Gravejournalist avslører KKP’s miljø-ødeleggende arv i Kina

En arbeider bruker en skjærebrenner til å kutte stålrør nær den kulldrevne kraftstasjonen «Datang International» i Zhangjiakou i Kinas nordlige Hebei-provins den 12. november 2021. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images
20. november 2022
AD

Under Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) 20. nasjonalkongress hevdet det kinesiske regjerende regimet at de har vært mer effektive i å håndtere miljøspørsmål det siste tiåret og henviste til offisielle tall. Imidlertid avslørte en kinesisk gravejournalist at forverringen av miljøet på fastlands-Kina er sjokkerende, og det vil kanskje ikke vil bli bedre på flere tiår.

Zhai Qing som er viseminister for departementet for økologi og miljø, sa på en pressekonferanse under partikongressen at partiet de siste ti årene, under veiledning av «Xi Jinping og tanken på økologisk sivilisasjon», har gjort fremskritt med Kinas vern av økologi og miljø. Han fremhevet en rekke prestasjoner, som at Kina var det landet som hadde raskest forbedring av luftkvalitet i verden; landets forbedrede sikkerhetsnivå for drikkevann til 770 millioner mennesker og gjenoppretting og økning i populasjonen av mer enn 300 typer sjeldne og truede, ville dyr og planter.

Når det gjelder de offisielle påstandene, fortalte den kinesiske granskningsreporteren Zhao Lanjian til Epoch Times den 23. oktober at Kinas forurensning av luft, grunnvann, jord og så videre fortsatt er på et sjokkerende nivå. Folks protester mot forurensning har blitt undertrykt, granskende reportere er blitt kneblet og bare KKP-tjenestemenn fra miljødepartementet skryter av Kinas miljøtilstand.

"Standarden for miljøvernevaluering bør i utgangspunktet komme fra et etablert evalueringssystem for ikke-statlige organisasjoner (NGO’er) slik at det er mulig å objektivt evaluere resultatene av miljøvern relatert til folks liv", sa Zhao.  Zhai skryter av hvor godt KKP forvalter miljøet. Alle spørsmålene på pressekonferansen er forberedt på forhånd, og dataene er ikke til å stole på.»

Rovdyrutvikling ødelegger naturreservater

Zhao påpekte at KKP’s miljøvernpolitikk og den økonomiske utviklingsmodellen er motstridene.

"Noen vernede naturlandskap er utviklet for rask, kommersiell suksess etter en rovdriftsmodell, for eksempel i Zhangjiajie- eller Changbai-fjellene."

Epoch Times Photo
Turister på sightseeingcruise ved Baofeng-sjøen den 1. september 2013, Zhangjiajie, Kina. Foto: Lintao Zhang/Getty Images

«Jeg har besøkt Changbai-fjellet fire ganger. Det første besøket var i 1994 og deretter i 2015. Jeg oppdaget at naturreservatet er plyndret og kunstig utviklet. Alle naturskjønne steder i Kina står overfor det samme problemet», fortalte Zhao.

Han sammenlignet situasjonen med andre land. «Jeg har besøkt økologiske parker i mange land som USA og Chile, der folk ikke har lov å bygge veier eller utvikle kommersiell turisme. Kina setter imidlertid den turistøkonomiske modellen i høysetet og verdsetter turistinntekter fra salg av billetter på første plass.»

Zhao fortalte at han har brukt ti år på å undersøke den økologiske statusen langs Kinas Yangtse-elv, Yellow River, i Qinghai, i Tibet og i Indre Mongolia og har vært vitne til ødeleggelsen av utviklingsmodellen av det naturlige miljøet.

Ørkenspredning som påvirker vannforsyning og fiske

I 2018 dro Zhao til ulike deler av Sanjiangyuan på det tibetanske platået sør i Qinghai-provinsen for å gjøre feltstudier. Der oppdaget han omfanget av mange nye ørkener. «Ved å sammenligne gamle kart fant jeg ut at denne ørkenen var dannet i løpet av de siste 30 årene. For 30 år siden var det kirkegårder og sump her», sa han.

«At denne ørkenen eksisterer, beviser i det minste at det økologiske miljøet i Sanjiangyuan-området har gjennomgått sjokkerende endringer, sammenlignet med for 30 år siden. Jeg intervjuet noen eksperter, og de mente også at ørkenspredningen i de øvre delene av Sanjiangyuan har forårsaket vannmangel i Shanghai og hele Yangtze-elvesystemet», sa Zhao.

Sanjiangyuan, som bokstavelig talt betyr "Kilden til de tre elvene", er starten på Yangtze-elven, Den gule elven og Lancang-elven. Stedet er kjent som «Det kinesiske vanntårnet» og spiller en viktig rolle i Kinas økologiske status og nasjonale, økonomiske utvikling.

