Kineserne opponerer åpent mot regimets null-COVID-19-politikk nå når KKP sin partikongress nærmer seg

Folk står i kø for COVID-19 nukleinsyretesting ved ”Lize Financial Business District” i Beijing, Kina den 26. april 2022. Foto: VCG/VCG via Getty Images
2. oktober 2022

Kinas regjerende kommunistparti (KKP) har strammet grepet ytterligere over hele landet  og bruker COVID-19 som en demper i ukene før KKP’s nasjonale partimøte i midten av oktober.

Kineserne uttrykker nå åpent opposisjon mot regimets null-COVID-politikk som har forårsaket enorme lidelser og utallige tragedier.

En nylig bussulykke i Guizhou-provinsen i sørvestre Kina har fyrt opp under sinnet mot politikken.

Tidlig om morgenen den 18. september kjørte en buss med 47 passasjerer, som alle hadde testet negativt for COVID-19, men som bor  i samme bygning som en person som var smittet, til et sentralisert karanteneanlegg. Bussen kantret på motorveien og 27 av dem som var om bord, ble drept.

China quarantine bus
En helsearbeider iført vernedress står ved siden av en buss som brukes til transport av mennesker til COVID-19-karantene i Kina. Arkivfoto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images

Et skjermbilde av en artikkel som er lagt ut i en gruppe-chat har blitt spredt på sosiale medier i Kina. Artikkelen er kreditert Gao Yu, som er sjefredaktør for Caixin som er et viktig finansmedie i Kina.

Artikkelen fordømte regimets null-COVID-politikk og sa at nå er resten av verden vendt tilbake til det normale. I Kina kan imidlertid ett smittetilfelle forårsake at alle i en bygning blir tvangssendt til sentraliserte karantenesentre og hele byen stenges ned, samtidig som hyppige PCR-tester av alle beboere har blitt normalt over hele landet.

"Omikron-varianten har ikke drept en eneste person i Guiyang (provinshovedstaden i Guizhou), men de satte likevel seks millioner under nedstengning. 30.000 mennesker har blitt satt i karantene med tvang og nesten 10.000 mennesker har blitt sendt til andre byer. Nå har 27 mennesker blitt drept mens de ble overført om natten bare fordi det kanskje var én smittet person i den samme bygningen som de bor i!"

Artikkelen avslutter med en sterk oppfordring: "Opponer resolutt over hele landet mot jevnlig PCR-testing! Opponer resolutt mot null-COVID-tiltakene! Opponer resolutt mot skjerming og isolasjon av landet!"

For øyeblikket har skjermbildet av artikkelen blitt blokkert av det kinesiske, sosiale mediet Weibo.

Motivet bak null-COVID-kontrollen

Bussulykken i Guizhou har blitt mye rapportert i vestlige medier.

En kinesisk advokat med navn Li fortalte The Epoch Times den 21. september at mange byer over hele landet er under nedstengning. Offentligheten vet ikke i det hele tatt om de tragediene som har dukket under prosessen.

"I Kina kan du ikke i utgangspunktet se noe informasjon om dem fra media eller på internett. Utenlandske medier kjenner kanskje ikke til disse hendelsene .... og det er vanskelig å laste opp informasjon, bilder eller videoer om dette i Kina. Hvis de ikke har app’ene som bryter internett-sensuren, kan de ikke sende ut informasjonen", sa han.

Li la til at i kretsen av advokater og regjeringsmedlemmer blir det antatt at myndighetene bruker COVID-19 som en unnskyldning for å dekke over det faktum at den kinesiske økonomien er synkende og at det er store problemer i økonomien. "Mange i systemet vet svært godt at det ikke handler om COVID. Økonomien er dårlig, så de lokale myndighetene strammer ytterligere COVID-19-kontrollen og bruker den som en unnskylding for lave, økonomiske resultater."

Covid-19 testing in Nanjing
En sykepleier tar PCR-test under den nye runden med COVID-19-tester i Nanjing øst i Kinas Jiangsu-provins den 2. august 2021. Foto: Chinatopix/Via AP

En pensjonert tjenestemann fra en høyt rangert KKP-offisiell familie i Beijing som ikke er villig til å offentliggjøre navnet sitt av sikkerhetsmessige grunner, fortalte The Epoch Times at nå ber folk regimet å stoppe null-COVID-politikken, men KKP-myndighetene lytter ikke.

"Jeg kan ikke engang gå ut for å kjøpe medisin hvis jeg ikke har en negativ PCR-test tatt mindre enn for 72 timer siden. Folk klager over kontrolltiltakene. Jeg forstår ikke hva regjeringen er redd for. Er de redde for at folket vil gjøre opprør og derfor stenger de folk hjemme?!"

Han satte også spørsmålstegn ved jevnlig PRC-testing. "Denne nukleinsyretestingen med bomullspinner er heller ikke trygg. De har spesielle, kjemiske stoffer i seg. Kan dette også ha bivirkninger? Det er ingen løsning, og nå har Kina nådd en blindvei".

Ukontrollert makt

Zhang Hai som bor i Wuhan, opplevde at faren døde av COVID-19 i 2020. Han har offentlig bedt KKP om å frigi informasjon om COVID-19- utbruddet og avsløre opprinnelsen til viruset og holde de tjenestemennene som dekket over det opprinnelige utbruddet i Wuhan sent i 2019, ansvarlige. De sosiale medie-kontoene hans har ofte blitt sensurert av regimet.

Han fortalte til The Epoch Times at folk som er sterkt mot COVID-19-kontrolltiltakene, ser at kontrollen blir hardere og hardere, men stemmene deres blir knapt hørt fordi KKP også har skjerpet internett-kontrollen

"Folks klager øker. Mange av dem har opplevd nedstengning og å bli sendt til sentraliserte karantenestasjoner midt på natten. Null-COVID-kontroll-tiltakene har stor innflytelse på alle samfunnslag. Mange er innestengte i eget hjem uten mat eller matforsyninger".

Han pekte på at "Zero-COVID-politikken viser at når det ikke er noe som kan holde tilbake makten, og hvis du ikke setter makten i et bur, kan den låse deg inne i buret".

Xia Song og Luo Ya bidro til rapporten.