Krigerdronningen Fu Hao

Det var krigerprinsesser lenge før Mulan

Dronningen var den første i Kinas nedskrevne historie som brukte bakhold som taktikk i krig. Foto: NTD Televison
12. september 2021

Dette er en svært gammel historie som handler om en konge og hans spesielle dronning. De levde under Shang-dynastiet som ble grunnlagt cirka 1600 år f.Kr. Det er det eldste kinesiske dynastiet som har nedtegnede skrifter; en gullalder i den tidlige kinesiske sivilisasjonen som ble styrt av svært overtroiske konger.

Shang-dynastiet eller Yin-dynastiet strakk seg over 500 år. Som mange andre regenter i den antikke verden, beholdt kongene sin makt med stadig krigføring. Den 23. kongen av Shang-dynastiet het Wu Ding. Han vokste opp blant folket og var den som førte Shang til sitt høydepunkt.

Allerede som ganske ung ble Wu Ding sendt bort av sin far for å kjenne på livet til en vanlig medborger. Ingen i hans nye hjem ante at han en dag skulle bli kongen deres.

Etter hvert nådde Wu Ding gifteferdig alder. På den tiden var det vanlig at kongene av Shang fremmet lojalitet med nabostammer gjennom giftemålsallianser. Wu Ding hadde ingen anelse hvem han skulle gifte seg med og undret på hvilke egenskaper hun hadde.

Endelig kom dagen for det store bryllupet. Da bryllupsprosesjonen nærmet seg palasset, fikk Wu Ding se sin brud for først gang. Bruden var Fu Hao, en prinsesse fra en nærliggende stamme.

"Så vakker hun er", tenkte Wu Ding da han så henne.

En annerledes kvinne

Livet de hadde sammen etter bryllupet, var lykkelig. Men gradvis begynte Wu Ding å oppdage at dronningen var annerledes enn andre kvinner.

Ifølge skriftene i de gamle bøkene sluttet Fu Hao, av respekt for gudene, både å snakke og le hver gang hun hørte torden. Selv da hun ble overrasket av lyden av torden, vaklet hun aldri i sin ærbødige oppførsel.

Da Wu Ding arvet tronen, var Shang-dynastiets styrke i nedgang, stabiliteten i imperiet ble truet av mange, både interne og eksterne faktorer.

Da en fiendtlig styrke invaderte landet fra nord, sendte grensevaktene gang på gang hastebeskjeder til hovedstaden og ba om hjelp. Wu Ding var bekymret fordi han ikke kunne finne en general som kunne snu situasjonen.

Men plutselig sto dronning Fu Hao foran ham, kledd i full stridsrustning. Hun bad kongen om å la henne lede et militært felttog mot inntrengerne.

Selv om Fu Hao oppviste et uvanlig mot og hadde fått militær trening helt siden hun var ung, var Wu Ding tvilende til å sende sin elskede kone til de voldsomme kampene. Men fordi hun var sta, bestemte Wu Ding at han skulle konsultere en spåmann. Spådommen sa at det ville være svært gunstig for Fu Hao å delta i krigen. Wu Ding aksepterte Fu Haos krav uten å nøle.

Militært talent

Straks hun kom til slagmarken, viste Fu Hao sitt enestående, militære talent. Fienden ble overlegent beseiret, og de reiste seg aldri mer for å utfordre Shang.

Under Shang-dynastiet ble det brukt bronse-yue (stridsøks). Det var ikke et vanlig våpen, men et symbol for militær makt. Man tror at jo større yue, jo mer makt hadde eieren. I 1976 ble det funnet to store bronse-yue med inskripsjonen "Fu Hao" i Yin-ruinene. Den største er knapt 40 cm lang, drøyt 37 cm bred og veier knapt 9 kilo. Den er gravert med et symbol av tvilling-tigre med åpen kjeft rundt et menneskehode.

Omkrig 1200-tallet f.Kr. ble Shangqiu, en by i Shang, angrepet av Yinfang. Wu Ding tok med Fu Hao for å forsvare Shangqui. Da de ankom slagmarken, besluttet Wu Ding å innlede et angrep midt på natten, men Fu Hao ble ikke med. I stedet forlot hun stille frontlinjen. Wu Ding måtte lede et kraftig angrep alene mot Yinfangs styrker. Yinfangs frontlinjer ble brutt, og de flyktet fra styrkene som forfulgte dem. Etter hvert nådde de fram til et rolig dalføre.

