Stadig flere blir syke og dør. Leger slår alarm

Universitetssykehuset i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/AFP via Getty Images.
13. november 2022

Mange sykehus rundt om i Norge advarer om en økning i antall syke pasienter. De færreste av dem er syke med COVID-19.  Samtidig øker dødeligheten i Norge, rapporterer NRK.

”Jeg er bekymret. Vi har allerede nådd det antall pasienter vi hadde ventet først i 2025”, sier Jørn Einar Rasmussen som er overlege ved Drammens sykehus, til NRK. Han legger til at de ofte har "over 100 pasienter på en dag" og at dette er voksne "med alle mulige plager".

Flere akuttmottak i landet rapporterer om en mystisk økning i antall pasienter med alle mulige plager.

Ifølge NRK har de også sett en økt dødelighet på over 10 prosent i år. Hittil i 2022 har  det blitt registrert 3.250 flere dødsfall sammenlignet med samme periode i 2019. En stor del av dødsfallene har skjedd blant den eldre befolkningen.

Norge er likevel ikke det eneste landet med økt dødelighet. Ifølge tall fra det europeiske statistikkbyrået Eurostat har dødeligheten økt kraftig i flere land, deriblant Hellas, Irland, Tyskland og Finland.

Espen Rostrup Nakstad som er assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier til NRK at han tror den økte dødeligheten kan være en effekt av fjorårets pandemi.

”Vi har hatt lav dødelighet under pandemien. De som enda ikke har blitt rammet av pandemien, har blitt eldre og er derfor mer sårbare. Det kan også avspeiles i en økt sykdomsforekomst i befolkningen.”

Kontakt journalisten: [email protected]