FN rapporterer at krigen i Ukraina kan føre til inntil 22 prosent økning i matvarepriser verden over

En skurtresker fyller en lastebil med hvete i nærheten av landsbyen Hrebeni i Kiev-regionen i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters
20. mars 2022
AD

FN’s mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) rapporterte den 11. mars (pdf) at internasjonale mat- og fôr-priser kan øke med inntil 22 prosent på grunn av konflikten i Ukraina. Dette kan føre til økt underernæring i mindre utviklede land.

Den totale, globale produksjonen har falt siden den russiske invasjonen av Ukraina i slutten av februar. Dette har resultert i en plutselig og bratt reduksjon av matvarer fra eksportnasjoner.

Matvareprisene har allerede steget etter at KKP-viruset og dens pandemi rammet i 2020.

Flere mateksporterende land verden over kunngjør ytterlige restriksjoner på mateksport eller vurderer forbud for å beskytte sine egne lagre.

FAO har oppfordret store, matproduserende land å ikke innføre eksportrestriksjoner på egne produkter.

"Før de igangsetter tiltak for å sikre matforsyning, må regjeringene vurdere sine potensielle effekter på det internasjonale markedet", sa FAO’s generaldirektør Qu Dongyu.

"Reduksjoner i import-toll eller bruk av eksportrestriksjoner kan hjelpe å løse individuelle lands utfordringer med matsikkerhet på kort sikt, men det vil øke prisene på det globale markedet", sa han.

Konflikten har kritiske implikasjoner for hvetelagrene internasjonalt.

Siden konflikten i Øst-Europa begynte, har ukrainske havner vært ute av stand til å eksportere korn, og matvare-innkjøpere unngår handel med Russland som følge av de økonomiske sanksjonene. Dette øker de globale prisene.

Russland og Ukraina sørger for til sammen 19 prosent av verdens bygg-forsyning, 14 prosent av hveteforsyningen og 4 prosent av maisen.

I tillegg til korn er Russland en ledende eksportør av gjødsel.

FAO sin prisindeks nådde nye rekorder i februar, og det ser ut til at den vil stige ytterligere i månedene som kommer, siden det ikke er klart om Ukraina vil bli i stand til å høste avlinger i år hvis krigen fortsetter å dra ut.

"Mange av dem er mindre utviklede land, lavinntektsland eller land med matmangel. Afrika, Asia og Midtøsten er svært sårbare i forhold til langvarig matvaremangel", sa Dongyu.

Femti land er avhengige av Russland og Ukraina med 30 prosent av sin hveteforsyning når de vurderes samlet, ifølge FAO.

FN sa at bare deler av det forventede underskuddet i eksport fra Russland og Ukraina kan dekkes av andre land og at mange av de minst utviklede landene er avhengige av de to landene for mye av sin tilgang på hvete.

Omkring 70 prosent av Egypts og Tyrkias hveteforsyninger kommer fra Russland og Ukraina, mens 90 prosent av Libanons import av hvete og matolje kommer fra Russland alene.

Fattige land i regioner, som i Afrika, er avhengige av utenlandske subsidier til brød til den økende befolkningen.

Russland leverer mesteparten av Afrikas hveteforbruk, og de importerte produkter for 4 milliarder dollar fra Russland i 2020.

"Konfliktens intensitet og varighet er fortsatt uviss", sa Dongyu. "Forstyrrelsene i jordbruksproduksjonen i disse to store eksport-landene av basisvarer, kan alvorlig eskalere matvare-usikkerheten globalt, der internasjonale matvare- og innsatspriser allerede er høye og ustabile".

"Konflikten kan også hindre jordbruksproduksjon og kjøpekraft i Ukraina og føre til økt matvare-usikkerhet lokalt", la han til.

I mellomtiden lider store deler av Vesten, inkludert USA, av økende inflasjon.

Frigjorte data fra USA’s arbeidsdepartement fra 10. mars viste 7,9 prosent økning i prisene gjennom de 12 siste månedene, inkludert 0.8 prosent i februar alene.

Amerikanske forbrukere har allerede blitt hardt rammet av høye gasspriser og utsalgspriser, som også har blitt forverret gjennom de to siste ukene av Biden-administrasjonens forbud mot russisk oljeimport.

Ad i artikkel – AdSense
AD