Leger fjernet organer ulovlig

En spansk kirurg og en assistent klargjør en nyre for transplantasjon på et sykehus i Madrid i februar 2017. Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP via Getty Images
13. mai 2021
AD

Fire leger i Kina er dømt for å ha stjålet organer fra en død kvinne. Hendelsen aktualiserer Kinas organtyveri fra samvittighetsfanger. En organisasjon som etterforsker dette, mener dommen kan være et forsøk på distraksjon.

Det var i juli i fjor at legene som hører hjemme i det østlige Kina, ble dømt til mellom 12 og 18 måneders fengsel. De har alle, ifølge dommen, vært delaktige i å ta ut lever og nyrer fra en avdød kvinne med navn Li Peng.

Saken er anket og har vært oppe i ulike instanser siden den gang, men nå rapporterer statlige medier usensurert om dem. Foruten de fire legene ble også en lokal forretningsmann som selger medisinsk utstyr, dømt. Legene hevder i sin anke av saken at de handlet på oppdrag fra sine overordnede på sykehuset.

Selve forbrytelsen ble begått i februar i 2018. Legene og forretningsmannen skal ha overtalt Lis ektefelle og datter til å underskrive på et donasjonsdokument mot å få utbetalt 200.000 yuan. Ifølge Kinas offisielle donasjonsprogram er det ikke lov å ta imot betaling for organer. Tre av legene ble også dømt for å ha tatt organer illegalt fra ti andre personer i tidsrommet 2017 - 2019.

Organtyveri i stor skala

De to sykehusene som tok imot organene, Folkets frigjøringshær sykehus 302 og Tianjina første sentralsykehus, er begge utpekt i en granskning av organtyveri fra levende Falun Gong-utøvere av organisasjonen WOIPFG (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong).

Militærsykehuset utførte et stort antall levertransplantasjoner i 2005-2012. I en granskende reportasje Epoch Times gjennomførte i 2016, framgår det at titusener mennesker kan ha blitt drept ved Tianjins sentralsykehus nummer en.

Det kinesiske kommunistregimet begynte å forfølge utøvere av den åndelige metoden Falun Gong i 1999, og millioner av utøvere havnet i fengsel, arbeidsleirer, psykiatriske institusjoner og andre steder. Allerede i begynnelsen av 2000-tallet begynte det å komme inn rapporter om at regimet systematisk drepte Falun Gong-utøvere for å bruke organene deres til transplantasjoner. Den gang hadde ikke Kina et system for organtransplantasjon, men hevdet at de først og fremst fikk organene fra dødsdømte fanger som ble henrettet.

Både WOIPFG og uavhengige internasjonale granskere har undersøkt spørsmålene og kommet fram til at Kinas regime driver med organtyveri i stor skala. I tillegg til ulike vitnemål har det blitt oppdaget en enorm differanse i antall transplantasjoner i Kina og antall tilgjengelige organer. Ventetider på bare uker eller dager, noe som er umulig i andre land med et betydelig bedre utbygget donasjonssystem enn Kina, er også urovekkende. Beijing forsøkte i 2015 å forsvare seg mot de økende anklagene ved å lansere et frivillig donasjonssystem, men et folketribunal i London i 2019 avviste Beijings påstander.

Utnyttes i propaganda

Wang Zhiyuan som er styreleder i WOIPFG, sier det er tankevekkende at kinesiske statlige medier rapporterer om saken til Li Peng. Ifølge ham prøver Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) å komme opp med en ny forklaring for å beskytte seg mot påstandene om organtyveri. Påstandene får nytt liv i forbindelse med rapporter om overgrep mot muslimske uigurer i Xinjiang-regionen. Det antas at også de har blitt utsatt for organtyverier av regimet.

Wang mener at KKP nå prøver å overbevise folk om at organtyveri i Kina er noe som begås av enkeltindivider, ikke av staten, og at staten tvert imot forsøker å stoppe dem. «I virkeligheten er organtyveri fra samvittighetsfanger en svært omfattende virksomhet som krever samarbeid mellom ulike deler av partiets mektige, politisk-juridiske komiteer, militære, politiet og regionale partitjenestemenn», sier Wang.

Grunnen til at legene fikk en relativt lav straff, er at KKP vil utnytte dem i propagandasammenheng uten å tiltrekke seg for mye oppmerksomhet. Dessuten tror Wang at det er sant det legene sier, at de handlet på oppdrag fra sykehusene de arbeidet ved. Wang sier at ferske rapporter indikerer at visse kinesiske sykehus fremdeles, helt åpenbart, dreper Falun Gong-utøvere for å stjele organene deres.

Organstjeling i Kina har fått økende, internasjonal oppmerksomhet de senere årene. Flere land har vedtatt både resolusjoner og lover for å prøve å forhindre at borgere med behov for organtransplantasjon reiser til Kina og blir delaktig i denne handlingen.

Ad i artikkel – AdSense
AD