Parlamentsmedlem: «Kinas undertrykkelse av uigurer er et folkemord»

To kvinner ved en grav på en uigurisk kirkegård i Hotan, Xinjiang i Kina den 21. mai 2019. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images
27. april 2021
AD

Svenske parlamentsmedlemmer har i flere år gjort regjeringen oppmerksomme på det kinesiske regimets undertrykkelse av uigurer i Xinjiang-regionen. Sverigedemokraten Markus Wiechel i Utenrikskomitéen mener at omverdenen må bli tøffere mot Kina.

Anslagsvis en million mennesker fra muslimske, etniske grupper sitter i omskoleringsleirer i nordvestre Kina. Ytterligere 12 millioner utsettes for overvåkning, demonisering av islam; det flere kaller et kulturelt folkemord.

«Jeg vil påstå at det er et folkemord. Det retter seg mot visse folkegrupper, først og fremst uigurer. Det er årsaken til at de holdes fanget og benyttes til slavearbeid og blir torturert. Man kan ikke kalle det noe annet», sa Markus Wiechel som er parlamentsmedlem for SD, til Epoch Times.

Han er dermed enig med USA’s forrige utenriksminister Mike Pompeo og hans etterfølger, Antony Blinken, som 19. januar anklaget det kinesiske regimet for folkemord på uigurer.

Storbritannias utenriksminister Dominic Raab har kalt Kinas undertrykkelse for "forferdelig barbari". Samtidig skjerpes reglene for å hindre brittiske firmaer å ta inn varer som er koblet til Xinjiang.

En slik kraftig holdning eller handling har verken kommet fra EU, svensk eller heller ikke norsk regjering.

"Redd for mottiltak"

Utenriksminister Ann Linde (S) svarte den 27. januar på Wiechels spørsmål om Sveriges handlinger i denne saken. Ifølge ministeren kjenner regjeringen til situasjonen og støtter EU’s anmodning om at FN’s høykommissær for menneskerettigheter skal av Kina innvilges tilgang til Xinjiang. Sverige står til og med bak kritiske uttalelser i FN og EU.

Wiechel tror at redsel er en årsak til at Sverige ikke gjør mer. Han sa: «Jeg tror at man ikke ønsker å støte ulike grupper. Når det gjelder Xinjiang, tror jeg at det er ekstra følelsesladet, i og med at så få land har uttalt at dette er et folkemord. Man er nok redd for mottiltak fra Kina.»

Han forklarte at Sverige ofte i internasjonale spørsmål venter for å se hvordan andre land handler. Her mente han likevel at man burde være mer proaktiv.

«Når det er noe som skjer, synes jeg at man må være proaktiv og klart og tydelig si ifra om at dette er uakseptabelt.»

Over 1000 personer protesterte til støtte for Kinas muslimske uigurer i Istanbul i Tyrkia den 20. desember 2019. Foto: Ozan Kose/AFP via Getty Images

Halve befolkningen i Xinjiang er uigurer med eget språk og kultur. Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) påstår at Xinjiang lenge har vært herjet av terrorisme og ekstremisme og at man har opprettet sentre for yrkesmessig opplæring og trening med hensikt å beskytte folket. Menneskerettighetsorganisasjoner kaller dem omskoleringsleirer. Vitner har fortalt om fryktelige forhold i leirene, og det finnes rapporter om tvangs-sterilisering.

Ifølge KKP’s leder Xi Jinping har "glede" i Xinjiang "fortsatt økt", men FN’s høykommissær for menneskerettigheter har ikke fått tilgang til området, ifølge organisasjonen Human Rights Watch.

Handelssanksjoner en mulig vei

Etter å ha sett resultatet av USA’s handelssanksjoner mot Kina, mente Markus Wiechel at det er en god vei å gå.

«Vi må selvfølgelig ha en tøff holdning til dette landet som er et steinhardt diktatur, men jeg er fortsatt redd for at det kan slå tilbake. Nå synes jeg det er viktig at hele verden er tøff mot Kina.»

«Vi må være forberedt på eventuelle tiltak fra Kina», mente han.

«Stiller de visse restriksjoner mot Sverige, ja, da får de gjøre det. Vi må ta denne kampen», mente han.

Riksdagsmedlem Markus Wiechel. Foto: Sverigedemokraterna

Wiechel spurte utenriksminister Anna Hallberg (S) om Sverige, liksom USA, ville innføre restriksjoner mot import av produkter produsert gjennom tvangsarbeid. Ministeren henviste blant annet til den nye investeringsavtalen mellom Kina og EU der "Kina for første gang inngår en bilateral avtale med EU med viktige forpliktelser når det gjelder arbeidstakernes rettigheter."

Markus Wiechel har lest vitnesbyrd fra mennesker som har sittet i omskoleringsleirer i Xinjiang.

«Man føler seg dårlig når man leser hva som skjer der. Det er dagens konsentrasjonsleirer. Vi kan ikke akseptere det», sa han.

FAKTA

KINAS UNDERTRYKKING AV UIGURER I XINJIANG

Ifølge en FN-rapport fra 2018 basert på en mengde vitnesbyrd, sitter en million uigurer i "politiske indoktrineringsleirer" i Xinjiang. Nyhetsbyrået AP’s rapport fra 2020 som bygger på intervjuer med 30 personer med egne erfaringer, i tillegg til offisiell informasjon og statistikk, viser at det kinesiske regimet utfører steriliseringer og aborter på kvinner i Xinjiang. Ifølge rapporten ble det satt inn over 200.000 spiraler i Xinjiang i 2014. I 2018 ble det satt inn nærmere 330.000. Det lokale styret i Xinjiang har fra og med 2016 budsjettert titalls millioner dollar til programmer for fødselskontroll og økonomisk erstatning til kvinner som steriliserer seg. Offisiell statistikk viser at antall steriliseringer i Xinjiang fra 2016 til 2018 økte til over 60.000. Foreldre som har for mange barn, hentes og settes i leirer. Det kinesiske regimet hevder at de satser på å utdanne uigurer i Xinjiang for å bekjempe terrorisme og ekstremisme.
Ad i artikkel – AdSense
AD