Lege: Helsesystemet i Hebei-provinsen i Kina kollapser

En pasient med Covid-19 ligger i en sykeseng i en gangen ved Tangshan Gongren sykehus i Kinas nordøstlige by Tangshan den 30. desember 2022. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images
22. januar 2023
AD

Kinas nordøstlige provins Hebei, med byene Beijing og Tianjin, overveldes av en eksplosiv økning av Covid-infeksjoner. En lege med navn Chen fortalte Epoch Times den 31. desember at helsevesenet blir nedrent av Covid-pasienter og er på grensen til kollaps.

"Verre enn Wuhan"

Chen sa at situasjonen i Hebei minner om situasjonen i Wuhan i 2020, men «nå er det verre enn Wuhan».

"Mange leger er smittet og har testet positivt (med Sars-Cov-2-virus)", sa Chen. «Poliklinikker og akuttmottak er alle fylt med pasienter. Sykepleiere og leger er utslitte. Det er også vanlige pasienter der, uten Covid, som må opereres. Mange leger har feber, men må likevel utføre operasjonene.»

Bildet viser en død person på en båre ved «Tianjin First Center Hospital» i Tianjin, Kina, den 28. desember 2022. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

"Vi tar vanligvis ikke imot folk hvis 70-80 prosent av lungene deres er hvite (sett på røntgenbilder). Vi tar bare imot pasienter når lungene er svarte i midten (sett på røntgenbilder). Personen hoster som oftest og har problemer med å puste, men oksygennivået i blodet må være over 80 prosent", sa Chen.

Sykehusene tar ikke imot de med lette symptomer. Chen sa at blant pasientene hun møter, har de fleste alvorlige symptomer.

"Det er mange som har dødd før de fikk tildelt en seng på sykehuset. Det er ingen ledige senger nå på sykehuset."

Systemet kollapser

Chen sa at helsesystemet er i en kaotisk tilstand. Uten tilstrekkelig forberedelse kan hvilken som helst del av systemet svikte, når som helst. «Det finnes ingen respiratorer, ingen senger, puter eller tepper. Pasientene må ta med seg egne tepper og puter. Det er ikke nok sykepleiere og leger. Det er ikke nok plass."

Chen tilføyer at legene blir bedt om å jobbe døgnet rundt, men "det er ingen medisiner, så hva kan legene gjøre?"

HIV-medisinen Azvudine er mangelvare. Chen sa: "Azvudine er etterspurt. Den brukes til å behandle AIDS, men nå får du knapt tak i den. 1000 kapsler blir borte på et øyeblikk.

"Pfizers medisiner er ikke bare dyre, men også kun for de privilegerte (som høyere rangerte tjenestemenn). De er ikke tilgjengelige for vanlige folk.»

85 prosent er smittet

En pasient tilkoblet oksygen, blir trillet på en båre inn til en allerede full legevakt ved et sykehus i Beijing, Kina, den 2. januar 2023. Foto: Getty Images

Chen sa til Epoch Times: «Blant folk rundt meg nå er det vanskelig å finne én person som ikke er smittet. Jeg tror omtrent 85 prosent av befolkningen er smittet. Noen har alvorlige symptomer, noen er allerede døde. Det har gått veldig raskt.

«Jeg vet ikke om viruset er Omicron eller ei, men jeg vet at det er veldig skummelt.»

"Bare et par dager etter gjenåpningen (da null-covid-nedstengningen ble avsluttet) testet hele avdelingen vår positivt. Dette viruset sprer seg med en ufattelig hastighet. Det hjelper ikke stort å bruke munnbind.»

Ingen reell informasjon

En kinesisk lege, Yu Xiangdong, som ble fjernet fra stillingen som nestleder for hematologi- og revmatologisk avdeling på et sykehus i Hubei-provinsen, skrev i den kinesiske sosiale medieappen WeChat om opplevelsen han hadde ved å bli smittet.

Yu fortalte at symptomene startet den 15. desember med feber, hoste og svimmelhet. Neste dag sov han hele dagen, og den tredje dagen var feberen borte. Men hosten og en rennende nese vedvarte. «Nå er jeg på dag 13, men det er enda ikke over. Dette er ikke en vanlig forkjølelse; det er veldig plagsomt."

Faren til Yu døde den 23. desember i en alder av 79 år. "Fra infeksjon til død tok det bare tre døgn", sa han.

Yu skrev også: "Man finner ikke pålitelige data noe sted, for eksempel om asymptomatiske tilfeller, vaksinasjonsrate, dødsrate, alvorlige symptomer, medisineffektivitet osv." Epoch Times tok kontakt med Yu som svarte at «det passet ikke for ham å bli intervjuet».

Covid-19-pasienter på bårer ved “Tianjin First Center Hospital” i Tianjin, Kina, den 28. desember 2022. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

«Airfinity, et prediktivt helseanalysefirma, oppdaterte dataene sine den 3. januar som viste at daglige infeksjoner er 2,17 millioner og daglige dødsfall er 14.000 i Kina. Det kumulative antallet infeksjoner siden 1. desember var 28,5 millioner med 161.800 dødsfall. Modellen forutsier to topper, den 13. januar og den 3. mars "der de daglige tilfellene sannsynligvis vil nå 4,2 millioner."

Li Xinan bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD