Leder: Til konspirasjonsteorienes forsvar

Symbolene på dollarseddelen er omkranset av konspirasjonsteorier. Foto: Tankekatalog
26. november 2023
AD

Konspirasjonsteorienes dårlige rykte er egentlig forvirrende. Folk konspirerer. Og siden mennesker konspirerer, kan det ikke være feil å tro at de gjør det. Derfor kan ikke alle konspirasjonsteorier antas å være falske på forhånd.

Ordet "konspirasjon" stammer fra det latinske verbet "conspirare" som betyr "å puste sammen". Begrepet utviklet seg etter hvert til å bety at folk samhandler eller i all hemmelighet planlegger noe sammen.

Professor Charles Pigden har påpekt at «ingen med vettet i behold kan tro at hendelsene den 11. september ikke var et resultat av en form for konspirasjon. (For å tro det, må man anta at de ansvarlige ved et uhell samlet seg i flyene og plutselig, ved en tilfeldighet, fikk ideen om å kapre flyene og krasje dem inn i Tvillingtårnene, Det hvite hus og Pentagon med hjelp av medskyldige som de sannsynligvis aldri hadde møtt før). Så å tro på konspirasjonsteorier trenger altså ikke være feil. Spørsmålet bør handle om sannhetsverdien til disse teoriene.

Ved begynnelsen av covid-19-pandemien var det spekulasjoner om at viruset hadde lekket ut fra et laboratorium i den kinesiske byen Wuhan. Ideen om at viruset ikke hadde en naturlig opprinnelse, ble raskt «sterkt fordømt som en konspirasjonsteori» av en rekke forskere i et brev publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet. Oppslaget hadde en «avskrekkende effekt» på vitenskapelig forskning og på det vitenskapelige miljøet, ifølge kritikere.

Å tro på konspirasjonsteorier trenger ikke være feil. Spørsmålet bør handle om sannhetsverdien til disse teoriene.

Lancet-brevet som anklaget andre for å spre konspirasjonsteorier, kan imidlertid sies å ha oppstått fra en egen konspirasjon der forskere, knyttet til organisasjonen EcoHealth Alliance, uten ekstern synlighet skjulte sitt engasjement i formuleringen og formidlingen av brevet. I senere offentliggjorte e-poster har det blitt avslørt at personene diskuterte å hemmeligholde sitt engasjement, at brevet skulle gi «en viss avstand fra» organisasjonen og «bli publisert på en måte som ikke kobler det til vårt samarbeid».

At organisasjonen bak brevet også mottok millioner av dollar i midler til genetisk manipulasjon av virus, også i Wuhan, gjør det hele bemerkelsesverdig.

Det er fortsatt uklart om viruset kan ha lekket ut fra det aktuelle laboratoriet, men i dag kan hypotesen undersøkes uten like negative fortegn som tidligere.

Når vi bruker begrepet "konspirasjonsteori" på en nedsettende måte, antyder vi at det er noe galt med å tro på konspirasjoner eller at vi vil undersøke om de finner sted. Dette gjør ikke bare ofrene for ekte konspirasjoner og de som tror at konspirasjoner finner sted, tause, men begrenser også meningskorridorene på en måte som gjør det lettere for konspiratorer å konspirere. Å stemple folk som konspirasjonsteoretikere bør derfor muligens ses på som en måte å hindre at sannheten kommer frem. Hvem tjener på det?

Kontakt skribenten: [email protected]

Ad i artikkel – AdSense
AD