Planter kan kommunisere og samarbeide med hverandre

Maisplanter blir redde når noe eller noen berører andre planter i nærheten, men lærer også at en del berøring ikke er farlig. Foto: André Kilchenmann
28. august 2023
AD

Nylig har forskning kunnet vise at planter, trær og andre organismer har et godt utviklet kommunikasjonssystem. Tomatplanter "skriker" når de klippes eller er tørste. Maisplanter blir skremt av berøring og varsler sine artsfrender. I naturen pågår stadige samtaler som vi ikke kan oppfatte.

Ifølge en artikkel fra forskning.se kan planter, trær og andre organismer kommunisere med hverandre gjennom lyd, lys, berøring og fremfor alt, gjennom kjemiske signaler som duft, både over og under bakken. For eksempel kan sterkere trær hjelpe svakere gjennom å sende næringsstoffer til dem via et sammenkoblet nettverk av røtter og sopptråder.

Nylig viste en studie fra universitetet i Tel Aviv som viste at tomat- og tobakksplanter avgir høyfrekvent lyd når de utsettes for tørke eller klippes av.

Dosent Velemir Ninkovic ved Sveriges landbruksuniversitet er en av de som har forsket lengst på plantekommunikasjon. Han har studert duftene eller de luftbårne kjemiske stoffene som vekster avgir. For eksempel har de gjennom forsøk konstatert at det blir færre angrep av bladlus når poteter og løk dyrkes sammen.

– Samspillet mellom arter forandrer potetens luftbårne signaler slik at de blir mye mindre attraktive for bladlus, sier Velemir Ninkovic i artikkelen.

I en annen studie testet han og kolleger ved å børste maisplanter med en myk sminkebørste i ett minutt. Seks minutter senere reagerte plantene kraftig og avga store mengder luftbårne stoffer. Men etter mange dager så det ut til at maisplanten hadde vent seg til det og lært at det ikke var farlig. Den avga da helt andre stoffer.

Bemerkelsesverdig nok reagerte maisplantene som ikke hadde vært utsatt for berøring, på de luftbårne signalene, og de reagerte enda kraftigere enn de som ble børstet.

En forklaring kan, ifølge Ninkovic, være at de fikk signaler om en trussel, men ikke visste hva trusselen var. Over tid ble likevel effekten det motsatte. De børstede plantene forandret sine gener som et svar på stresset, mens de andre plantene lærte seg at truslene aldri kom og behøvde derfor ikke ta det på like stort alvor.

Planter kommuniserer også gjennom å gi fra seg høyfrekvente lyder når de møter motstand i jorden, og de kan avgi kjemiske stoffer som andre planter kan fornemme. Dessuten oppfatter planter hvordan sollys reflekteres fra bladene til en naboplante, noe som forteller hvor nær naboplanten står.

– For å møte konkurrenter kan planter ikke flytte på seg og velge et annet miljø, men må tilpasse seg omgivelsene så raskt som mulig. Alt som planter gjør, kan bli et signal til andre planter. Hvis de kan identifisere disse signalene, kan de tilpasse veksten raskere, sier Velemir Ninkovic.

Ad i artikkel – AdSense
AD