Kinas statsminister arrangerer møte med eksperter for å redde økonomien

"Jeg sammenligner det med multippel organsvikt", sier makroøkonom

En mann i arbeid på en byggeplass for en boligskyskraper i Shanghai den 29. november 2016. Foto: Johannes Eisele via Getty Images
16. juli 2023
AD

Den kinesiske statsministeren Li Qiang samlet inn forslag fra kinesiske økonomer den 6. juli om hvordan nasjonens svake økonomi kan repareres, til tross for at analytikere sier at hovedårsaken til Kinas økonomiske nedtur ligger i det politiske systemet som dikteres av Xi Jinping-ledede kommunistregime.

Med de mange krisene som for tiden truer Kinas økonomi og regimets pågående divergens med Vesten, er det ingen løsning for Det kinesiske kommunistpartiet (KKP), sier analytikerne.

Symposiet av den økonomiske situasjonen kommer fra Li Qiang, visestatsminister Din Xuexiang og åtte forskere fra Kinas finansverden innen økonomisk politikk og bankinstitusjoner.

Under Xis ledelse «har økonomien vist en positiv trend med bedring», sa Li under møtet. Deretter ga han utenlandske land skylden for Kinas økonomiske problemer og sa «verdens politiske og økonomiske situasjon er komplisert og har hatt stor innvirkning på vårt lands utvikling», rapporterte kinesisk statlig media.

Li sa også at han håpet på flere konstruktive forslag om den kinesiske økonomien fra eksperter.

Zheng Xuguang, en uavhengig politisk, økonomisk lærd og vert for talkshowet "Xuguang Times Commentary", uttalte til Epoch Times den 7. juli at Li hovedsakelig søker etter noen pro-KKP-forskere som kan bidra til å samle tanker i akademia.

"Xi Jinping er den som faktisk tar avgjørelsene, og han bryr seg bare om politisk stabilitet", sa Zheng.

"De nåværende økonomiske problemene er faktisk forankret i politikk, og Li kan ikke røre de politiske problemene. Han sendte en melding til det akademiske fagområdet: Dere bør komme med mer konstruktive forslag, som å hjelpe regimet og ikke lage trøbbel", tilføyde han.

Den økonomiske nedturen fortsetter

Den taiwanske finanseksperten Edward Huang sa til Epoch Times den 6. juli at Li var vertskap for det økonomiske symposiet hovedsakelig fordi kinesiske og Hong Kongs aksjemarkeder nylig har stupt og at yuanen også er i fall. Industrien er ganske pessimistisk om Kinas økonomi.

Liu Yuanchun, president ved "Shanghai University of Finance and Economics", publiserte rapporten "2023 Kina Macroeconomic Analysis and Forecast Report" i juni, der han presenterte "de fem 20-prosents"-problemene den kinesiske økonomien står overfor. Landet har en ungdomsarbeidsledighet som overstiger 20 prosent, år-til-år fortjenesten for Kinas industribedrifter faller med mer enn 20 prosent, lokale myndigheters landbruksoppgjør faller med 20 prosent, eiendomsutbygging faller med 20 prosent og forbruker-tillitsindeks-gapet er så høyt som 20 prosent.

Epoch Times Photo
Deltakere på en jobbmesse i Beijing den 26. august 2022. Foto: Jade Gao/AFP via Getty Images

Liu Xiaoguang, medforfatter av rapporten og professor ved "Institute of Development and Strategy" ved "Renmin University of China", sa at "fem 20-prosents"-fenomenene er ekstremt unormale, noe som indikerer at presset i Kina har beveget seg forbi punktet for selvgjenoppretting.

Det er vanskelig å forvente seg en automatisk, økonomisk oppgang. I tillegg vil dette skape en ond sirkel i visse økonomiske sektorer, skrev Liu.

Under symposiet påpekte Li at det er nødvendig for alle sektorer i det kinesiske samfunnet å vektlegge politikk fokusert på å stabilisere vekst, sysselsetting, forebygging av risiko og snarest innføre og implementere en målrettet, samlende og koordinert politikk.

Huangs svar på statsministerens kommentarer lød: "For tiden bestemmes ikke Kinas økonomi av politikk. Uansett hvor mange møter de arrangerer, vil det være nytteløst. Li snakker om kombinert politikk, men det er ikke noe spesifikt ved det. Så langt har vi ikke sett noe politikk som kan endre status quo."

Huang mener at statsminister Li ikke kan ta beslutninger som takler økonomiens reelle, underliggende problemer, for eksempel spenningene mellom Kina og USA eller KKP’s statlige institusjoner som utvides på bekostning av Kinas private sektor. Dette mener han er hovedårsakene til den nåværende økonomiske nedgangen i Kina.

"Det er bare noe Xi Jinping kan bestemme, og det er ikke noe andre kan utrette, hvis ikke Xi gjør noe med det", sa Huang.

"Kinas aksjemarkedet er ganske dårlig i år. RMB (yuan) faller fortsatt. Aksjemarkedet i Hong Kong har falt kraftig de siste dagene, noe som viser at hele markedets tillit til den kinesiske økonomien er ganske svak. Li Qiang klarer ikke å snu situasjonen", sa Huang.

"Kinas innenlandske etterspørsel og eiendomsmarkedet har fortsatt å synke. Li Qiang har ikke oppnådd noe siden han tiltrådte som statsminister. Økonomien fortsetter å synke."

Forholdet mellom USA og Kina rammet kinesisk økonomi

Wu Jialong, makroøkonom i Taiwan, mener at det nåværende problemet i Kinas økonomi er utbruddet av flere kriser samtidig.

"Jeg sammenligner det med multippel organsvikt", sa han.

"Den grunnleggende årsaken til Kinas sysselsettingskrise ligger i eksport og produksjon fordi ordrer har blitt trukket bort fra Kina og utenlandske investorer har trukket seg", sa Wu til Epoch Times den 7. juli.

Wu er enig med Zheng i at roten til Kinas økonomiske problemer også handler om politikk.

"Følger man sporene ser man at dette skyldes en forverring i forholdet mellom USA og Kina. Den grunnleggende årsaken skyldes altså politikk, ikke økonomi. Så når de søker råd fra økonomiske eksperter, er det begrenset med råd de kan få."

"Fordi Xi Jinping bestemmer den overordnede politikken, som er å utfordre USA, konkurrere med USA om å lede verden eller hegemoniet, har USA gått til motangrep. Kinas innenlandske etterspørsel er dessuten ikke nok til å absorbere den ledige produktkapasiteten i eksportsektoren. De nåværende, økonomiske problemene er ikke enkle å håndtere.»

Han la til at det ikke er noen løsning på Kinas økonomiske problemer, selv om Xi trekker seg, fordi dette er KKP's struktur.

Yantian port
Lastecontainere stablet opp på Yantian-terminalen i Shenzhen i Kinas sørlige Guangdong-provins den 21. juni 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images

Wu sa at USA har iverksatt drastiske tiltak for å motvirke KKP’s urettferdige økonomiske praksis.

"De sendte en minister for å besøke Kina. Dette betyr at vi har en dialog, samtidig som konfrontasjonen fortsetter. USA har overhodet ingen intensjon om å komme til enighet med KKP. Det er bare for å vise konsensus, at vi har en dialog og vil fortsette diskusjonen neste gang, altså forhandlinger uten å inngå avtaler.»

Ning Haizhong og Yi Ru bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD