Gnister av motstand mot KKP tar fyr over hele Kina. Viser regimets sårbarhet

Politibetjenter fra KKP, sammen med politihunder, utfører sikkerhetsovervåkning på Den himmelske freds plass i Beijing i Kina. Den 10. mars 2022. Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Det har nylig vært en bølge av protester mot Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) i Kina. I fortiden hendte dette svært sjeldent grunnet KKPs kontroll av befolkningen. For KKP er disse protestene svært bekymringsfulle siden de ikke vil kunne håndtere dem straks de sprer seg raskt.

Videoer har sirkulert på sosiale medier fra noen av protestene i provinsene Guizhou og Jiangxi, og hovedstaden Beijing.

Sammenstøt med opprørspolitiet

Den 9. januar protesterte hundrevis av landsbyboere i Qianxinan i Guizhou-provinsen for å beskytte sine begravelsesskikker som er blitt overlevert fra generasjon til generasjon. De nektet å godta de lokale myndighetenes nye politikk med å sentralisere deponering av kremerte levninger. Protestantene endte i sammenstøt med bevæpnet politi og SWAT-team som forsøkte å beslaglegge levningene, før de drev politiet ut av landsbyen.

Cai Fengyu (pseudonym), en lokal innbygger, sa i et intervju med Epoch Times den 16. januar, at å begrave i jorden er en skikk som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon. "Myndighetene begynte å innføre obligatorisk kremering i 2017. Den 26. oktober det året var det også et tilfelle av at et lik ble stjålet av myndighetene. Da var det for få innbyggere til stede for å stanse dem. Siden da av har landsbyens beboere blitt kremerte etter døden", sa han.

Cai beskrev situasjonen slik: "Den 9. januar, rundt kokken 3 om natten, raidet to-tre hundre politimenn fra opprørspolitiet landsbyen og lette etter aske fra avdøde i hjemmene. Så snart de kom inn i landsbyen, begynte de å banke opp beboerne der. Den først som ble banket opp, var en drukken beboer, og senere ble også en gravid kvinne banket opp. Beboernes biler ble også vandalisert".

"Når en gammel mann i byen dør, kremerer familien kroppen, og asken blir klargjort for begravelse. Slektninger fra utlandet kommer for å delta i begravelsen og befolkningen i landsbyen øker derfor ganske mye. Da folk hørte at politiet raidet byen for å banke opp folk, sendte samtlige familier ut noen for å protestere", sa han.

I følge Cai, gikk politiet inn i alle hjem som nylig hadde mistet noen, for å beslaglegge asken for sentralisert deponering. Landsbyboerne kjempet imot, og opprørspolitiet trakk seg etter hvert tilbake. De tok til og med et barn som gissel. Til slutt ble politiet drevet ut, og beboerne fortsatte å organisere begravelser i form av å begrave asken i jorden.

"Landsbyboerne gikk ikke med på å flytte asken til den såkalte sentraliserte "gravplassen" av enda en grunn", sa Cai. "Denne nye 'gravplassen' koster ganske mye, og en må betale for den igjen tyve år senere. I praksis har myndighetene gjort det slik at vanlige folk ikke har råd til å betale for dødsfall".

Fordømmer KKP som en kult

I en video fra 14. januar, som sirkulerer på sosiale medier, fordømmer en menneskerettighetsaktivist i Linchuan, i Jiangxi-provinsen, KKP som "forrædersk" og som en "kult".

I videoen spør mannen politiet: "Hvorfor kan ikke folk ha innsyn i det dere gjør?". Han fordømmer KKP: "Hvis et regime ikke kan holdes ansvarlig overfor folket, må det være en kult, og det må være tyrannisk. Et regime som hersker over folket ved hjelp av frykt, må være et tyrannisk regime".

Han sa også: "Dere, Kommunistpartiet, ble grunnlagt fra de sovjetiske kommunistene. Så for å si det rett ut, er dere en gruppe forrædere". Ordene hans gjorde politiet målløse.

