten siden faren døde av covid-19. Han mener at det kinesiske regimet bare utnytter WHO.

«De er bare en front, et redskap, for å si det rett ut. Nå leter man etter virusets utspring, og det har gått mer enn ett år siden utbruddet. Alle bevis er borte», sier han.

Når det gjelder WHO's utredning, påpeker han at den umulig kan utføres på en uavhengig måte.

«Hvis du virkelig er uavhengig, finnes det ingen mulighet til å få slippe inn i Kina eller Wuhan. Så enkelt er det. Denne WHO-utredningen betrakter jeg som en vits», sier han.

Ad i artikkel – AdSense
AD