Johan Holmsæter: Ikke la kulemagen vokse i ferien

Selv om du gjør hundre situps, betyr det ikke at fettet rundt magen forsvinner. Energien kan like gjerne tas fra en annen del av kroppen. Foto: Shutterstock
30. juni 2024
AD

Man kan være høy eller lav, mørk eller lys, men man bør ikke ha kulemage. Det er ikke noe kult med kulemage. Du skal ikke le av kulemagen, men heller se opp for den. Hvis du er mann og  ikke lenger ser  "petter", er det på høy tid å gjøre noe med fettet som har samlet seg der det er farligst; rundt midjen. Situps er ikke svaret.

Ønsket om å være slank og veltrimmet er sterkere enn noen sinne. Treningssentre fylles av unge mennesker som ønsker å se slanke ut.  Jeg får ofte spørsmål fra de eldre: "Hvordan trener jeg bort magen min?" Jeg pleier å svare at de først skal begynne å trene bort fikseringen på kulemagen.

Det går nemlig ikke å punkt-trene. Ofte er det akkurat øvelser for magen folk spør etter, men du kan ignorere alt du har hørt og lest om øvelser som gir smalere midje. Virkeligheten er en annen.

Når du begynner å trene og kroppen må bruke energi-lagrene, sendes det signaler til fettvevet. Fettet frigjøres da fra vevet der det er lettest tilgjengelig. Hvor på kroppen fettet forsvinner, er individuelt og delvis arvelig. Det avhenger også av kjønn. Det er ikke avhengig av hvilken trening du gjør.

Hvis du gjør hundre situps, betyr ikke det at fettet forsvinner rett over magen. Energien kan like gjerne tas fra en annen del av kroppen. Kvinner har som regel fett knyttet til hofter og lår, mens det på menn pleier å være kulemagen som blir igjen lengst når de begynner å gå ned i vekt. Du skal ikke gjøre situps for å kvitte deg med fett rundt magen, men for å få sterkere magemuskler. Med sterkere magemuskler blir det lettere å holde magen inne, men det er en annen sak.

Er det farlig å være litt tykk? Hvis kroppsfettet er jevnt fordelt slik at du er litt  lubben over hele kroppen, så er det ikke like alvorlig som om fettet er konsentrert over magen. Personer som er tykke over magen, rammes oftere av hjerteinfarkt, høyt blodtrykk og diabetes.

Test deg selv. Det finnes en svært enkel metode for å sjekke om du bærer rundt på for mye fett, en metode som viser mer enn vekten. Mål med et vanlig målebånd. Ta mål rundt magen i navlehøyde og deretter rundt baken. For menn bør forholdet magemål delt på målet rundt baken ikke overstige 1. For kvinner bør forholdet ikke overstige 0,8. Hvis forholdet ikke overskrider disse verdiene, er det sannsynligvis ingen umiddelbar medisinsk grunn til å gå ned i vekt.

Men det er ikke bare funksjoner som blodtrykk og insulinnivå som påvirkes av overvekt. Hvis du bærer på for mange kilo, får du lettere belastningsskader. Skjelett, ledd, leddbånd og sener er ikke dimensjonerte for ekstra kroppsvekt. Belastningen blir større når du trener.

Hvis du er overvektig, skal du heller ta lange spaserturer enn å jogge. Svømming er også en skånsom mosjonsform. Om vinteren er langrenn perfekt fordi det styrker musklene og kan være lavintensivt og fettforbrennende hvis du tar det litt rolig. Langrenn er en svært skånsom treningsform for ledd og leddbånd.

Jeg går tilbake til trening og koblingen til mage. Mange begynner å trene for å gå ned i vekt. Men trening er et dårlig slankeverktøy. Trening utløser velværehormoner. Det får deg til å føle deg bra med deg selv og snillere mot dem rundt deg. Det får deg til å vokse som person. Det styrker immunforsvaret. Derfor er det lurt å gå mye, sykle, ta trappene i stedet for heisen og holde kroppen i bevegelse. Bygg på med spesifikke øvelser og trening av og til. Få pulsen opp og musklene dine slitne! Hvis du legger til litt kraft og fart iblant, vil det forbedre kondisjonen, gjøre deg mer utholdende og motstandsdyktig mot livets påkjenninger og gjøre musklene dine sterkere. Kulemage må takles på andre måter.

Hvis du vil gå ned i vekt, er det ikke viktigst at du  gjør spesielle mageøvelser, men at du beveger deg mer i hverdagen, spiser mindre kaloririk mat, godt fett (mange anbefaler nå animalsk fett foran prosesserte planteoljer - les selv) og mer proteiner. Det er for eksempel mye mer effektivt  å drikke vann til maten i stedet for øl og brus enn å gjøre ti situps for å få bort kulemagen .

Før i tiden var runde mager et tegn på rikdom. Store mager ga respekt. Ellers var overvekt forbundet med jovialitet. Hvis du var tykk, var du en hyggelig og omgjengelig person som gledet alle rundt deg med et bekymringsløst og muntert sinnelag. Men det var den gang. Jeg er ikke kroppsfokusert, men det er ikke til å komme bort fra at tykke mager i dag for det meste forbindes med livsstilssykdommer som diabetes type 2, en tilstand som påfører samfunnet stadig økende helsekostnader og omfattende menneskelig lidelse.

Så ta kulemagen på alvor! Hvis du har en, sørg for å få den bort i sommer. Det trenger ikke bety et asketisk liv. Det viktigste er at du har et klart mål og litt disiplin. Reduser sukkerinntak og andre næringsfattige kullhydrater, spis riktig og regelmessig, dropp mellom-måltidene og hold i gang den daglige mosjonen i minst en time hver dag, helst lengre. Da kan du si farvel til kulemagen.

Johan Holmsäter. Grunnlegger av Friskis og Svettis

Kontakt skribenten: [email protected]    

Ad i artikkel – AdSense
AD