Epoch Times Photo
Et luftfoto viser Yangtze-elven som nærmer seg rekordlave vannstander under en regional tørke i Chongqing, Kina, den 20. august 2022. Foto: Thomas Peter/Reuters

«Alle kan se forverringen av det økologiske miljøet i Kina nå, for eksempel uttørking av Yangtse- og Yellow Rivers og mange vannsystemer», sa Zhao. «Reguleringen av slike vannsystemer vil også påvirke utviklingen av landbruket, husdyrhold og fiskeri langs elvene. Uansett hvor gode regjeringens slagord er om disse miljøspørsmålene, er virkeligheten uansett synlig for alle.»

KKP-leder Xi Jinping vektla to punkter om miljøet i sin tale på partiets 20. nasjonalkongress. Partiet vil «fremme forebygging og kontroll av miljøforurensning og arbeide videre for en økologisk beskyttelse og forvaltning av viktige elver, innsjøer og reservoarer».

Som svar på Xis kommentarer, sa Zhao: "Spørsmålene om miljøvern og økologi er overhengende, så han måtte nevne det. Etter at vi merket at miljøet hadde endret seg, har miljøet faktisk allerede blitt forverret til en viss grad. Hele samfunnets utviklingsmodell er på randen av krise.»

Epoch Times Photo
Forurensning i en elv i Tengger-ørkenen i det nordvestlige Kinas Zhongwei, den autonome regionen Ningxia Hui, etter utslipp av kjemisk avløpsvann fra en papirfabrikk. Da avløpsvannet tørker opp, dukker det opp et stort antall kjemiske krystaller på land. Foto: Delt av Zhao Lanjian

Zhao Lanjians rapport fra 2014 avslørte sjokkerende funn av forurensning i Tengger-ørkenen. Lokale gjetere påpekte at det hadde dukket opp kloakkdammer midt i ørkenen. Lokale bedrifter har tømt urenset avløpsvann i kloakkdammene. Artiklene og bildene hans har siden blitt slettet fra internett av regimet.

Protester og sensur av journalister

Zhao sa: "Kina har økt kontrollen over media siden 2014, og granskende reportere har blitt alvorlig undertrykt. Samtidig har det oppstått store demonstrasjoner mot forurensning over hele Kina der titusenvis mennesker som protesterer, har blitt brutalt undertrykt av KKP’s militære og politi.

Grunnvannet i 90 prosent av Kinas byer er forurenset på grunn av de dype, underjordiske utslippene av kloakk fra bedrifter. En offentlig velferdsaktivist har laget et "Kart over kreftlandsbyer i Kina". På grunn av forurensningen er det tusenvis av kreftlandsbyer over hele landet, sa Zhao.

A vast expanse of toxic waste fills the tailings dam on April 21, 2011, frequently whipped up by strong winds dumping millions of tons of radioactive materials toward surounding villages where farmers blame producers of rare earths and major iron ore mine and steel producers for poisoning their fields and ruining their livelihoods near Baotou City in Inner Mongolia, northwest China. Farmers living near the tailings dam, a 10-square-kilometer expanse of toxic waste, say they have lost teeth and their hair has turned white while tests show the soil and water contain high levels of cancer-causing radioactive materials. China produces more than 95% of the world's rare earths—17 elements used to make things like iPods, flat-screen televisions and electric cars, two-thirds of which are processed in mineral-rich Baotou on the edge of the Gobi desert. Environmental groups have long criticised rare earths mining for spewing toxic chemicals and radioactive thorium and uranium into the air, water and soil, which can cause cancer and birth defects among residents and animals. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)
Et område på rundt 10 km2 med radioaktivt avfall utenfor byen Baotou i Nord-Kina den 21. april 2011. Sterk vind pisker opp det kreftfremkallende avfallet som er dumpet av produsenter av sjeldne jordartsmetaller, jernmalm og stål og forgifter nærliggende bygder og gårder. Kinas miljøverndepartement innrømmer at det er minst 450 forurensningsrelaterte "kreftlandsbyer" i landet. Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images

"Hvordan er dagens miljø i Kina nå?" spurte Zhao. "Det endelige evalueringssystemet er i styresmaktenes hender."

«Etter at Xi Jinping gikk inn for grønne fjell og elver, har ikke de lokale myndighetene vært i stand til å gjenopprette grønne fjell", påpekte han. "Som et resultat ble grønne planter i plast spredt ut fra toppen av fjellet, lag på lag, og det nakne fjellet ble et kunstig, grønt fjell. Det er mange «grønne» fjell som er sprøytet med grønt blekk og maling.»

Han sa: "Ødeleggelsen av hele det naturlige miljøet i Kina, ødeleggelse av turisme-ressurser og ødeleggelse av økologiske ressurser kan muligens ikke gjenopprettes i løpet av de neste ti-årene eller kanskje på hundrevis av år."

Li Yun og Luo Ya bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD