Slik kan 5.000 år gammel kunnskap hjelpe i pollentider - del 3

Hverdagstips fra kinesisk legekunst

Pollen som spres fra løvtrær, gress og andre planter er årsak til et problem for mange gjennom flere måneder. Foto: Sofia Drevemo
28. august 2022
AD

«Mens vestlig medisin ser allergi som en overreaksjon fra immunforsvaret mot proteiner i pollen og sporer, har den tradisjonelle kinesiske medisinen en annen måte å se det på», forteller Lei Wang. Her gir hun tips til selvhjelp i pollentider.

(Les del 2.)

Pollenallergi har blitt mer vanlig, og nesten hver tredje person reagerer på pollen, ifølge Astma- og Allergiforbundet. De vanligste reaksjonene på pollen er nysing, rennende øyne, rennende nese eller pustevansker som minner om astma. Du kan ha ett eller flere av disse symptomene.

Den tradisjonelle kinesiske legekunsten har et helhetssyn på mennesket. Lei Wang som er utdannet kinesisk lege og yrkesaktiv gjennom 38 år, hvorav de siste 31 årene i Sverige, forteller at man med kunnskap fra den tradisjonelle kinesiske medisinen kan hjelpe kroppen med å styrke immunforsvaret på en naturlig måte.

Hun sier at den som påvirkes av pollen, har et stort behov for hjelp mot allergi. I tillegg til at allergien er tærende på en, så kan én bivirkning fra medisiner være at man blir trøtt. Å være trøtt i flere måneder er anstrengende, legger hun til.

Lei Wang anbefaler brennesler for å styrke immunforsvaret.  Foto: Ella Kalogritsa

Tradisjonell kinesisk medisin fokuserer på å ta hånd om de underliggende årsakene til symptomene og som i dette tilfellet, behandle årsaken til pollenallergien. Akupunktur fungerer bra mot akkurat pollenallergi, sier hun, men legger til at man kan gjøre mye selv, men det må få ta tid.

Det tar tid gjennom hele året å bygge opp og styrke lunger og milt, sier hun. Det er det man gjør i den kinesiske medisinen for å behandle pollenallergi.

Hun sier også at det er individuelt hva som er nødvendig å gjøre.

Lei sier at den som praktiserer kinesisk medisin, stiller diagnosen gjennom å se på tungen og kjenne på pulsen.

Man må også se på hvordan situasjonen er for personen akkurat i øyeblikket, ettersom man påvirkes av årstidene, om man er ung eller gammel, befinner seg i klimakteriet, bruker mange medisiner eller om det plutselig skjer mye i livet, forklarer Lei.

Det er måter å lette på symptomene. Ett er selv å benytte akupunktur-punkter på kroppen som man kan trykke på ved pollenallergi. Lei tipser om tre punkter som man daglig kan trykke på i fem minutter eller mer.

Yingxiang-punktet LI20 er ved nesevingen og er et viktig punkt ved tett nese og snue av ulike slag.

Hegu-punktet LI4 er på hånden mellom tommelfinger og pekefinger.

Lie que-punktet LU7 finner du ved å legge pekefingerens øvre ledd med start der håndleddet begynner. Med fingertuppen kan man da finne en fordypning mellom to bein. Der er punktet.

Akupunkturpunktet Lie gue (til venstre) og Hegupunktet (til høyre) kan hjelpe med symptomer fra pollenallergi. Foto: Eva Sagerfors

For å styrke immunforsvaret anbefaler hun noe som finnes gratis i naturen; brennesler.

Brennesle er det beste mot pollenallergi. Det er det beste for å rense kroppen innenfra.

Lei Wang, akupunktør

Lei sier at vestlig og kinesisk medisin ser ulikt på denne planten. Den er svært næringsrik med rikelige næringsmidler som jern, vitaminene B, C og K, kalsium, sink, kalium og magnesium som styrker kroppen. I tillegg har den en rensende funksjon.

«Brennesler er det beste mot pollenallergi. Det er det beste for å rense kroppen innenfra», sier Lei.

Hun forteller at brennesle er godt for mye: infeksjoner, ulike former for smerte, også muskel- og leddsmerter, øke blodsirkulasjonen, mot forstoppelse, ved allergier som pollen, hudproblemer som akne, urinveisinfeksjon og for å øke forbrenningen.

