Regimet truer med dødsdom for personer som kommer inn i Kina med COVID-19

Politibetjenter sjekker ID til en lastebilsjåfør ved en sjekkstasjon i Ningbo i østre Kinas Zhejiang-provins den 8. desember 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images
12. juni 2022

Kinas Kommunistparti har advart lokale myndigheter i sitt sistekontrollskriv angående COVID-19. Alle som er infisert med COVID-19 og som krysser grensen til Kina, vil risikere dødsdom.

Den 2. juni utstedte ni statlige kontorer i byen Fangchenggang i Kinas sørvestlige provinsen Guangxi en offisiell epidemikontroll-melding på egne sosiale medie-kontoer. Kontorene var blant annet Kommunal kommisjon for disiplininspeksjon, Det offentlige sikkerhetsbyrået og Tollvesenet i Dongxings anti-smugleavdeling.

Artikkel seks i notatet fastslo at alle som har COVID-19 eller som hjelper mennesker med infeksjon til å krysse grensen uten tillatelse, vil bli tiltalt for å sette offentlig sikkerhet i fare. Dette kan medføre dødsstraff, bøter og konfiskering av eiendom.

Meldingen ble møtt av raseri på sosiale medier og slettet fra de lokale myndighetene den 3. juni. Nettbrukere stilte spørsmål om det var passende med en dødsdom og om lokale myndigheter har rett til å fengsle og dømme noen til døden.

Et innlegg lød: "Er det noe juridisk grunnlag for dette?"

En skribent sa i et innlegg: "De må først og fremst forstå loven. Makten til å bestemme en dødsstraff ligger i Høyesterett, ikke hos en lokal småbys lokale styre".

En tredje sa: "Faktisk er epidemien ikke skremmende i det hele tatt. Folks hjerter er mye mer skumle."

Det er ikke første gang at Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) straffer innbyggere som bryter COVID-19-forskriftene og som har forårsaket mye kritikk. Fire beboere som angivelig overtrådte lokale COVID-19-restriksjoner ble utsatt for offentlig ydmykelse i desember i Baise, en annen by i Guangxi-provinsen som grenser til Vietnam. De fikk plakater rundt halsen som viste bilder og navn, akkurat slik KKP gjorde under kulturrevolusjonen.

Epoch Times Photo
Kommunistparti-kadrer henger en plakat rundt halsen på en kinesisk mann under kulturrevolusjonen i 1966. Ordene på plakaten oppgir mannens navn og anklager ham å være medlem av den "svarte klassen". Foto: Offentlig eiendom

Hver beboer ble leid av to politibetjenter og ført gjennom gatene som var fulle av mennesker. De var omgitt av bevæpnet opprørspoliti. Videoer og bilder av den skamfulle paraden ble lagt ut på nettet og vakte stor oppmerksomhet og mye kritikk.

Siden utbruddet av COVID-19 begynte, har KKP brukt forskjellige ekstreme beskyttelses- og kontrollmetoder mot viruset, slik som nedstengning av hele byer, suspensjon av medisinske tjenester, de klistret lapper på dørene til COVID-19-pasienter og plomberte igjen dører til beboere i områder med COVID-19-tilfeller. Tiltakene har forårsaket mange tragedier og mye menneskelig lidelse og utløst et økende, offentlig sinne.

Epoch Times Photo
Et skjermbilde tatt fra et innlegg på det kinesiske sosiale mediet Weibo. En offisiell melding på en dør på et offentlig toalett i Beijing. Det kreves negativ PCR-test-sertifikat tatt senest 48 timer tidligere for å komme inn. Mai 2022. Foto: Weibo

I hovedstaden Beijing krevde myndighetene i mai at beboerne skulle vise negativ PCR-test som ikke var eldre enn 48 timer, for å kunne benytte offentlige toaletter. Modige borgere sa på nettet at landets epidemi-kontrolltiltak hadde nådd et absurd nivå.