Nederland: Opprørte bønder gir seg ikke. Protestene sprer seg til andre land

Bønder blokkerer inngangen til Eelde lufthavn i Groningen i Nederland den 6. juli. I flere uker nå har det pågått protester rundt om i landet mot regjeringens klimapolitikk. Foto: Kees van de Veen/ANP/AFP via Getty Images
17. juli 2022
AD

De nederlandske bøndene fortsetter å protestere mot regjeringens klimapolitikk som innebærer at mange bønder kan bli tvunget til å legge ned. Nå har også andre land sluttet seg til protestene.

De siste ukene har titusener rasende bønder demonstrert i Nederland. Veier, supermarkeder og distribusjonssentraler har blitt blokkert med traktorer. Høyballer er satt i brann på motorveier. Inngangen til Eelde lufthavn i Groningen ble også sperret.

Nylig vedtok landets regjering et forslag om å redusere nitrogen- og ammoniakkutslippene med 50 prosent innen 2030. Det betyr at 30 prosent av jordbruksbedriftene vil bli tvunget til å legge ned.

I forrige uke skjøt politiet mot en 16 år gammel gutt under protestene i Friesland der han kjørte traktor på motorveien. Skuddene var nær ved å treffe gutten. Han ble pågrepet i forbindelse med hendelsen, men ble løslatt dagen etter.

Protestene har nå spredt seg til andre land, som Tyskland, Italia og Polen.

Den nederlandske regjeringen har utnevnt en mekler som skal fungere som mellommann. Dette ble umiddelbart avvist av de protesterende bøndene og LTO som er landets største lobbygruppe for bønder og representerer mer enn 30.000 gårder.

«Regjeringen gir ikke rom for å starte en reell samtale. Under disse forholdene er det meningsløst å snakke med mekleren», sier gruppen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den nederlandske politiske kommentatoren Eva Vlaardingerbroek sier til NTD at regjeringens klimapolitikk som har ført til omfattende protester, er forankret i «Agenda 30», som hun anser som en «kommunistisk agenda».

Hvis staten kommer inn og sier: «Jeg tar fra deg eiendommen til fordel for den såkalte allmennhetens beste», vet jeg ikke hva som kunne vært mer grunnleggende for kommunisme enn det.

Hun sier at den nederlandske regjeringens klimapolitikk «er en del av en større agenda», og «det utføres på et globalt nivå».

«Det er kommunisme», sier hun.

I et intervju med Tucker Carlson i Fox News, sammenligner Vlaardingerbroek også den nederlandske regjeringens klimapolitikk med World Economic Forum sin «Great Reset».

Landbruk er en viktig del av nederlandske økonomi. I Nederland, som er en av de største jordbruksprodusentene, er det i overkant av 54.000 jordbruksbedrifter.

Kontakt journalisten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD