Stor interesse for antikviteter: "Det er et sug"

Foto fra Antikkmessen i 2019. De siste to årene har messen vært innstilt på grunn av pandemien. Arkivfoto. Foto: Jessica Gow/TT
22. januar 2023

Interessen for antikviteter er stor, til tross for urolige økonomiske tider. Kjøp av antikviteter må likevel ikke sees på som en investering, men snarere en pengeplassering, ifølge tre antikvitetsforhandlere som også tipser om hvordan man unngår en dårlig handel.

Hverken to år med pandemi eller uro på børsen som følge av krigen i Ukraina, ser ut til å dempe etterspørselen etter møbler med historie. Flere antikvitetshandlere forteller i stedet om en stor interesse for antikviteter på årets antikkmesse i Stockholm som startet den 19. mai.

Vi har tilbragt mye tid hjemme under pandemien, og det kan være årsaken til at mange vil investere mer i sine hjem, ifølge antikvitetshandleren Fredrik Knutsson ved Knutssons Antik & Konsthandel i Vänersborg.

«Vi merker at det er et sug, selv om det er litt urolig på børsen. Hvis du ser på en vanlig middelklassefamilie, så har de under pandemien kanskje spart 200.000-300.000 kroner bare på grunn av at de ikke har reist på ferie», sier han.

Historisk sett har urolige tider også ført til at flere søker seg til tryggere investeringer, eksempelvis i gull. Fredrik Knutsson tror at antikkmarkedet kan ha fordel av fenomenet ettersom antikvitetsgjenstander kan oppleves tryggere, sammenlignet med aksjer.

«En 1400-talls lysestake i messing fungerer like bra i dag som den gjorde i 1460. Det er et fysisk objekt som til en viss grad er verdibestandig og som du har, uansett hva som skjer. Du kan til og med bruke den hver dag», sier han.

Ifølge Ian Lundgren som er antikvitetshandler på Lundgrens Antikhandel i Stockholm, er etterspørselen stor etter ting med høy kvalitet, enten det er en krystallkrone, speil eller lysestake. Prisene har gått opp på de gjenstandene som er i best stand.

«I mellomsjiktet er det noe mindre etterspørsel, og prisene har gått noe ned. For de billigste varene er interessen stor», sier han.

Michael Berglöf som er antikvitetshandler ved Berglöfs Antikhandel i Stockholm, har et lignende bilde av markedet. Han sier at vårens auksjoner har gått "veldig bra", og han ser ingen tegn på at uroen på børsen påvirker handelen negativt.

«Det ser ut som folk omplasserer pengene sine fra aksjer til kunst og andre verdibestandige gjenstander, noe som også er typisk når det blir inflasjon.

Kan man se kjøp av antikviteter som en investering i urolige børstider? Vel, sier antikvitetshandlerne. De mener selvfølgelig at det er mer økonomisk enn å kjøpe nyprodusert. Å kjøpe antikke gjenstander bare for å tjene penger, er ikke noe de anbefaler.

«Jeg vil si at det er mer en plassering enn en investering. Du kan aldri regne med noen verdiøkning, for moten kan endre seg. Derimot får du som regel pengene tilbake, og da er det jo en bra plassering», sier Michael Berglöf.

Fredrik Knutsson ser det snarere som en investering i et vakkert hjem og en økt livskvalitet.

«Folk spør meg ofte hva de skal satse på og hva som blir det neste folk vil ha. Hvis man bare er ute etter det økonomiske, skal man holde på med noe annet. Har du flaks og gjør leksen din, så gjør du en god handel. Fremfor alt investerer du i deg selv», sier han.

Antikvitetshandlernes råd til den som vil kjøpe antikviteter, er å lese seg opp, gå ut fra sin egen smak og få hjelp til å bedømme kvaliteten, for eksempel fra noen av ekspertene i en kunst- og antikvitetshandlerforening.

Hvis du kjøper på et auksjonshus, bør du tenke på at det kan være forfalskninger og at det ofte kommer ulike avgifter som legges til prisen. Man bør også kontrollere objektets tilstand. En restaurering er ofte kostbar og kan ødelegge drømmen om en god handel.