Gurkemeiens fantastiske helseeffekter. Ha den i din latte eller i barnas smoothie

Gurkemeie har svært sterke betennelsesdempende egenskaper og er god å blande i både kalde og varme drikker. Foto: Shutterstock
19. februar 2024
AD

Hvis du tror at alle urter smaker som gress, tenk deg om igjen. Her er nemlig en urt som smaker utsøkt, og den er nyttig.

Gurkemeie har vært brukt av mennesker fra lang tid tilbake i historien. Den er kjent for bruk innen tradisjonell medisin, slik som behandling av forkjølelse, influensa, depresjon, leddsmerter, hodepine, sår halsen og mer; listen kan gjøres lang.

Det er ikke uten grunn at gurkemeiens popularitet stadig øker i Vesten. Den har svært positive helseeffekter, og den smaker også utmerket når den kombineres med andre urter og med frukt. Til og med barna kan synes at den smaker godt i en smoothie!

For å få best mulig helseeffekt, skal man tilsette en klype svart pepper.

Gurkemeie kan brukes både som medisinplante og som krydder. I det indiske kjøkkenet brukes den ofte i gryteretter og andre matretter, og det er faktisk gurkemeie som gjør mange karriretter så fint gule, noe som beror på det aktive stoffet kurkumin.

For å få best mulig helseeffekt skal man tilsette en klype svart pepper fordi det gjør kurkuminet i gurkemeien mer biologisk tilgjengelig, og det er nettopp kurkuminet som med sine kraftfulle antioksidante egenskaper gjør gurkemeien så nyttig. Det sies at det er ti ganger sterkere enn vitaminer.

Gurkemeie kan brukes både som medisinplante og som krydder. Foto: Andrea

– Helsefordelene er mange. For de som lider av revmatiske sykdommer, er for eksempel gurkemeie en utmerket måte å dempe inflammasjonen på, sier Saraswati Sukumar, forfatter og kjent på nettet og meddirektør i ”Breast Cancer Program at Johns Hopkins”.

– Vi har nesten 300 publikasjoner (om gurkemeie) som viser dens anti-krefteffekt. Mange sykdommer, slik som tykktarmskreft og andre typer kreft, kan spores til betennelse.

Gurkemeie har svært sterke betennelsesdempende egenskaper som matcher flere av medisinene på markedet, men er uten bivirkninger.

Sukumar legger til at det er færre tilfeller av kreftformer i India enn i USA.

– Det må være en sammenheng. Mengden med gurkemeie vi tilsetter maten, er svært liten, en teskje for hele familien, sier han.

Ifølge National Institute of Health har gurkemeie svært sterke betennelsesdempende egenskaper som matcher med flere av medisinene på markedet, men er uten bivirkninger.

Kurkuminet i gurkemeie har vist seg å drepe og stanse ny tilvekst av kreftceller. Forskning rundt kreftbehandling med urten er lovende, men det er fortsatt behov for flere tester på mennesker.

Det er likevel helt sikkert at gurkemeie har gode helseeffekter. Hvis du vil dra nytte av gurkemeiens helsefordeler, kan du gjøre det til en vane å tilsette gurkemeie i både mat og drikke. Nedenfor kommer et par enkle oppskrifter til både deg selv og barna.

Oppskrift med gurkemeie

Her er en enkel oppskrift på den høyt verdsatte "Gull-latten", som også kalles "Gurkemeielatte" eller iblant bare "Gullmelk". Hvis du ikke liker smaken av kokosmelk, er det like greit å bruke en annen plantebasert melk eller vanlig kumelk.

Den vakre gullgule gurkemeielatte er både god og nyttig. Foto: Asunder Meier

 Gull-latte (2 kopper)

1 boks økologisk kokosmelk (eller kokos-krem hvis du vil ha den mer kremet)

2,5 dl vann

1/2 ts gurkemeie (pulver) eller fersk revet

En klype svart pepper

1/4 ts kanel (pulver)

1/4 ts ingefær (pulver)

1 ss kokosolje

Hvis du vil gjøre den ekstra nyttig, kan du tilsette litt økologisk, usaltet smør.

Gjør slik:

  1. Rør sammen alle ingrediensene i en liten gryte og la det småkoke i 5 minutter.
  2. Hell opp i kopper og tilsett honning etter smak.

Smoothies til barn

For å få en drikk proppet med nyttige ingredienser til barn, kan du tilsette 1/2 ts gurkemeie i favoritt-smoothien deres. Du kan også kombinere med kokos, ingefær, banan og mango, som alle styrker immunforsvaret.

En annen god frukt- og gurkemeie-kombinasjon til barn er mango, ananas, banan, appelsin og 1/2 ts gurkemeie blandet med favorittmelken i mikseren. By så på et helsekick som de helt sikkert vil like.

Glem ikke en klype sort pepper og ca. 1 ss kokosfett eller annet fett, fordi gurkemeie er fettoppløselig!

Lykke til og nyt!

Ad i artikkel – AdSense
AD