Kulturrevolusjonen vender tilbake: Alt religiøst blir utryddet

I Puyang, som ligger i Kinas sentrale Henan provins, sees søylen til en revet katolsk kirke. Kirken ble revet for å gi plass til kommersiell utbygging. (Den 13. august 2018. Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)
5. april 2021
AD

Gjengitt fra Bitter Winter: Et magasin om religionsfrihet og menneskerettigheter i Kina

Under kulturrevolusjonen ble alt som var relatert til religion, undertrykket som en av «de fire gamle»: gamle skikker, gammel kultur, gamle vaner og gamle ideer. Munker og nonner ble tvunget til å gjenoppta sekulære liv, religiøse statuer og symboler ble ødelagt og bedrifter med religiøse navn ble tvunget til å endre navnet. I løpet av de siste to årene har Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) slått hardt ned på religioner. Dette minner den eldre generasjonen i Kina om undertrykkelsen som ble pålagt under styret til Mao Zedong.

Taoistiske prester tvunget til å klippe den tradisjonelle hårdulten

En gråhåret taoistisk prest fra byen Xian i den nordvestlige provinsen Shaanxi har ikke lenger håret strammet opp i en dult på hodet, noe som er vanlig for taoistiske mestere. Hårfrisyren blir spøkefullt kalt for «ku-nese», siden den ligner på nesa til ei ku. Den eldre mannen fortalte at lokale myndigheter har begynt å tvinge alle taoistiske prester som ikke har statlig utstedt attest, om å klippe håret.

Flere og flere buddhistiske munker og taoistiske prester over hele Kina blir utvist fra klostre og templer og tvunget til å returnere til det sekulære livet.  En taoistisk-prest fra byen Pingdingshan, som ligger i Baofeng fylke i Henan provinsen, fortalte Bitter Winter i april i fjor at tjenestemenn stengte det taoistiske tempelet der han bodde. De hevdet at drift av tempelet var «ulovlig og at religiøse aktiviteter ble arrangert der uten tillatelse». Presten ble fortalt at han måtte ta av seg sin tradisjonelle, buddhistiske kappe, klippe håret og forlate tempelet for å gjenoppta det sekulære livet. Han har vært prest i nesten hele sitt liv og har ingen andre steder å bo.

En munk ved Yonghegong Lama tempelet i Beijing den 24. oktober, 2019 Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images

Skilt til Kampsportskoler endres

Ifølge en statsansatt fra byen Dengfeng i Henan, skal det sentrale arbeidstilsynet for religiøst arbeid ha krevd sekularisering av alle kampsportskoler i fjor. Det resulterte i at over 20 skoler ble tvunget til å droppe religionsrelaterte ord i navnet på skolen, og alle studentene måtte endre buddhist-munkens kappe til sportsklær.

Shaolin-tempelet som er kjent for sin kampsport, skapte stor interesse for å lære kampsport i både Kina og resten av verden på grunn av en serie videoer relatert til Shaolin-tempelet. På grunn av populariteten begynte mange kampsportskoler å inkludere Shaolin-tempel i deres navn. Etter en ny forskrift om religiøse navn som trådte i kraft i 2018, ble disse skolene tvunget til å bytte navn.

«Songshan Shaolin tempel kriger-munke-trenings-base» i Dengfeng måtte skifte navn til «Shaolin Yanlu kampsportskole». Endring av skolens navn er skolens strategiske tiltak etter å ha vurdert situasjonen», het det i en melding fra skolen. Samtidig lovet skolen «å iverksette tiltak som forhindrer at religion infiltrerer skolen.»

En turist går til en helligdom ved et Shaolin-tempel på Songshan fjellet i Henan provinsen den 25. august 2006. Tempelet ble bygget i år 495 e.Kr og regnes som fødestedet til Shaolin Kung Fu. Foto: China Photos/Getty Images

«Treneren vår sa at vi ikke måtte ha på oss buddha-perler, øreringer eller halskjeder. Vi kan heller ikke bruke ord som gud, buddha, tempel eller munk for at våre uforsiktige samtaler ikke skal føre til problemer», fortalte en kampsportsutøver til Bitter Winter. «Noen av mine medstudenter ble straffet fysisk fordi klærne de hadde på seg, hadde ordet tempel påskrevet.»

Minnetavle og gravsteiner med kors revet vekk

Den 22. februar 2019 brukte embetsmenn fra Kongji som ligger i byen Shangqiu i Henan provinsen, en gravemaskin for å dumpe en minnetavle i en elv. Minnetavlen var dedikert Liu Anshan, en avdød, kristen lege, og ble laget for ti år siden av pasientene hans. Tavlen hadde et rødt kors med ordene «Gud elsker verden» påskrevet på kinesisk. Embetsmennene fortalte at minnesmerket hadde blitt fjernet fordi «religiøse symboler ble vist offentlig.»

«Selv avdøde kristne blir ikke skånet», sa en forarget beboer. «Dette er en gjentakelse av kulturrevolusjonen.»

Den 29. april i år ble 176 gravsteiner med kors revet vekk på en kirkegård i Xiapu fylke administrert av Ningde, en by i den sørøstlige provinsen Fujian. Hendelsen har vakt oppmerksomhet i media.

Den dagen deltok over 60 personer fra Songgang politistasjon, statens sivilrettsbyrå, landbyrået, byforvaltningen og andre offentlige kontorer i nedrivningen. Det ble ikke gitt noe varsel på forhånd og familiene til de avdøde ble heller ikke informert. Kirkegården, som blir kalt «Det hellige fjell», har en historie på over 140 år. Tusener av mennesker blir lagt til hvile på denne gravplassen, og mange kristne ønsker å bli gravlagt der. I mai ble over 60 gravplasser markert med serienummer, noe som indikerer at de snart vil bli ødelagt.

Av Tang Zhe

Ad i artikkel – AdSense
AD