Populært med ballett for voksne

En ballettime starter med oppvarming og øvelser ved barren. Muskelgruppene styrkes og blir fleksible gjennom øvelser tilpasset alder og forkunnskaper. Foto: Shutterstock
18. juni 2023
AD

Trening ved ballett-barren, lage piruetter og kaste seg ut i et stort allegro-hopp har blitt en populær fritidsaktivitet for voksne.

I flere år nå har det vært et oppsving for ballettkurs for voksne. Studentforbund og private danseskoler vitner om en boom. Både store og små har oppdaget ballett som treningsform og hvordan dansen styrker og utvikler kroppen. Det er ikke bare den vakre og effektive treningen som er forlokkende, dette er også en kunstform der utøveren har mulighet til å uttrykke seg på ulike måter gjennom bevegelse og musikk.

Bodil Lagerås begynte å danse ballett høsten 2021. En venninne oppmuntret henne til å begynne å danse da det ble snakk om ballett i en 60-års dag. I begynnelsen var hun skeptisk.

«Først tenkte jeg at jeg var for gammel, men tanken vokste inni meg, og til slutt tok jeg motet til meg. Nå synes jeg det er helt fantastisk å kunne danse ballett igjen. Jeg danset da jeg var ung og likte å danse. Etter mange års avbrudd har jeg funnet tilbake og føler meg som nyforelsket. Jeg liker konsentrasjonen som er i ballett-undervisningen. Jeg er så til stede i øyeblikket og tenker ikke på noe annet, noe som gir mye energi.»

Ballett er en allsidig treningsform

Ballett har sine røtter i italiensk hoffliv på 1500-tallet. Dansestilen ble formalisert under barokken på 1600-tallet og fikk sine grunnleggende fot- og armstillinger. Gjennom tidene har ballett endret seg og utviklet seg mye. De som skal bli profesjonelle ballettdansere, starter tidlig. Allerede i tiårsalderen kreves det daglig trening for å få tid til å utvikle fysikk, danseteknikk og det kunstneriske uttrykket. Ballett er imidlertid en dansestil som kan praktiseres på hobbynivå, uavhengig av forkunnskaper, av både menn og kvinner i ulike aldre. Det er en allsidig treningsform hvor styrke, smidighet, koordinasjon og kroppsbevissthet utvikles.

Bodil Lagerås som har en stillesittende jobb innen administrasjon, forteller hva som tiltaler henne med ballett.

«Det som er inspirerende, er den klassiske musikken og å kunne bevege seg til de vakre tonene. Det er en følelse av frihet, selv om kroppen er begrenset eller ute av stand til å utføre visse bevegelser. Den følelsen kan jeg bare oppleve når jeg danser ballett. Bevegelsene strekker seg oppover og utover. De utvider og åpner opp kroppen og påvirker også mentalt og følelsesmessig. Jeg kan se i ansiktene på de andre når de danser at de åpner seg.

Klassisk ballett har lenge vært innhyllet i myter. Det har blant annet handlet om hvem som får danse. Ofte har bildet av en ballettdanser vært den profesjonelle utøveren; ung, slank og veltrent. De som ikke er enig i dette, eier ikke innsikt. Denne tilnærmingen har utestengt mange og skapt unødvendige barrierer for de som har vært interessert, men ikke følt seg hjemme i bildet. Mytene samsvarer imidlertid ikke alltid med virkeligheten. I dag er ballett en kunst- og treningsform som utøves av alle typer mennesker med ulike forutsetninger. Mange voksne med ulike fysiske plager, som stive skuldre og nakke etter mange timer på kontoret, opplever at ballett mykner og styrker.

Hvis man er interessert i å prøve ballett, bør ikke myter og gamle, forutinntatte meninger være et hinder for å tørre å prøve noe nytt.

Kontakt gjerne journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD