Sprøytemidler i mat: En veileder for forbrukere om de mest og minst forurensede fruktene og grønnsakene

En blanding av frukter og bær i Oregon, USA. Foto: Leslie Brienza/Shutterstock
23. april 2023
AD

Environmental Working Group (EWG), en ideell miljø- og helseorganisasjon, ga i mars ut en veileder for forbrukere om plantevernmidler i mat.

Undersøkelsen avslørte at nesten 75 prosent av ikke-økologisk, fersk mat som selges over hele USA, inneholder rester av potensielt skadelige plantevernmidler.

EWG’s analyse utført av "U.S. Department of Agriculture" er basert på data fra 46.569 prøver fra 46 ulike frukt- og grønnsaker.

EWG bruker dataene for å skape to lister. "Det skitne dusinet" består av fruktene og grønnsakene som er mest forurenset av plantevernmidler. "De rene 15" består av mat med lavest forurensningsnivå.

Tanken er å hjelpe forbrukerne til å ta velinformerte produktvalg i dagligvarebutikken.

EWG's Skitne dusin

Hvert år blir en roterende liste over produkter testet av USDA-ansatte som vasker, skreller eller skrubber frukt og grønnsaker på samme måte som forbrukerne ville ha gjort, før maten undersøkes for 251 ulike plantevernmidler.

Dette året har blåbær og grønne bønner blitt føyet til listen over mat med mest plantevernmidler, mens jordbær og spinat fortsetter å være på topp blant "Det skitne dusinet".

Epoch Times Photo
Foto: Stone36/Shutterstock

Det skitne dusinet 2023

Jordbær

Spinat

 1. Grønnkål, bladkål-grønnsaker og sennepsgrønt
 2. Ferskener
 3. Pærer
 4. Nektarin
 5. Eple
 6. Druer
 7. Paprika og chillipepper
 8. Kirsebær
 9. Blåbær
 10. Grønne bønner

Ifølge rapporten ble totalt 210 plantevernmidler funnet på 12 matvarer. Grønnkål, bladgrønt og sennepsgrønt inneholdt opp til 103 ulike plantevernmidler, flest blant all avling, fulgt av paprika og chilipepper med 101.

Når det gjelder blåbær, inneholdt omtrent 80 prosent av eksemplarene som ble testet, to eller flere plantevernmidler. På grønne bønner oppdaget EWG 84 ulike plantevernmidler.

I tillegg hadde flere prøver av grønne bønner rester av det giftige plantevernmiddelet acefat. Dette middelet forbød EPA for mer enn 10 år siden for bruk på grønne bønner som dyrkes til mat, ifølge rapporten.

"Noen av USDA's tester viser spor av plantevernmidler som ble forbudte for lenge siden av Environmental Protection Agency. Det er nødvendig med mye strengere regulering og tilsyn fra myndighetene med disse kjemikaliene", heter det i rapporten.

Eksperter sier at eksponering av disse giftene kan være skadelig, særlig for barn og gravide.

"Å være utsatt for plantevernmidler under graviditet kan føre til økt risiko for fosterskader, lav fødselsvekt og fosterdød", påpekte American Academy of Pediatrics. “Eksponering i barndommen har vært knyttet til oppmerksomhets- og læringsproblemer, i tillegg til kreft."

Allerede for over tretti år siden advarte National Academies of Sciences om barns eksponering av plantevernmidler.

EWG's Rene 15

Sammen med Det skitne dusinet, oppgir EWG hver vår også en liste over 15 varer med de laveste verdiene av sprøytemiddelrester.

Avokado og søtmais ble funnet å være de reneste produktene med mindre enn 2 prosent av prøvene som viser sporbare plantevernmidler.

Nesten 65 prosent av eksemplarene blant de 15 fruktene og grønnsakene hadde ingen rester av plantevernmidler i det hele tatt.

Avocado,On,Old,Wooden,Table.halfs,On,Wooden,Bowl.,Fruits,Healthy
Avokado er rik på vitamin E og sunt fett som er essensielt for å holde huden fin og for optimal helse, i tillegg til å smake deilige. Foto: Krasula/Shutterstock

De rene 15 (2023)

 1. Avokado
 2. Søt mais
 3. Ananas
 4. Løk
 5. Papaya
 6. Søte erter (frosne)
 7. Asparges
 8. Honningmelon
 9. Kiwi
 10. Hodekål
 11. Sopp
 12. Mango
 13. Søtpotet
 14. Vannmelon
 15. Gulrøtter

Vask matvarene

Dersom forbrukerne ikke kan kjøpe frukt og grønnsaker som er økologiske og fri for plantevernmidler, anbefaler forskerne å vaske matvarene grundig.

U.S. Environmental Protection Agency​ råder folk å vaske og skrelle frukt og grønnsaker under rennende vann for å hjelpe til med å redusere alle spor etter plantevernmidler på overflaten.

Ytterligere tips fra "U.S. Food and Drug Administration" angående vask av matvarer:

 • Håndvask med varmt vann og såpe i 20 sekunder før og etter tilberedelse av ferske råvarer.
 • Skyll redskapene før skrelling slik at smuss og bakterier ikke overføres fra kniven til frukten eller grønnsakene.
 • Bruk en ren grønnsakbørste til å skrubbe matvarer med fast overflate, som epler og meloner.
 • Tørk av matvarene med en ren klut eller et papirhåndkle for ytterligere å redusere bakterier som kan være til stede.
Ad i artikkel – AdSense
AD