Kongressmedlem: Russland og Kina med et "komplott i kulissene" i forkant av Ukraina-invasjonen

Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping på et møte i “Shanghai Cooperation Organization (SCO) Council of State of State” i Bishkek den 14. juni 2019. Foto: Vyacheslav Oseledko/AFP via Getty Images
6. mars 2022
AD

Moskva og Beijing har holdt hverandre orientert om planene sine i forkant av angrepet på Ukraina, ifølge to lovgivere.

«Jeg tror de er koordinerte, og jeg tror at Kina står i en bedre posisjon ved å la Russland gå foran for å evaluere», sa representanten Ken Buck (Republikaner, Colorado) til EpochTV’s «China Insider»-program ved konferansen «Conservative Political Action Conference» (CPAC) den 25. februar.

Ved å se verdens reaksjon på Ukraina, prøver Kina å måle sitt neste skritt mot Taiwan, den selvstyrte øya som Det kinesiske kommunistpartiet hevder er sitt territorium og lenge har hatt planer om å ta kontroll over; med makt om nødvendig.

"Kina har planer for Taiwan", sa lovgiveren under et intervju i Orlando i Florida. "Og de ønsker å se om verden innfører reelle sanksjoner mot Russland, hvor mye det vil være til skade for russerne og reell vilje til å stoppe en aggressiv nasjon fra å vinne ytterligere territorium."

Representanten Steve Chabot (Republikaner, Ohio) deler et lignende syn.

Han la spesielt merke til møtet mellom den russiske lederen Vladimir Putin og Kinas Xi Jinping på åpningsdagen for OL i Beijing for tre uker siden som endte med at de to landene dannet partnerskapet "uten grenser".

"De har laget et komplott bak i kulissene", sa han til NTD, tilknyttet Epoch Times, under CPAC-arrangementet.

Ukraina var et tema som ble diskutert under "dybdediskusjoner" mellom de to nasjonenes utenriksministre som fant sted dagen før møtet mellom Xi og Putin. I uttalelser fra Kreml bekrefter Moskva også sin støtte til Beijings påstander om at Taiwan er en del av Kina.

Siden den russiske invasjonen av Ukraina har det kinesiske utenriksdepartementet blitt pepret med spørsmål om hvorvidt Xi hadde kjennskap til planene og også gitt Putin «sin velsignelse», men tjenestemennene har unnlatt å komme med et direkte svar.

"Russland er et stort og uavhengig land", sa talsperson Hua Chunying til journalister torsdag.

Hun beskyldte reporteren for å ha en «rik» fantasi da hun ble spurt om tidspunktet for angrepet bare dager etter at OL i Beijing ble avsluttet, var tilfeldig.

"Avledning"

Den tiltagende krisen i Ukraina er en velsignelse for Beijing, sa Buck. En militær konflikt vil flytte USA’s oppmerksomhet bort fra rivaliseringen med Kina og gi Beijing en mulighet.

"Hvis USA begynner å sende tropper til Europa for å forsvare Europa og gjøre vår del som NATO-partner, vil vi ikke være i stand til å gjøre det vi ønsker eller er forpliktet oss til å gjøre i Stillehavet", sa Buck.

"Det fungerer som en distraksjon," la han til.

"Etter Kinas syn tjener dette som en måte å tappe ressurser som kunne vært brukt på andre områder", sa kongressmedlemmet. "Kina er mest interessert i å sørge for at dette haler ut i tid og at Russland fortsetter å utgjøre en trussel mot Baltikum, Polen, Ungarn og andre land i Europa."

TAIWAN-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
En gruppe slaviske folk, bosatt i Taiwan, viser plakater for å protestere mot Russlands militære invasjon av Ukraina. Taipei den 25. februar 2022. Foto: Sam Yeh/AFP via Getty Images

Beijing har så langt avstått fra å stemple Russlands angrep på Ukraina som en invasjon, men hevder samtidig at de respekterer «alle lands suverenitet og territorielle integritet», til tross for at de selv insisterer på at Taiwan er en del av Kina.

Mens USA ikke er klar til å delta i en bakkekrig mot Russland om Ukraina, er innsatsen annerledes når det kommer til Taiwan, sa Buck.

"Viljen til å forsvare Taiwan er større enn viljen til å forsvare Ukraina", sa han.

«Kina er noe helt annet i måten landet jukser i handelsrelasjoner, stjeler åndsverk, har gjort seg selv til en militærmakt de siste årene og har forsøkt å påvirke nødvendige skipsruter for handel", sa han.

"Taiwan er i en posisjon som kan påvirke våre muligheter til å handle med Japan, Korea og andre naboer", la han til. "Og virkelig oppmuntre Kina til å blande seg inn i strategiske handelspartnere ... jeg tror ikke USA vil at det skal skje."

Ifølge en meningsmåling fra Trafalgar Group i januar, var et overveldende flertall av amerikanerne imot å sende tropper eller militært utstyr til Ukraina i tilfellet en russisk invasjon. Bare 15 prosent av de spurte mente at USA burde sende tropper, mens 30 prosent mente at de kun skulle bidra med våpen og andre forsyninger.

Epoch Times Photo
Soldater fra Taiwan står ved siden av den innenlands-produserte korvetten Tuo Chiang (til høyre) under en øvelse i den nordlige byen Keelung i Taiwan. 7. januar 2022. Foto: SAM YEH/AFP via Getty Images

58 prosent av de spurte mente derimot at amerikanske militære midler burde brukes til å forsvare Taiwan i tilfellet en invasjon av fastlands-Kina.

For å hindre Kina i å følge i Russlands fotspor kreves sterkere tiltak fra USA, sa begge lovgivere.

"Det er helt avgjørende at de [Beijing] innser at hvis de angriper [Taiwan], vil det føre til en alvorlig, militær konfrontasjon med USA", sa Chabot og ba Washington endre sin langvarige politikk med strategisk tvetydighet, der USA bevisst forblir vag i spørsmålet om de vil komme Taiwan til unnsetning i tilfellet en kinesisk invasjon.

"Kina er ikke behjelpelig i det hele tatt", la Chabot til. "Det er ikke uventet, fordi de to viktigste rivalene på kloden akkurat nå ... de verste av de dårlige aktørene, er Putin og Xi; Russland og Kina."

David Zhang bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD