Kina slipper ut mer drivhusgass enn utviklede land til sammen

Røyk velter ut av skorsteiner og kullfyrte generatorer ved en stålfabrikk i Kinas nordre Hebei-provins. Den 19. november 2015. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
20. mai 2021
AD

Kina slapp ut mer drivhusgass (GHG) enn USA og alle andre utviklede land til sammen i 2019, ifølge en rapport publisert 6. mai av det New York-baserte forskningsselskapet Rhodium Group.

Ifølge rapporten fant de at Kina alene var ansvarlig for over 27 prosent av de totale, globale utslippene, med USA på andreplass med 11 prosent. India ble rangert på tredje plass med 6,6 prosent etterfulgt av 27-landsblokken EU med 6,4 prosent.

Kinas utslipp nådde nesten 14,1 gigatonn karbondioksid-ekvivalenter i 2019, mer enn tre ganger 1990-nivået og 25 prosents økning i løpet av de siste ti-årene, ifølge rapporten. Globale utslipp i 2019 toppet med 52 gigatonn.

Kinas utslipp nådde en økning per innbygger i 2019 på 10,1 tonn som er en tredobbel økning over de siste tjue årene, ifølge rapporten. Tallet var litt lavere enn de 10,5 tonn per innbygger i gjennomsnitt for de 37 landene som utgjør «Organization for Economic Cooperation and Development» (OECD).

"Selv om de endelige globale dataene for 2020 ikke er tilgjengelige enda, forventer vi at Kinas utslipp per innbygger overskrider OECD’s gjennomsnitt i 2020 fordi Kinas netto klimagassutslipp vokste med rundt 1,7 prosent, mens utslipp fra nesten alle de andre landene minket kraftig i forbindelse med COVID-19 pandemien", fastslo rapporten.

Kina er verdens største kullprodusent og forbruker. Ifølge data fra det San Francisco-baserte NGO «Global Energy Monitor», var det 1.082 kullkraftverk i funksjon i Kina i januar dette året. Kina bygger 92 nye stasjoner og 135 er i en begynnerfase for bygging.

I mellomtid har Beijing også finansiert fossile prosjekter i land som har signert avtaler med Kinas “Belt and Road Initiative” (BRI, også kjent som "Ett belte, en vei"). Ifølge det New York-baserte nonprofitt «Council of Foreign Relations» var Kina involvert i 240 kullanlegg i disse landene i 2016.

"BRI sine investeringer i fossilt brensel vil gjøre bekjempelsen av klimaendringer vanskeligere", var konklusjonen.

Beijing har stengt BRI-land inne i en "kull-forbrukende energifremtid", rapporterte AFP i desember i fjor. De har pågående, kinesiske kullprosjekter i land som Zimbabwe og Pakistan.

BRI er et investerings-initiativ som Beijing lanserte i 2013 for å bygge opp handelsruter som forbinder Kina til andre deler av verden.

Som en respons på «Rhodium Group’s» rapport, gikk senator Rick Scott (R-Fla.) til Twitter for å advare mot å samarbeide med Beijing om klimaendringer.

"Kommunist-Kina er verdens verste forurenser, og vi kan ikke stole på deres vilje til å endre kurs", skrev Scott.

Han la til: «Klimaet vårt er i endring og dette krever reelle løsninger, men vi kan ikke late som at overenskomster med megastore forurensere som kommunist-Kina vil gjøre noe for å fremme dette arbeidet.»

Kina og USA lovet å samarbeide om å bekjempe klimaendringer etter at USA’s spesialutsending, John Kerry, i april reiste til Kina vedrørende klimaspørsmål. Kerrys reise ble kritisert av flere republikanske lovgivere, inkludert Scott som sa at det var en lite fruktbar innsats.

Noen dager etter Kerrys reise deltok Kinas leder Xi Jinping i en USA-ledet klimakonferanse den 22. april. Der sa han at Kina ville "strengt begrense" sitt kullforbruk fra 2021 til 2025; fase det ut de neste fem årene. Xi gjentok sitt tidligere løfte i september i fjor at Kina skal være karbonnøytral i 2060.

Kerry fikk nylig mer kritikk fra flere republikanske lovgivere for bemerkningen i et intervju.

"Vi har forskjeller på økonomiske regler på nettet. Vi har andre forskjeller når det gjelder menneskerettigheter, geostrategiske interesser. Disse forskjellene trenger ikke å stå i veien for noe som er så kritisk som å håndtere klimaet", fortalte Kerry til Foreign Policy.

Representanten Michael McCaul (R-Texas), den ledende republikaneren i utenrikskomiteen, fortalte New York Post at Kerry burde "revurdere prioriteringene sine".

"Å kreve at KKP slutter å begå folkemord står ikke i veien for klimaforhandlinger, og å antyde at klimaspørsmål er mer kritiske enn livene til millioner av undertrykte mennesker som bor i Kina, er ufølsomt og upassende", slo McCaul fast.

I januar erklærte daværende utenriksminister Mike Pompeo at Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) har begått folkemord og "forbrytelser mot menneskeheten" mot uigurene og andre minoriteter i Xinjiang.

Representanten August Pfluger (R-Texas) som er medlem av utenrikskomiteen, tok til Twitter den 6. mai for å si at Kerrys bemerkninger er "motbydelige og moralsk forkastelige."

"Kommunist-Kina begår folkemord, tvinger millioner av uiguriske muslimer inn i arbeidsleirer og utsetter dem for forbrytelser mot menneskeheten. USA kan ikke vende ryggen til og feie bort disse overgrepene", skrev Pfluger.

Følg Frank på Twitter: @HwaiDer

Ad i artikkel – AdSense
AD