Mening: Individuell frihet. Nordmenn vis-à-vis amish

En jente heller melk etter melking. Et bilde av amish-livet i Pennsylvania. Foto: Chris Hondros/Getty images
24. juli 2022
AD

Det er populært i intellektuelle kretser å diskutere dikotomien mellom individuell frihet og selvrealisering når det gjelder ideen om «det solidariske samfunnet» som kan føre til kollektivisme og en konsensuskultur. Det er mange punkter hvor det unike landet Norge kan lære av en annen type ytterlighet for å oppnå en bedre balanse og innsikt i enkelte saker.

USA blir ofte sett på som et forbilde. Det liberale systemet setter individet i sentrum, og blant mange folkegrupper er det sterk motstand mot tyranni. Den andre delen av den amerikanske grunnloven som garanterer alle borgeres rett til å forsvare seg, er en del av dette.

Så lenge innbyggerne betaler skatt og respekterer kulturen de lever i, står de fritt til å opprettholde sine skikker og religiøse overbevisninger, uten unødig innblanding fra staten.

Bare se på amish-folket som bor i Ohio og andre stater rundt i USA. De har bevart levemåten som er arvet fra sine forfedre som emigrerte fra kontinentet på 1720- og 1800-tallet. Mens samfunnet gradvis blir mer avhengig av moderne kommunikasjon, internett, AI, globale produksjonskjeder og sårbare elektrisitetsnettverk, har amish-folket på sin side valgt å avvise all moderne teknologi.

Hverken strøm, innlagt vann, kloakk eller biler brukes blant de mest konservative amish-gruppene. Og mens samtidsmennesker liker å si til seg selv at de ved å kaste av seg religionens lenker har mer kontroll over skjebnen sin enn noen gang før, kan dette likevel sees på forskjellige måter.

Det du stoler på, er familienettverk, tro på Gud og jorden du bruker til ditt grunnleggende levebrød.

Ta et konkret eksempel: Hvis det skulle oppstå en stor feil i prosessen med å sikre strøm i våre uttak, ville det umiddelbart ha betydd en stor katastrofe for samfunnet som helhet.

Motsatt ville nok mange av de 300.000 amishene som bor i USA, vært upåvirket av en slik krise. Politikk, nyheter og økende drivstoffpriser er bare fjern ekko i det lukkede amish-samfunnet, og det man er avhengig av, er familienettverket, lokale handelsforbindelser, landet man vanligvis bruker for sitt levebrød og troen på Gud.

I USA er minoritetsgrupper som amish mer i stand til å forme utdanningen sin, i samsvar med de religiøse og etiske verdiene de selv følger og uten innblanding fra moderne budskap. I Norges «one size fits all»-system ville dette imidlertid vært vanskelig å realisere.

En annen framtredende, kristen dygd hos amish-folket har med arbeidsmoralen å gjøre. Bibelen lærer at mennesket skal tjene til livets opphold «i sitt ansikts svette». Av denne grunn er de tilbakeholdne med å ta imot tilskudd fra staten. Tilskudds-avhengige mennesker har også en tendens til gradvis å miste forståelsen for sammenhengen mellom produksjon og forbruk, en kobling som er veldig levende blant amish-folket.

Vi nordmenn hadde kanskje følt oss bedre av å utvikle vår «amish» i oss.

Synspunkter som kommer til uttrykk i denne artikkelen er forfatterens egne og speiler nødvendigvis ikke synspunktene til Epoch Times.

Ad i artikkel – AdSense
AD