Men før Yinfangs armé hadde rukket å få igjen pusten, begynte Shang-flagg å dukke opp på høyden rundt dalen. På flaggene sto det to store tegn: "Fu Hao".

Da Yinfangs krigere oppdaget at da hadde fienden på begge sider, oppsto det et opprør. Det varte ikke lenge før hele arméen ble utslettet.

Dronning Fu Hao ble den første generalen i Kinas nedtegnede historie som anvendte taktikken med bakhold i krig.

Men det var ikke Fu Haos største prestasjon ....

Fra og med det tredje årtusen før Kristus hadde indo-europeere drevet med massiv migrasjon for å finne nye beitemarker til dyrene sine.  Som gjeter-folk flest har gjort gjennom historien, var de svært krigerske og ville erobre, drive bort eller drepe befolkningen som allerede bodde der, for å bruke deres marker. Den tidligste avanserte sivilisasjonen i Europa, den Minoiske sivilisasjonen, var allerede knust. Senere ble også historiens største sivilisasjon, den kinesiske, drevet til randen av utryddelse.

Gruppen med indo-europeiske inntrengere som migrerte sørover til Kina, ble kjent som Qiangfang-stammen. De invaderte fra nordvestlige Shang, mens Wu Ding kjempet mot en annen stamme i øst. Angrepet fra Quangfang ble en stor trussel mot Shangs hær. Wu Ding var havnet i en svært risikabel posisjon.

Fu Hao var svært bekymret, men frarådet forslaget om umiddelbart å sende de gjenværende militære styrkene dit. I stedet gikk hun til fengselet.

Nye rekrutter

Ved hjelp fra flere tusen nyrekrutterte fanger og de gjenstående soldatene i Shang-hæren, kommanderte Fu Hao en styrke på over 13.000 mann til slagmarken. De kriminelle rekruttene kjempet med full styrke. Inntrengerne ble skremt av det kraftige angrepet, snudde seg på hælen og sprang derfra.

Den kampen var kong Wu Dings største kamp gjennom hele regjeringstiden.

Fu Hao som var den kinesiske nasjonens redningskvinne, ble kjent som krigsgudinne.

En av de viktigste statlige begivenhetene under Shang-dynastiet, var militære spørsmål. Enda viktigere var tilbedelsen av guder og forfedrene og å utføre spådommer for å forutsi hva som ventet i fremtiden.

De gamle kongene risset inn navnet sitt og datoen for forutsigelsen på et bein sammen med spørsmålet. Senere ble beinet oppvarmet til det sprakk. Sprekkens form ble tolket og ga svar på spørsmålet.

Etter seremonien ble spørsmålet og resultatet av spådommen risset inn på et orakelbein. Det ble spart på disse beinene, og de ble betraktet som interaktive brev mellom kongene og gudene.

Inne i en grav fra Shang-dynastiet ble Fu Haos navn funnet over 250 ganger i inskripsjoner på orakelbein og skilpaddeskall. Gjennom 3.000 år med forandringer og uroligheter beskriver disse inskripsjonene fremdeles kongens evige hengivenhet til sin mest ærverdige dronning.

Forutsigelsen om Fu Hao sies å være en av de mest lykkebringende spådommer som Wu Ding og folket i Shang hadde fått. Hun assisterte Wu Ding under mange militære felttog, og Shang-territoriet ekspanderte kraftig. Shang-dynastiet var mektigst på denne tiden.

Etter å ha fullført sitt himmelske mandat, døde Fu Hao, bare 33 år gammel. Noen spekulerte i om hun var utmattet av krigen. Andre trodde at helsen hennes ble gradvis forverret etter å ha født barn.

Wu Ding var knust og klarte ikke å akseptere at dronningen hadde forlatt livet på jorden. På et orakelbein risset han inn:

- Fu Hao er fremdeles her, er hun ikke?

- Kan Fu Hao utsette sin død?

- Har hun dratt?

Selv etter hennes død spurte han gudene: "Kan jeg ofre ti kyr som en hyllest til Fu Hao?"

Wu Ding ble begravd inne på palassområdet i stedet for på den vanlige, kongelige gravplassen. På denne måten var hun fortsatt ved hans side og våket over landet.