Derfor bør du ta en kald dusj neste gang

Det er mange fordeler med å ta en kald dusj.
22. oktober 2023
AD

Når de fleste dusjer, blir det gjerne litt damp. Det kan gjøre at du mister visse helsefordeler. Her er de fem gode grunnene til å velg en kald dusj i stedet.

1. Det hjelper deg til å holde deg rolig under press

Du kjenner kanskje til ordet «ild-lever» (være hissig). Hvis det gjelder deg, så ta en kald dusj. Kaldt vann kan bokstavelig talt kjøle deg ned og gjøre at du tåler press bedre.

2. Du tvinges ut av komfortsonen

Når du våkner en morgen og føler deg trøtt, varm og har det koselig i sengen, kan en kald dusj få i gang energien. Hvis du er modig nok til å stille deg i det kalde vannet, det første du gjør om morgenen, vil du trolig merke at du blir mindre redd og mer modig, også på andre områder i livet.

3. Setter fart på blodsirkulasjonen

Når kroppen blir kald, setter den fart i blodsirkulasjonen for å få opp varmen. Når blodsirkulasjonen øker, blir du varm, og alle kroppsdelene arbeider mer effektivt. For eksempel kan du bli klarere i tankene dine og forbedre den fysiske helsen. Dessuten kan det forhindre blodpropp.

4. Hjelper mot smerte og lindrer betennelser

Mange idrettsutøvere er avhengige av å dusje i kaldt vann eller ta isbad etter trening for å lindre muskelsmerter og fremskynde restitusjonsprosessen. Hvis du trenger en måte å hente seg inn igjen etter trening eller har skader eller bare ønsker å redusere smerter, bruk kaldt vann. De betennelsesdempende effektene hjelper til å gjøre leddene avslappet, samtidig som smertene lindres.

5. Bedrer humøret

Mange av oss kvier seg for å ta en kald dusj. Det kan føles ubehagelig og kaldt, og det er lett å tro at det bare vil gjøre oss mer deprimerte. Nye studier viser imidlertid at kald dusj faktisk kan ha en positiv effekt på humøret. Det kalde vannet stimulerer frigjøring av noradrenalinet i hjernen, en effekt som assosieres med reduksjon av kjemikalier som kan forårsake dårlig humør.

Fordelene med å dusje i kaldt vann er enorme, fra forbedret muskelrestitusjon til bedre humør.Kanskje tenker du til og med at en kald dusj ikke er noe for deg, men det handler ikke om å dykke ned i iskaldt vann. Ta det rolig og finn en temperatur som er overkommelig.

Som alternativ kan du ta en kald dusj noen dager i uken eller når du må stå opp tidligere enn vanlig. Uansett kan det være verdt å prøve det innimellom.

Her er noen tips for å gjøre det lettere å begynne med en kald dusj:

- Start med å dusje med kaldt vann i noen sekunder og øk tiden gradvis.

- Ta en kald dusj før du legger deg. Det kan hjelpe deg med å sove bedre.

- Lytt til din egen kropp. Hvis du føler deg kald eller frossen, stopp og ta en varm dusj.

Våg å prøve!

Denne artikkelen gir uttrykk for meninger som er kronikørens egne. Ved sykdomssymptomer, kontakt lege eller oppsøk profesjonell helsehjelp.

Devon Andre har eksamen fra «University of Windsor» i Canada og en doktorgrad i jus fra University of Pittsburgh. Artikkelen ble først publisert på Bel Marra Health.

Ad i artikkel – AdSense
AD