"Ønsket for avhør"

Den 14. januar sirkulerte en video på X av en politibetjent som brøt seg inn under et middagsselskap for professorer ved "Peking University’s Law school" for å avhøre en av dem. Det hele endte med at politibetjenten fikk en reprimande av de andre professorene og forlot stedet i vanære.

I videoen sa politibetjenten til professorene som filmet ham, at de kunne filme hele hendelsen, men ikke legge det ut på internett. En professor tilbakeviste dette, og sa at det ikke var i henhold til loven.

Oppførselen til politiet fikk flere reprimander av en rekke jusprofessorer. De sa at politiet hadde unnlatt å følge alle de lovlige prosedyrene for hvordan man får tak i en person for avhør.

Gao Yu, en seniorreporter i Beijing, republiserte videoen på X, med teksten: "For øyeblikket har forsamlinger av Beijings intellektuelle blitt forbudte av den statlige sikkerhetstjenesten og politiet. Denne politibetjenten fra en avdeling i Beijing gikk så langt at han brøt seg inn i restauranten der professorer fra "Peking University’s School of Law" var samlet, for å avhøre en av professorene. Det var virkelig en overtredelse av loven".

Tilfeldige ransakelser av politiet

Nylig har KKP sendt ut politiet for å tilfeldig sjekke personlig informasjon og mobiltelefoner til fotgjengere og brukere av offentlig transport i Beijing.

En kvinne ble nylig stanset på Jianguomen T-banestasjon av tre personer i vanlige klær. De påsto at de var politibetjenter og spurte om hun ville samarbeide for å verifisere sin identitet. Kvinnen nektet resolutt å samarbeide og ropte "Hvorfor trenger dere å verifisere identiteten min? Dere må forklare hvorfor. Bærer dere politiuniformer? Trenger jeg å bli ID-sjekket for å kunne ta T-banen? Bryter jeg loven?".

Etter damens utspørring, kom det en politimann i uniform og ba damen om å samarbeide. Under samtalen sa han "Vi har ikke til hensikt å forfølge deg". Det ble rapportert at kvinnen til slutt ble tatt med til politistasjonen for avhør.

Som et tilsvar, fortalte den uavhengige, kinesiske skribenten, Zhuge Mingyang, til  Epoch Times: "Politibetjentens ord var svært interessante. Han sa at han ikke hadde til hensikt å 'forfølge' denne kvinnen, som er en indirekte innrømmelse av at politiets forfølgelse av vanlige mennesker er vanlig praksis. Dersom det ikke finnes noe slikt som forfølgelse fra KKPs myndigheter, hvorfor prøvde han å gjøre det til et poeng at dette ikke er forfølgelse?".

Trehjulssykkel-hendelsen på Den himmelske freds plass

Det har blitt rapportert at Beijing har forbudt elektriske trehjulssykler fra gatene siden 1. januar av inneværende år, og byrådet har tatt alle trehjulssykler med tvang, selv de som brukes av bud. Forbudet av elektriske trehjulssykler på veien har forårsaket besvær for de eldre som skal komme seg til sykehus og for foreldre som skal hente barn. En eldre innbygger i Beijing ble så fortvilet at han med vitende vilje kjørte en elektrisk trehjulssykkel inn i det forbudte området på Den himmelske freds plass.

Videoen viser en trehjulssykkel som kjører fort inn på Den himmelske freds plass, og at politiet mobiliserer flere politibiler for å blokkere den.

En tilskuer sier sint "KKP er det eneste partiet i verden som hater det kinesiske folket".

Som svar på disse protestene, sa Zhuge: "På mindre enn en måned inn i det nye året har det vært noen viktige hendelser i Kina med mange offentlige protester mot KKPs tyranni. Dette er en stor sak. Før våget de fleste kinesere ikke å si sin mening i det hele tatt, men dette har forandret seg. Det viser KKPs svekkelse. Dette fenomenet er ekstremt realistisk og har en domino-effekt som KKP ikke vil klare å håndtere når det først sprer seg".

Ad i artikkel – AdSense
AD