Lei sier at nesler renser tarmer og urinveier og er derfor bra ved lettere urinveisproblemer og for å forebygge nyrestein.

Når det gjelder mengden, trenger man ikke bekymre seg for å få i seg for mye. Lei sier også at nesler har en lett varmende egenskap, ifølge østlig tilnærming og kjøler derfor ikke ned kroppen, selv om man spiser mye av det.

Te og supper og annen varm mat er de vanligste måtene å bruke brennesle i mat. Lei lager gjerne en nesledrikk der hun legger raskt forvellede nesler i lunkent vann og etterpå blander godt. Hun tilsetter så honning som hun sier også har mange bra egenskaper for helsen.

Hvis du vil bevare all nytte, skal du ikke varme honningen for mye, helst ikke over 40 grader. Hun anbefaler honning fra lokale birøktere.

Drikken gir også en viss metthet og passer bra å begynne dagen med, som et enkelt mellommåltid eller om kvelden. Lei blander vanligvis inn en større mengde nesler, og drikken blir da tykkere, som en suppe.

«Det er ikke bare en drikk, det er mat. Og så godt og velgjørende!»

Lett forvellede nesler mikses til en velgjørende drikk med lunkent vann og honning i. Foto: Lei Wang

Lei oppmuntrer til å fortsette også etter pollenperioden for å styrke immunforsvaret. Hun har hjulpet mange med pollenallergi og har sett mange bli bedre. Det er også mulig å bli helt fri fra pollenallergi, sier hun, noe hun selv har sett eksempler på.

Hun sier at allergi er et signal om at kroppen er i ubalanse og at vi må styrke kroppen.

«Det er bra at vi får se det og benytter den muligheten. Det er ikke bare for øyeblikket, men også for fremtiden. Vi kan da lære oss selv å kjenne og hjelpe kroppen til å komme i balanse. Når vi tar grep om allergien, blir helheten bedre.»

Lei Wang sier at når flere faktorer belaster kroppen samtidig, kan allergien lettere bli utløst når vi blir stresset. Ved å ta hånd om kroppen, kan vi minske risikoen.

Innen kinesisk medisin sies det at for mye søtsaker og kald mat og drikke har en stagnerende virkning på kroppen. Lei sier at folk i Norden vanligvis spiser søt mat og drikker kald drikke. For eksempel drikker man gjerne melk direkte fra kjøleskapet. Hun forklarer at, ifølge kinesisk medisin, svekker kulden fordøyelsen.

For mye kjemikalier fra mat, for eksempel en del ferdigmat, kan også belaste kroppen, mener hun. Leis råd er å lage mat oftere, helt fra grunnen av og å velge økologisk.

Kulde, vind og fuktighet tar mye energi fra kroppen.

Lei Wang

«En annen faktor er at man lett blir kald i det nordiske klimaet vårt. Kald vind og fuktighet tar mye energi fra kroppen. Jeg forstår hvorfor vi elsker solen.»

Lei ser at mange kler seg tynt, til tross for at det er kaldt store deler av dagen. Ofte kan man kle seg varmt på overkroppen, men glemmer å ha noe varmt på underkroppen. Hun sier at selv om vi ikke bryr oss om kulden, så påvirker den kroppen negativt.

Astma- og Allergiforbundet i Norge gir ytterligere råd for å minske ubehaget gjennom pollensesongen.  

Ved alvorlige sykdomssymptomer, kontakt lege!

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

FAKTA

KINESISK LEGEKUNST

Systemet har en helhetstenkning som også ser til den mentale og sjelelige tilstanden. Den er basert på kunnskap og erfaringer som er bygget opp gjennom tusener av år. Det jobbes mye med forebygging. For en akupunktør eller lege i kinesisk medisin er fokuset å finne årsaker til kroppens ubalanse fordi man anser at det ikke er tilstrekkelig å behandle symptomer.

Meridiansystemet, et nett av energikanaler i kroppen, har i flere tusen år vært grunnlaget innen kinesisk legekunst.

Diagnosemetoder: puls- og tungediagnostikk sammen med kunnskap om generell helsetilstand, sykehistorikk, kroppstype, livshendelser og livsstil hjelper den praktiserende å stille en diagnose.

Behandlingsmetoder: livsstilsendringer, blant annet kostholdsendring, akupunktur, akupressur og urtemedisin.

Ad i artikkel – AdSense
AD