Vesten lover flere sanksjoner overfor Russland midt i påstander om krigsforbrytelser

To personer triller syklene sine over en gate i Bucha nordvest for Kyiv i Ukraina den 2. april 2022. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP via Getty Images
10. april 2022
AD

Utenriksminister Antony Blinken sa at USA søker ansvarlighet etter at fotografier som dukket opp i løpet av helgen, angivelig viste en massakre nær Ukrainas hovedstad, samtidig med at EU-tjenestemenn lovet flere sanksjoner.

"Vi kommer til ... å sørge for at de relevante institusjonene og organisasjonene som ser på dette, inkludert utenriksdepartementet, har alt de trenger for å vurdere nøyaktig hva som skjedde i Ukraina, hvem som er ansvarlig og hva det utgjør", sa Blinken til CNN søndag.

Flere av topp ukrainske tjenestemenn sa søndag at russiske styrker massakrerte sivile i Bucha, som ligger nær Kyiv, mens det russiske forsvarsdepartementet avviste disse anklagene. Ukrainas forsvarsdepartement la ut en Twitter-video som angivelig skal vise de avdøde sivile. De hevder at de ble henrettet med bakbundne hender. The Epoch Times kunne ikke verifisere verken ukrainske eller russiske påstander.

Europeiske tjenestemenn, derimot, lovet at flere sanksjoner vil bli innført overfor Russlands økonomi. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy fornyet også sine oppfordringer til å innføre sanksjoner overfor Moskva under et intervju med CBS søndag morgen.

Den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock skrev på Twitter: "Bildene fra Bucha er ikke til å bære ... de ansvarlige for disse krigsforbrytelsene må stilles til ansvar. Vi vil stramme sanksjonene mot Russland og vil hjelpe Ukraina enda mer i å forsvare seg."

Presidenten i EU-kommisjonen, Charles Michel, skrev på samme måte på Twitter at Ukrainas regjering og frivillige organisasjoner samler bevis, og "ytterligere EU-sanksjoner og støtte er på vei." Verken Michel eller Baerbock utdypet hvilke sanksjoner det var snakk om.

Russlands økonomi har allerede vært tungt målrettet av EU, USA og samordnede land siden starten på krigen den 24. februar. Dette førte raskt til at Russland krevde at europeiske land skulle betale for russisk gass med rubler i stedet for i annen valuta.

Men russiske tjenestemenn, inkludert Kremls talsmann Dmitry Peskov, avviste påstandene forrige søndag ettermiddag.

"Det er klart at det er mange falske og iscenesatte bilder", sa Peskov til Bloomberg News angående bildene som angivelig viste døde sivile i Bucha.

Det russiske forsvarsdepartementet benektet på lignende måte Ukrainas beskyldninger.

"Alle bilder og videomateriell publisert av regimet i Kyiv, som angivelig viser en slags "kriminell handling" av russisk personell i byen Bucha ... er enda en provokasjon", sa det russiske forsvarsdepartementet via statlig drevne medier. De påsto at likene var "iscenesatt for vestlig media av regimet i Kyiv".

"Det er spesielt at alle likene på bildene, publiserte av regimet i Kyiv, etter minst fire dager ikke har blitt stive, ikke har karakteristiske flekker lik et kadaver og har friskt blod i sårene sine", sa departementet videre.

Ad i artikkel – AdSense
AD