KKP's nasjonale sikkerhetsdepartement truer med å straffe de som spår uthuling av kinesisk økonomi

Kinas nasjonale sikkerhetsdepartement har utstedt en sjelden advarsel om å straffe de som snakker negativt om den kinesiske økonomien.

Paramilitært politi patruljerer foran "People's Bank of China", Kinas sentralbank, i Beijing den 8. juli i 2015. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images
19. november 2023
AD

Det kinesiske kommunistregimets departement for nasjonal sikkerhet har utstedt en sjelden advarsel om å straffe de som snakker negativt om den kinesiske økonomien.

Kina-observatører mener at dette viser at den kinesiske økonomien har nådd et farlig punkt og at investorer ikke lenger har tillit til Det styrende kinesiske kommunistpartiet (KKP). Samtidig akselererer kapitalflukten.

Kinas departement for nasjonal sikkerhet la ut en artikkel på sin offisielle nettside på den kinesiske sosiale mediaplattformen, WeChat, den 2. november og forpliktet seg til "aktivt delta i å beskytte landets finansielle stabilitet og nøye overvåke risiko innen bransjen". De advarte om at det er nødvendig å "klart forstå de mange risikoene og utfordringene som den økonomiske sikkerheten står ovenfor".

Artikkelen sa at det er fire typer mennesker, de som forutser "uthuling" av kinesisk økonomi, de som allerede har tatt grep for å trekke midler fra Kina, de som har trukket seg ut av Kina, de som snakker og fremmer ideen om å flytte kapital ut av Kina og de som tapper den kinesiske økonomien innenfra. Disse menneskene og deres handlinger har forsøkt å skake det internasjonale samfunnets tillit til investeringer i Kina og til å trigge innenlandsk, finansiell uro i Kina. Artikkelen truer med å straffe disse "finansielle forbrytelsene" i henhold til loven.

Den uvanlige uttalelsen om Kinas økonomiske problemer fra KKP's nasjonale sikkerhetsdepartement vakte internasjonal oppmerksomhet.

USA-basert kommentator for aktuelle saker, Tang Jingyuan, sa i sitt YouTube-talkshow den 4. november: "Dette er fra Xi Jinping. Det er Xi's direkte ordre. Departementet for nasjonal sikkerhet har aldri blandet seg inn i noe finansielt eller økonomi tidligere, bortsett fra alvorlig, finansiell kriminalitet. De er ikke ansvarlige for de spesifikke økonomiske spørsmålene, for eksempel investeringsuttak fra Kina."

Tang pekte på den farlige trenden gitt av departementet for nasjonal sikkerhet. "Ingen andre i det internasjonale samfunnet våger å la spioner ta hånd om økonomien. Spioner som styrer en nasjons finanser, er en enestående endring. Det er et varsel om at det er spioner som styrer landet på en omfattende måte. I dag tar departementet for nasjonal sikkerhet over finansiering og skisserer retning for utviklingen av det finansielle området. Blir det neste skrittet å la spionene tenke ut retningen for utdanning?" spurte han.

Finansielle problemer

En mann går forbi en plakat for "Bank of China" ved hoved-pressesenteret for vinterolympiaden i Beijing i 2022. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images

KKP's leder, Xi Jinping, sa på "Central Financial Work Conference" den 31. oktober at forebygging og løsning av finansiell risiko er regjeringens "evige tema" og lovet å styrke tilsynet i alle ledd.

Li Hengqing, en økonom bosatt i USA, sa til Epoch Times den 2. november at faktisk ingen av Xis forslag, inkludert de på Central Financial Work Conference, kan forventes å virke. "Hele det kinesiske finanssystemet er i fare. Stormen kommer, og det kan kollapse når som helst.".

Den New York-baserte senior nyhetskommentatoren, Li Linyi, sa til Epoch Times at KKP’s finanssektor står overfor mange farer, slik som gjeldsrisiko og eiendomsmarkeds-risiko. "Den ene er risiko for kapitalflukt, som bevist av nylig reduksjon av valutareserver."

Ifølge offentlige data fortsetter Kinas valutareserver å minke i år. I august falt de igjen med 44,2 milliarder dollar, en nedgang på 1,38 prosent. I september sank de ytterligere med 45 milliarder dollar, en nedgang på 1,42 prosent; den største nedgangen på syv måneder.

Yuan-sedler i en bank i Lianyungang, lokalisert i Jiangsu-provinsen i østre Kina den 11. august 2015. Foto: STR/AFP/Getty Images

Ved utgangen av september 2023 var Kinas valutareserver 3,1151 milliarder amerikanske dollar. Kinas valutareserver består hovedsakelig av verdier i amerikanske dollar.

Tang sa at Xi tror at det er to grunnleggende årsaker til problemene i Kinas økonomi: "En er at USA bruker valutahegemoni for å undertrykke den kinesiske økonomien. Den andre er de fire typer mennesker inne i Kina som saboterer kinesisk økonomi. Dette er årsaken til at de må slås ned på".

Li sa at han tror at problemene med Kinas økonomi faktisk skyldes at "det internasjonale samfunnet ikke stoler på KKP, og utenlandske forretningsmenn prøver på alle måter å trekke sine investeringer ut av Kina.  Samtidig forsøker folk innenlands, enten de tilhører middelklassen eller er høyinntekts- og formuende individer, å finne måter å overføre penger ut av Kina fordi den kinesiske valutaen, RMB, fortsetter å svekkes".

I mellomtiden kom KKP's departement for nasjonal sikkerhet ut for å true de som spår en negativ fremtid for Kinas økonomi og uthuling av kapital.

Li tror at den nye politikken viser at finansiell uro allerede har startet i Kina.

"Nå advarer KKP dem ikke bare, men vil også arrestere de som snakker om å flytte kapital ut eller allerede trekker seg ut av Kina. Pengene er deres, så kan de ikke bare ta dem med seg? Nå har det blitt slik.

"Dette har indikert overfor det kinesiske folket og utenlandske investorer at denne regjeringen ikke er basert på rettsstatens lover, men er helt styrt av ledere med ubegrenset makt. Derfor er kapitaluttak fra Kina uunngåelig", sa Li.

Cheng Jing og Luo Ya bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD