Nordisk steinaldermann sitt liv er kartlagt

Vittrupsmannen ble funnet i 1915 og finnes i dag på Vendsyssels Historiska Museum. Foto: Stephen Freiheit
7. mars 2024
AD

"Vittrupsmannen", en mann som levde i steinalderen nesten 3.200 år f.Kr., ble funnet i en myr i Danmark i 1915. Takket være nye naturvitenskapelige metoder har forskere ved Gøteborg universitet kunnet kartlegge livet hans og sett at han har beveget seg over et stort geografisk område i sin levetid.

Arkeologene tror at Vittrupsmannen har vokst opp i det som i dag er Nord-Norge. Men av en eller annen grunn havner han i Danmark når han er i 18-19-års alderen. Der endres også kosten fra fisk til mat fra jordbruk.

Rundt 3.200 f.Kr. dør han en voldsom død etter minst åtte slag fra en treklubbe og blir etterlatt i en våtmark i nordre Jylland. Arkeologene tror at han ble slått ihjel.

-  Han kommer nordfra, fra et relativt kaldt område, og det må ha vært et kystområde ettersom maten han spiste som barn kom fra havet, sier arkeologen Karl-Gøran Sjøgren som har inngått i forskerteamet, i en pressemelding.

-Han lever senere i et jordbruksområde i Danmark i 10-20 år før han dør. Han blir faktisk brutalt slått ihjel.

For å kartlegge mannens liv, hva han har spist og hvor han har bodd, har forskerne analysert tannstein fra mannen. Dessuten har de gjort målinger av ulike isotoper i tennene og kranieben.

-Slik har de kunnet følge dette individets geografiske og kostmessige utvikling fra fødsel til død. Såvidt vi vet er det første gang at forskere har kunnet kartlegge en persons livshistorie i så stor detalj og i en så fjern fortid, sier arkeologen Anders Fischer som har inngått i det svensk-danske teamet og som er knyttet til Gøteborg universitet.

Grunnen til at arkeologene valgte å se nærmere på akkurat denne mannens liv, berodde ifølge Fisher, på at arvemassen hans skilte seg markant fra resten av den danske steinalderbefolkningen.

Genetisk var han i nær slekt med mennesker som levde på den skandinaviske halvøya i nåværende Nord-Norge og Sverige på samme tid.

Hvorfor han tok i vei og hvordan han havnet i Danmark, kan arkeologene bare spekulere i. Å ta seg fra dagens Nord-Norge i denne tiden var trolig en lang og strabasiøs reise. At han senere fikk en slik brutal død, kan tyde på at han ble ofret.

-Vittrupsmannen er et eksempel på en rituell praksis som var allmenn i denne tiden. Mordvåpenet kan være treklubben som ble funnet sammen med ham, sier akreologiprofessor Kristian Kristiansen, prosjektleder for det store forskningsprosjektet The Rise II ved Gøteborg universitet, der studien ble utført.

Det finnes fra tidligere arkeologiske bevis på kontakter mellom Danmark og Nord-Norge i steinalderen. Da ble flintøkser transportert fra Danmark helt opp til polarsirkelen i Nord-Norge.

Kontakt skribenten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD