USA nærmer seg Papua Ny-Guinea

USA ønsker å videreføre diskusjoner om sikkerhetsspørsmål i Stillehavs-området med Papua Ny-Guineas statsminister James Marape. Foto: Dave Rovwland/Getty Images
15. mai 2022
AD

USA ønsker å styrke sikkerhetssamarbeidet med Papua Ny-Guinea etter at Salomonøyene signerte en omstridt sikkerhetsavtale med Kina, en avtale som kan gjøre det mulig for Kina å stasjonere tropper og våpen i regionen.

Stillehavsnasjonen Papua Ny-Guinea ligger strategisk plassert nordvest for Salomonøyene og like nord for Australia. Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa nylig Daniel Kritenbrink, USA’s visestatsminister for Stillehavs-saker, at det vil bli flere samtaler med Papua Ny-Guineas statsminister James Marape angående sikkerhetsarbeid i området de neste månedene.

«Det er ønskelig fra begge sider å sikre at det tas konkrete grep for å utvide sikkerhetssamarbeidet vårt», sier han til nyhetsbyrået.

Ifølge Kritenbrink har Salomonøyenes statsminister Manasseh Sogavare forsikret at sikkerhetsavtalen med Kina kun gjelder sikkerhetsspørsmål i landet og at det ikke vil komme noen kinesisk militærbase i regionen.

Vi er bekymret for alle landene i området. Det er 20 nasjoner på øyene i Stillehavet. (Scott Morrison, Australias statsminister)

Salomonøyenes opposisjonsleder Matthew Wale har tidligere vært skeptisk til påstandene. Han mener det ikke finnes alvorlige trusler mot innenrikssikkerheten og anklager Sogavare for bevisst å planlegge en eskalering av konflikten med Malaita-provinsen.

Sogavares regjering har vært uenig med Malaitas provinsleder Daniel Suidani om en avgjørelse fra 2019. Avgjørelsen innebar at Salomonøyene skulle bryte sine diplomatiske bånd med Taiwan og i stedet nærme seg Kina. Men til statsministerens ergrelse har Suidani alltid hevdet at landet bør holde fast ved relasjonen til Taiwan.

Spørsmålet ble reist i november i fjor da det brøt ut opptøyer i hovedstaden Honiara. Under opptøyene ble byens Chinatown ødelagt, og tre mennesker mistet livet.

Også andre Stillehavs-nasjoner i regionen er, ifølge Kritenbrink, bekymret for konsekvensene av sikkerhetsavtalen mellom Salomonøyene og Kina.

«Vi vet at Kina er ute etter å etablere en kraftigere logistikk i utlandet og skape en infrastruktur som gjør at den kinesiske hæren kan utplassere og opprettholde militær makt på lengre avstand.»

Eksperter har advart om at en fullt ut implementert sikkerhetsavtale mellom Salomonøyene og Beijing kan føre til geopolitiske spenninger i området tilsvarende de i Sør-Kinahavet. Allerede i slaget ved Guadalcanal under andre verdenskrig var det vanskelige slag på Salomonøyene på grunn av den viktige beliggenheten og innflytelsen på viktige sjøveier.

Australias statsminister Scott Morrison har antydet at andre Stillehavs-land, som Papua Ny-Guinea, har vært under lignende press for å vedta en sikkerhetsavtale med Kina.

«Tror du ikke at Papua Ny-Guinea føler på det samme presset som mot Salomonøyene? Selvfølgelig gjør de det. Det pågår i alle disse landene», sa Morrison den 20. april.

Beijing har nylig vist interesse for Bougainville som er en autonom region i Papua Ny-Guinea og på vei mot sin uavhengighet i 2027. Regionen har angivelig blitt tilbudt 1 milliard amerikanske dollar for å investere i områdets infrastruktur.

Kina tilbød seg også å gjenoppbygge en marinebase i Papua Ny-Guinea i 2018, men tapte den gang mot en avtale med Australia og USA.

Samtidig advarer Morrison om utfordringene med å konkurrere med Beijing om innflytelse i regionen.

«Vi er bekymret for alle land i området. Det er 20 nasjoner på øyene i Stillehavet ... det er 20 områder hvor vi må sikre at vi motvirker kinesisk innflytelse», sier han i en radiomelding den 26. april.

«Vi er det eneste landet i verden som har ambassader i alle øy-nasjonene i Stillehavet. Dette er et veldig omstridt område, og vi har alltid vært i forkant. Men her har vi med den kinesiske regjeringen å gjøre som ikke følger de samme reglene.»

Ad i artikkel – AdSense
AD