Analytiker: Det kommunistiske Kina bruker "klima for å undergrave USA"

Kina har fått USA "hektet på grønn teknologi" som domineres av Beijing.

Arbeidere ved fabrikken "Xinwangda Electric Vehicle Battery Co." som lager litiumbatterier for elektriske biler og lignende i Nanjing i Kinas østlige Jiangsu-provins. Den 12. mars 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images
10. desember 2023
AD

Det kinesiske kommunistregimet har lagt en strategi for å overta etter USA som verdens dominerende makt innen 2049. I mellomtiden reduserer USA den nasjonale sikkerheten ved å frivillig gjøre seg mer avhengig av den "grønne energien" som domineres av Kina, sier analytikere.

"Kina bruker klimaet for å undergrave USA", sa Steve Malloy, seniorjurist ved "Energy and Environment Legal Institute" i et nylig intervju på Epoch TV’s "American Thought Leaders".

"Kina har fått USA og Vest-Europa, og egentlig alle de utviklede landene, hektet på grønn teknologi", sa Malloy. Sentralt i denne alternative energien er teknologi som vindturbiner, solcellepaneler og elektriske kjøretøy. Disse er avhengige av visse kritiske råmaterialer som grafitt og sjeldne jordarter. For mange av disse materialene er Kina, USA’s største motstander, verdens største leverandør og foredler.

"Jeg tror strategien deres er å gjøre den vestlige verden avhengig av kinesisk teknologi", sa Malloy: "Det er en kamp uten å kjempe."

Kinesisk monopol

Malloy nevnte eksempler på sjeldne jordarter, en gruppe på 17 grunnstoffer, som Kina nesten har globalt monopol på.

 "Alle disse sjeldne jordartene inngår i vindteknologi, solcelleteknologi, elbiler, så vel som mobiltelefonene og datamaskinene våre. Hele verden er virkelig avhengig av Kina for dette", sa Malloy.

Mineraler som faller inn under denne betegnelsen, er faktisk ikke så sjeldne. Faktisk omtaler "United States Geological Survey" (USGS) sjeldne jordarter som "relativt rikelig".

"Det er bare det at de finnes [i jorden] i svært lave konsentrasjoner. Man må drive gruvedrift i åpne brudd for å utvinne dem", forklarte Malloy.

En grunn til at Vesten sluttet å utvinne sjeldne jordarter, ifølge Malloy, er miljøpresset. Slik praksis er notorisk forurensende. "Man kan imidlertid drive gruvedrift i åpne brudd i Kina der de ikke har noen miljøbestemmelser", sa han. "Derfor har Kina meldt seg frivillig til å gjøre dette."

Nå står Kina for 70 prosent av den globale produksjonen av sjeldne jordarter, ifølge data innsamlet av USGS. Ifølge en studie fra 2019 utført av konsulentfirmaet "Adamas Intelligence", sto Kina den gangen for 85 prosent av den globale evnen til å transformere disse utvunne mineralene, klar til bruk for produsentene.

USA importerer de fleste sjeldne jordarter fra Kina, selv om tidene som nesten enerådende leverandør har blitt noe redusert de senere årene. Fra 2018 - 2021 ble 74 prosent av sjeldne jordarter importert til USA fra Kina, en nedgang fra 80 prosent mellom 2014 - 2017, viser tall fra USGS.

Det kinesiske regimet har lansert ideen om å kutte i forsyninger av disse materialene, som er helt avgjørende for USA’s økonomi. I 2019, da handelskrigen var på topp mellom USA og Kina, truet Kinas mektige, statlige planleggingsbyrå med å begrense salget av sjeldne jordarter til USA etter at president Donald Trump svartelistet Huawei, en kinesisk telekomgigant med nære bånd til regimets militære.

Dette er ikke første gang regimet bruker monopolet på kritiske metaller for å få innflytelse. I 2010 blokkerte det kinesiske regimet midlertidig eksporten av sjeldne jordarter til Japan. Da eskalerte spenningene mellom de to asiatiske maktene over noen omstridte øyer etter arrestasjonen av en kinesisk kaptein.

USA’s økende avhengighet

Malloy uttrykte bekymring over Biden-administrasjonens påtrykk for å omstille nasjonen til energikilder som domineres av Kina.

President Joe Biden har avslørt føderale lover som tar sikte på å få slutt på salg av bensindrevne kjøretøy innen 2035. California forbyr biler på blyfri bensin, mens andre stater, som Virginia og New Jersey, beveger seg i samme retning.

"Det er ekstremt frustrerende å se våre politikere med disse vindmandatene, solcelle-mandatene og EV-mandatene", sa Malloy: "Hvor skal elbilene komme fra? Hvordan skal vi lage dem hvis vi ikke har et godt forhold til Kina?"

Risikoen ved å være avhengig av et kommunistisk regime for disse nøkkel-produktene var på ny i fokus da Beijing kunngjorde eksportkontroll av grafitt, som er essensielt for strømforsyning i elektriske kjøretøy.

  Kina kontrollerer over 65 prosent av verdens forsyninger av grafitt. Begrensningene forbyr kinesiske selskaper fra å sende naturlig og kunstig grafitt og andre produkter fra 1. desember, med mindre selskapene får konsesjon. Regimets ordre kom bare tre dager etter at Washington avslørte nye begrensninger for eksport av halvledere til Beijing. Kinas handelsdepartement sa at ordren var å "ivareta nasjonal sikkerhet og interesser", men USA’s lovgivere kalte restriksjonen for det siste beviset på Det kinesiske kommunistpartiets (KKP) handelskrig og kvelertak på forsyningskjeden.

"Kina er den eneste produsenten av raffinert grafitt, som inngår i alle elbilbatterier", sa Malloy. "Hvis Kina akkurat nå skulle finne på å slutte å eksportere raffinert grafitt, kan det ikke produseres noen EV-batterier."

Mens noen bekymrede selskaper og myndigheter i Vesten har forsøkt å komme inn på grafittmarkedet, har Malloy hevdet at det tar år å bygge opp en industri som Kina allerede har hatt en lang ledelse over i flere tiår.

Måten KKP tilnærmer seg verden på, er "helt forskjellig" fra Vesten, sa Malloy og hevdet at det ikke er så mange på Capital Hill som ser ut til å forstå regimets strategi, spesielt de i sektoren for grønn teknologi.

"Kinas erklærte mål er å være den eneste globale supermakten innen 2049", mens USA fremskynder nasjonens overgang til grønn energiteknologi og har som mål å oppnå "karbonnøytralitet" innen 2050, sa Malloy: "På en måte jobber vi faktisk i samme retning" som KKP.

"Vi har denne geopolitiske rivalen der ute, eller snarere en dødelig fiende, kalt Kina", sa Malloy. "Vi gjør oss selv mer økonomisk avhengige av dem."

"Kina vil eie oss veldig snart, hvis de ikke allerede gjør det. Og vi vil være hjelpeløse."

Ad i artikkel – AdSense
AD