Mening: Fremtidens bransjer ser nordover

Nordlys over Kiruna sentrum. Foto: Public Domain
29. januar 2023
AD

Gruven LKAB’s kunngjorde torsdag at de hadde gjort «Europas største» funn av sjeldne jordmetaller. Funnene i Kirunas Per Geijer-område estimeres til å være på en million tonn. I likhet med Northvolt som førte til flytting til Skellefteå, forventes funnet av de sjeldne jordartene å føre til utvidet aktivitet i Kirunas gruvedrift og helt sikkert også tiltrekke seg nysgjerrige utenlandske øyne.

Mange eksperter har advart både om en rask energiomstilling og om den store avhengigheten av Kina som har utviklet seg i EU de siste årene for å kunne dekke 90 prosent av behovet for sjeldne jordmetaller. Disse metallene er nøkkelkomponenter i industriell produksjon av smarttelefoner, elbiler og vindturbiner. I tillegg er det etiske aspekter ved utvinning av metaller som kobolt der 75 prosent av verdens forekomster er i den sørøstlige delen av Kongo-Kinshasa og utvinnes ved hjelp av moderne slavearbeid.

Tanken om "ren kobolt" er simpelthen ren korporatisme, hevder forfatter Siddharth Kara som nylig utgav boken «Cobalt Red: How the Blood of the Congo Powers Our Lives», som kaster lys over den lite flatterende virkeligheten bak den grønne agendaen.

Under innledningen av Sveriges formannskap i EU nylig besøkte EU’s toppolitikere LKAB’s gruver i Kiruna sammen med energi- og industriminister Ebba Busch (KD). Det ble kunngjort at jernmalmen i gruvegiganten LKAB’s neste gruveområde, Per Geijer-området, inneholder 0,18 prosent sjeldne jordmetaller. Dette er uvanlig høyt, ifølge eksperter. I tillegg er fosforinnholdet i forekomstene høye og selvsagt gode nyheter for EU som i mars legger frem handlingsplanen «Critical Raw Material Act», der det fastsettes hvordan tilgangen på kritiske råvarer skal sikres.

Forsyninger med sjeldne metaller fra Norrland i Sverige kan imidlertid ta 10 til 15 år, ettersom gruveindustrien først må innhente alle nødvendige tillatelser. Regional reindrift, miljø- eller andre særinteresser kan bli forstyrret av gruvedriften. Når det imidlertid gjelder så store økonomiske interesser med avgjørende betydning for den grønne energipolitikken, vil LKAB med støtte fra EU garantert finne en vei.

Etableringen av H2 Green Steels fabrikk i Boden, Northvolts batterifabrikk i Skellefteå, Hybrits satsing på fossilfritt stål i Luleå og nå sist LKAB’s funn av sjeldne jordmetaller er ytterligere indikatorer på en kontinuerlig kompetanseoverføring nordover. Dette vil gi et løft til det regionale næringslivet, samt mye annet. Nye arbeidsplasser er positivt, forutsatt at det lokale boligmarkedet henger med. Selv om LKAB følger etiske standarder, er Per Geijer-området fortsatt en dråpe i havet som globalt sett ikke klarer å gjøre slutt på avhengigheten av Kongo.

For Sverige ser imidlertid de lokale visjonærene ut til å ha fått rett i sin dristige spådom om at fremtiden er i Norrland.

Synspunkter som kommer til uttrykk i denne artikkelen er forfatterens egne og speiler nødvendigvis ikke synspunktene til Epoch Times.

Kontakt journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD