Amerikanske sanksjoner mot kinesisk embetsmann som forfølger Falun Gong

USA's utenriksminister Antony Blinken taler under en pressekonferanse i Washington D.C. den 12. mai 2021 i forbindelse med publiseringen av en årlig rapport om internasjonal religionsfrihet. Foto: Andrew Harnick/POOL/AFP via Getty Images
14. mai 2021
AD

USA's utenriksdepartement meddeler at det innføres sanksjoner mot en embetsmann i Det kinesiske kommunistpartiet for rollen hans under forfølgelsen av Falun Gong i Kina.

Sanksjonene innebærer at Yu Hui som var tidligere sjef for et kontor i byen Chengdu i Scihuan-provinsen, som spesielt ble opprettet for å forfølge Falun Gong, forbys innreise til USA. Sanksjonene omfatter også hans nærmeste familie.

"Vi vil fortsette å ta i bruk alle tenkelige midler for å finne de ansvarlige når det gjelder brudd på menneskerettigheter i Kina og andre steder", sa utenriksminister Antony Blinken under en pressekonferanse i forbindelse med at utenriksdepartementet publiserte den årlige rapporten om internasjonal religionsfrihet.

I rapporten nevnes blant annet vilkårlig fengsling, husransakelse, diskriminering og tvangshøsting av organer fra Falun Gong-utøvere.

Blinken sa at sanksjonene var rettet mot Yu for hans delaktighet i "alvorlige brudd på menneskerettigheter, det vil si vilkårlig fengsling av Falun Gong-utøvere for deres åndelige overbevisning".

Organisasjonen som Yu var leder for, er kjent som 610-kontoret. Det er en instans med ubegrenset myndighet som ble opprettet like før forfølgelsen startet. Den eneste oppgaven og mål var å gjennomføre en brutal kampanje mot Falun Gong. Organisasjonen har stor innflytelse innen Kommunistpartiet med ubestridt autoritet til å forfølge religiøse minoriteter. Yu var sjef for kontoret i Chengdu fra 2016 til februar 2018.

Falun Gong, også kjent som Falun Dafa, er en åndelig qigong-metode som består av rolige øvelser og meditasjon og undervisning basert på sannhet, medfølelse og toleranse.

Metoden spredte seg raskt over hele Kina da den ble offentliggjort. På slutten av 1990-tallet ble den praktisert av minst 70 millioner mennesker, ifølge offisielle tall fra Kina.

Den 20. juli 1999 ble Falun Gong-utøvere målet for en omfattende forfølgelse. Kommunistpartiet anså metodens popularitet som en trussel og forbød Falun Gong.

Yu er den andre kinesiske embetsmannen som har mottatt sanksjoner fra Washington på grunn delaktighet under forfølgelsen av Falun Gong-utøvere i Kina.

I desember 2020 innførte Trump-administrasjonen sanksjoner mot Huang Yuanxiong som var politisjef i Fujian-provinsen i Kina, for "spesielt alvorlige krenkelser av Falun Gong-utøveres religionsfrihet".

Den amerikanske avgjørelsen "vil absolutt sende en viktig melding til Kina om at verden følger med og at det vil medføre reelle konsekvenser å forfølge Falun Gong-utøvere", sa Erping Zhang som er talsmann for Falun Dafa Information Center i New York

«Nyheten kommer til å spres innad i [Det kinesiske kommunistpartiets] sikkerhetssystem og kommer trolig til å få noen til å tenke seg om to ganger før de begår ytterligere krenkelser.»

"Et sterkt signal til Kina"

Sam Brownback som er USA’s tidligere ambassadør for internasjonal religionsfrihet, tenker i samme bane.

"Jeg tror dette sender et sterkt signal til Kina. Det sender signal om at vi ikke kommer til å la dem slippe unna med denne krigen mot ulike trosoppfatninger», sier han til Epoch Times' samarbeidspartner NTD.

«The World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong» (WOIPFG) som er en amerikansk organisasjon som peker ut Yu som gjerningsmann bak forfølgelseskampanjen, fremhever to hendelser som fant sted under hans ledelse.

Liu Guiying som er ingeniør ved China Electronics Technology Group, ble i desember 2017 dømt til tre års fengsel på grunn av sin overbevisning. Før det ble hun arrestert og satt fengslet i to år uten rettssak.

"Dette er allerede bestemt på forhånd av mine overordnede, og jeg har ingen mulighet til å omgå det", sa dommeren uoffisielt til advokaten hennes.

I fengselet ble Liu senere nektet å bade, vaske håret, børste tenner og bruke toalettpapir, i følge WOIPFG.

I følge Minghui som er et nettsted opprettet av Falun Gong-utøvere i USA for å samle inn førstehåndsinformasjon om forfølgelsen, ble Pan Ciaojiang som er jurist ved en domstol i Sichuan-provinsen, pågrepet i februar 2017 fordi hun hengte opp et banner på et offentlig sted. Hun ble dømt til fire års fengsel etter at hun i juni 2018 nektet for å ha begått et lovbrudd.

Wu Chunlan som er Falun Gong-utøver fra Jintang i byen Chengdu, ble avhørt 21 ganger etter at hun ble pågrepet i september 2016. I løpet av tre måneder ble halve kroppen hennes lammet, rapporterer Minghui. Mannen hennes som på den tiden hadde en alvorlig medisinsk sykdom, døde uten at han fikk treffe henne en siste gang.

Tusener drept

Falun Dafa Information Center sier at Yu var en av 9000 embetsmenn fra 610-kontoret som ble anklaget til det amerikanske utenriksdepartementet tidligere i år av Falun Gong-talsmenn.

Minghui har verifisert og dokumentert tusener som har dødd i hendene på det kinesiske regimet. Websiden tror at antall døde er mye høyrere, men dette er vanskelig å få verifisert på grunn av Kommunistpartiets strenge kontroll over relevant informasjon. Forskere har beskrevet tvungen organhøsting av Falun Gong-utøvere som "et kaldblodig folkemord".

I fjor ble over 15.000 Falun Gong-utøver pågrepet og trakassert, og 600 av dem ble dømt til fengsel, i følge Minghui. Den eldste av de som ble dømt, var 88 år gammel.

Brownback sier i et telefonintervju at hva det kinesiske regimet har gjort mot Falun Gong-utøvere, er "avskyelig og krigersk".

"De ser rett og slett ut til at de vil knuse Falun Gong", sa han til Epoch Times.

Han forteller at det finnes økende bevis som viser at det pågår en systematisk organhøsting der Falun Gong-utøvere er det primære målet, men også at kristne og uiguriske muslimer utsettes for dette.

"Verden kan ikke lenger ignorere dette."

Følg Eva på Twitter: @EvaSailEast

Ad i artikkel – AdSense
AD