Gordon Chang: Det er umulig å ha en vennlig relasjon til KKP

Den kinesiske lederen Xi Jinping (til høyre) tar imot USA’s utenriksminister Antony Blinken før møtet deres i Folkets store sal i Beijing den 19. juni 2023. Foto: Leah Millis/POOL/AFP via Getty Images

Det er umulig å opprettholde det vennskapelige forholdet Biden-administrasjonen prøver å bygge med Kina, spesielt i lys av avsløringer om opprinnelsen til Covid-19-pandemien og den etterlengtede invasjonen av Taiwan, sa økonom og mangeårig Kina-observatør Gordon Chang.

«Biden-administrasjonen ønsker å etablere kommunikasjonskanaler med det kommunistiske Kina. Men problemet er at det ikke vil fungere med tanke på de uforsonlige forskjellene mellom det kinesiske regimet og USA", sa Chang i et intervju på EpochTVs "American Thought Leaders".

Intervjuet skjedde etter at USA’s utenriksminister Antony Blinken kom tilbake fra Beijing og erklærte at samtalen med Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) leder, Xi Jinping, hadde "ført til større stabilitet" i det intensiverte bilaterale forholdet. Denne uttalelsen ble snart satt på prøve da president Joe Biden kalte Xi en diktator og sa at Xi hadde blitt veldig opprørt da en kinesisk overvåkingsballong ble blåst ut av kurs over USA tidligere i år.

"Slikt er veldig flaut for diktatorer når de ikke vet hva som har skjedd. Det var ikke meningen at den skulle dit den dro. Den blåste ut av kurs, sa Biden under en pengeinnsamling i California nylig.

Den kinesiske regjeringen reagerte med raseri og hevdet at Bidens bemerkninger "er en alvorlig krenkelse av Kinas politiske verdighet" og utgjør en "politisk provokasjon". Det meldes også at den amerikanske ambassadøren i Kina, Nicholas Burns, fikk en irettesettelse av de kinesiske styresmaktene.

"Det viser seg at uansett hva du prøver, så har du med et ondt regime å gjøre, og ting som dette, vil skje", sa Chang til programleder Jan Jekielek.

"Biden prøvde faktisk å imøtegå Xi Jinping ved å si: "Vel, Xi Jinping visste ikke om spionballongen. Det er ikke hans feil. Men han snublet", sa Chang. "Relasjonen vil bli påvirket av dette. Beijing vil se på dette som nok et bevis på at USA er fiendtlig.»

Krigsscenario om Taiwan

På spørsmål om Blinkens kommentar om at USA «ikke støtter Taiwans uavhengighet», sa Chang at dette er i samsvar med langvarig amerikansk politikk i henhold til "Taiwan Relations Act" av 1979.

"Ja, teknisk sett støtter ikke USA’s politikk Taiwans uavhengighet. Men som Blinken også sa, støtter vi bare en fredelig løsning når det gjelder statusen til Taiwan", forklarte Chang.

"Vår ett-Kina-politikk er slik at vi anerkjenner Kommunistpartiet som en legitim hersker av Kina. Vi erkjenner betydningen. Vi forstår at det er det de sier, men vi aksepterer ikke nødvendigvis at Taiwan er en del av Folkerepublikken", fortsatte han. "Vi mener at Taiwans status er uavklart og bare kan løses fredelig; med andre ord med godkjenning fra folk på begge sider av sundet."

"Når vi tar dette i betraktning, ja, da støtter vi ikke Taiwans uavhengighet", sa Chang til Jekielek. "Problemet med Blinkens uttalelse var at etter en reise hvor kineserne bevisst ydmyket ham fra begynnelsen til slutt, var det ingenting han kunne sagt som Beijing ønsket å høre. Så der ligger feilen, tror jeg."

Mens USA ikke har noen juridisk forpliktelse til å forsvare Taiwan mot et angrep fra Kina, ville de nesten helt sikkert blitt involvert på Taiwans vegne på grunn av sine forpliktelser til å forsvare Japan, kjent som artikkel fem, ifølge Chang.

"For at Kina skal lykkes med å invadere Taiwan, må de innføre en blokade. For at en blokade skal fungere, må den være stor nok til å inkludere suverent japansk territorium. Med andre ord, et angrep på japansk suverenitet", forklarte han. "Det ville utløst artikkel fem hvis Japan ønsket å påberope seg den; noe de absolutt ville."

Chang antydet også at den amerikanske regjeringen bør legge planer for å evakuere innbyggere fra Kina med tanke på KKP’s beryktede historie med å holde utenlandske statsborgere som gisler; som en brekkstang i internasjonale konflikter.

"På et tidspunkt må vi meddele at hvis du ikke kommer deg ut av Kina, vil ikke amerikansk utenrikspolitikk ha som mål å redde deg, fordi vi mener at vår politikk ikke skal holdes som gissel", sa han. "Du bør ikke oppholde deg der. Så kom deg ut."

Covid-avsløringene

"Det kinesiske regimet har erklært folkekrig mot USA og dreper faktisk amerikanere med fentanyl og covid", sa Chang til Jekielek og understreker at KKP kanskje ikke hadde hatt evnen til å lage våpen av flaggermus-viruset dersom USA’s regjering ikke hadde outsourcet "gain-of-function"-forskningen til Wuhan-laboratoriet.

"Dette ville ikke skjedd hvis ikke franskmennene hadde bistått Wuhan Institute of Neurology. Det ville ikke skjedd hvis USA ikke finansierte dette, la han til. "Ville kineserne bevæpnet seg med korona-virus? Kanskje vi ikke vet. Men vi vet at de gjorde det med midler fra USA’s myndigheter."

"Og mens Biden prøver å opprettholde vennlige relasjoner og kommunikasjonskanaler nok en gang, hvordan kan man gjøre slikt når etterretningen etter hvert vil vise at det kinesiske regimet manipulerte forskningen om korona-virus og utviklet det til våpen?»

"De visste at Covid-19 var svært smittsomt mellom mennesker. Men i desember 2019 og januar 2020 fortalte de verden at det ikke var det, fortsatte Chang. "Og de gjorde andre ting som tyder på at de bevisst spredte denne sykdommen utenfor Kinas grenser. Rundt syv millioner mennesker som aldri skulle fått denne sykdommen, døde. Hvordan kan man opprettholde vennlige relasjoner når dette er offentlig informasjon?»

"Vi må forstå at dette er et militant, aggressivt og ondt regime. Man kan ikke opprettholde relasjonen slik presidenten ønsker."

Ad i artikkel – AdSense
AD