Leder: Hvor naken kan keiseren bli, egentlig?

Bildet er fra den 4. juni 2019 og viser det kinesiske flagget bak piggtråd rundt anlegget i Yangsia sør i Kashgar i regionen Xingjiang i Kina. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

«All krigføring bygger på bedrag. Når vi skal angripe, må vi handle som om vi er ute av stand til det og være passive. Når vi er nær fienden, må vi få de til å tro at vi er langt borte. Når vi er langt borte, må fienden tro at vi er nær.» Det skrev Sun Zi i boken Kunsten å krige for 2500 siden. Både Mao og Ho Chi Minh sies å ha blitt påvirket av Sun Zi.

Det er tydelig at alle ledere i Kina, også etter Mao, har anvendt Kunsten å kriges visdom. Har vi ikke blitt villedet til å tro de siste 20 årene at Det kinesiske kommunistpartiet kommer til å demokratisere Kina og ta opp de samme verdiene vi har her i vest? Har vi ikke blitt villedet til å tro at Kina er en rettsstat eller at handel med Kina og Kinas oppkjøp av bedrifter bare er av det gode?

Alt er bygget på Sun Zis «Kunsten å krige». Ved at kinesere nå kler seg i dress og at de har sluttet å bruke de gamle kommunist-uniformene fra Maos tid, har vi blitt ledet til å tro at vi er like. Vesten er preget av demokrati og rettssikkerhet, mens Kinas styre er totalitært der Kommunistpartiet har all makt og rettssikkerheten er ikke-eksisterende.

Det siste eksempelet på våre ulikheter er Kinas svar på de sanksjoner som EU nylig har innført mot fire kinesiske tjenestemenn som var involvert i krenkingen av menneskerettighetene i Xinjiang. Sa ikke Kinas leder Xi Jinping så sent som i fjor at Xinjiang «har et gunstig miljø med sosial stabilitet»? EU har tydeligvis bedømt forholdene annerledes. Dette er en talende handling fordi det er første gang EU innfører sanksjoner mot Kina basert på menneskerettigheter siden massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Svaret fra Kina lot ikke vente på seg. Samme dag innførte man sanksjoner mot ti personer og fire organisasjoner i EU. Bjørn Jerdén, som er sjef for det nye kunnskaps-senteret i Sveriges utenrikspolitiske institutt er den eneste svensken på listen. Det kan nærmest sees som en æresbevisning å bli sanksjonert av Kina, som ledes av et totalitært Kommunistparti. Stor gratulasjon til Bjørn Jerdén.

Dette vil trolig føre til at både nordmenns og svenskers bilde av Kina forverres ytterligere. I den frie verden begynner vi nå å se at «den kinesiske keiseren er naken».

Man kan synes at det er underlig at de kinesiske myndighetene innfører tiltak som så treffsikkert leder til en negativ opinion mot dem selv. Men faktum er at tiltakene er rettet mot det kinesiske folket, ikke mot oss utlendinger. Partiet må vise at det, som vanlig, er stort, sterkt og allmektig.

Det vi nå ser, er et Kinesisk kommunistparti som kjemper for livet. Alt handler om økonomi. Partiet vet at hvis det ikke kan fortsette å putte penger i kinesernes lommer, opphører legitimiteten deres. Samtidig vet de at tilstrømmingen av kapital fra utlandet er selve livsnerven til partiet.

I og med at flere land rundt om i den frie verden ser at keiseren er naken, så vil man med politiske midler begrense og eventuelt hindre valutastrømmen til Kina. Det første skrittet blir å avslutte investeringsavtalen EU-Kina. Vi er ikke der ennå, men kanskje snart. Selv om også USA stopper Wall Streets investeringer i kinesiske bedrifter, vil ikke Sun Zi lenger hjelpe.

Ad i artikkel – AdSense
AD