Kinaekspert: H&M bør trekke seg ut av Kina

"Vi vil samarbeide med alle relevante interessenter for å være en del av løsningen og sammen bygge en mer holdbar moteindustri", skriver H&M i en uttalelse etter at selskapet ble boikottet i Kina. Foto: Sofia Drevemo
18. april 2021
AD

«Etter H&M sin kritikk av tvangsarbeid i Xinjiang, har kommunistregimets sinne ført til boikott av selskapet som nå prøver å reparere skaden. Men å styrke Kinas økonomi gjennom handel er risikofylt, fordi partiets handlinger inngår i en større plan», mener Kina-ekspert Manyan Ng.

Kommunistpartiets ungdomsorganisasjon begynte boikotten av H&M i slutten av mars etter at de fant fram en uttalelse fra i fjor der selskapet oppgir at de har stanset alle kjøp av bomull fra Xinjiang-regionen på grunn av mistanke om tvangsarbeid. Deretter spredte oppfordringen til boikott seg som ild i tørt gress gjennom Kinas sosiale og statlige medier.

H&M har blitt tvunget til å stenge 20 av sine 500 butikker i Kina, og de har blitt blokkerte fra flere apper og nettsteder.

I tillegg til H&M har en rekke internasjonale bedrifter som Nike, Adidas, Gap, Burberry og flere andre blitt behandlet på en lignende måte.

H&M blidgjør regimet

I forbindelse med boikotten har H&M fjernet uttalelsen om at de har stanset kjøp av bomull  fra Xinjiang fra hjemmesiden.

Den 3. april rapporterte dessuten South China Morning Post at H&M ble presset av myndighetene i Shanghai til å endre et "problematisk kart over Kina", som var på bedriftens hjemmeside. H&M endret kartet i samsvar med Kinas krav. Området gjaldt Sør-Kina-havet der cirka 40 prosent av verdenshandelen passerer. Kina gjør krav på omkring 90 prosent av havet, noe som ikke blir akseptert internasjonalt.

Tvangsarbeid er en utbredt straff som brukes mot mange forfulgte grupper, som Falun Gong-utøvere, tibetanske buddhister, uigurer, kristne og menneskerettighets-advokater,

- Manyan Ng, Asia-ansvarlig innen International Society for Human Rights

H&M ved Helena Helmerssom har konsekvent unngått medienes spørsmål om hendelsene og viser til en uttalelse på bedriftens hjemmeside der hverken Xinjiang eller menneskerettigheter blir nevnt. I uttalelsen sier de blant annet:

"Vi samarbeider med våre kolleger i Kina og gjør alt vi kan for å håndtere utfordringene og finne en vei fremover."

Videre skriver de at "Kina er et svært viktig marked", og at H&M "ønsker å være en ansvarsfull kjøper, både i Kina og andre steder".

Det er likevel vanskelig å handle ansvarsfullt med Kina, sier Manyan Ng som tidligere var salgssjef for ABB med 20 års erfaring med forretninger i Kina, samt Asia-ansvarlig i International Society for Human Rights.

Han mener at det totalitære systemet gjør det umulig å få sannheten om hvordan produksjonen foregår bak kulissene.

«Det er ofte en lang kjede av underleverandører som gjør det hele uoversiktlig. Arbeidsleirene som ligger lengst nede i leverandørkjeden, har ofte et vanlig firmanavn, og det gjør det svært vanskelig for en svensk bedrift å finne ut av.»

Tvangsarbeid over hele Kina

Tvangsarbeid kan heller ikke unngås bare gjennom å avslutte samarbeidet med leverandører i Xinjiang.

«Tvangsarbeid er en utbredt straff som anvendes mot mange forfulgte grupper som Falun Gong-utøvere, tibetanske buddhister, uigurer, kristne og menneskerettighetsadvokater», sa han.

«Det finnes arbeidsleirer over hele Kina, men hvor og hvor mange det finnes, er en statshemmelighet.»

Totalt er antallet fanger i ulike leire anslått til 6 millioner.

Menneskerettighetsorganisasjoner og eksperter har i årevis rapportert om overgrep på interneringssentre og fengseler over hele Kina. I tillegg til at samvittighetsfanger brukes som slavearbeidskraft, viser rapporter om alt fra utbredt tortur, tvangssterilisering og gruppevoldtekt til statlig, organisert organstjeling.

Kina blir likevel sett på som en viktig handelspartner av EU. Ved årsskiftet kunngjorde EU-kommisjonen at de har inngått en overenskomst med Kina om en ny investeringsavtale.

Avtalen som enda ikke er godkjent, er for tiden lagt på is etter at EU og flere vestlige land nylig igangsatte sanksjoner mot kinesiske tjenestemenn som er koblet til overgrep i Xinjiang. Tiltakene førte til at KKP direkte svarte med en rekke ubegrunnede sanksjoner mot EU-parlamentarikere og organisasjoner innen EU.

Bedrift bør forlate Kina

«Sanksjoner kan hjelpe», sier Manyan Ng, «men det er absolutt ikke nok.»

«Sverige og EU burde ha en Kina-strategi som baserer seg på universelle verdier og ikke først og fremst på økonomiske interesser. Dessuten må sikkerhetspolitiske mål gå foran kortsiktige, økonomiske mål.»

Han advarer spesielt mot å styrke Kinas økonomi og sier at det ikke er tilfeldig at KKP nå reagerer mer aggressivt overfor Vesten.

«Målet deres har alltid vært å herske over verden. Siden 2020 mener KKP at de er sterke nok; kanskje fordi de lyktes med å spre Wuhan-viruset til vesten og dermed kraftig svekke den frie verdens-økonomien eller kanskje for at de gjennom skjult manipulasjon lyktes med å få bort Donald Trump som førte en tøff politikk mot KKP.»

«Derfor bør Svenske bedrifter komme seg ut av Kina og søke alternative handelspartnere som India, Indonesia, Thailand og Taiwan», sier Manyan Ng.

«Det kommer til å føre til at den kinesiske økonomien krymper og at KKP mister støtte fra folket», sier han og legger til: «Et Kina uten KKP blir en svært bra handelspartner; et stort marked med fungerende rettssystem, frihet og menneskerettigheter.

Ad i artikkel – AdSense
AD