Kina selger russisk gass til Europa

Gassrørledning trekkes til en havn ved den tyske Nordsjøkysten der skip fra blant annet USA og Qatar leverer flytende naturgass. Foto: David Hecker/Getty Images
9. oktober 2022
AD

Kina har begynt å selge russisk energi videre til Europa for å øke innflytelsen. Etter at de russiske og kinesiske lederne møttes i Shanghai i september, har landene styrket samarbeidet gjennom en rekke tiltak.

Den russiske energiministeren Alexander Novak bekreftet til tv-stasjonen RossiyA-1 den 15. september at rørledningen Force Siberia 2 til Kina vil erstatte Nord Stream 2 som ble stengt ned på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina. Force Siberia 1 vil levere 50 milliarder kubikkmeter gass per år til Kina; det vil si nesten like mye som den årlige kapasiteten på 55 milliarder kubikkmeter hver i Nord Stream 2 og Nord Stream 1. Byggingen av den nye rørledningen vil starte i 2024.

Den årlige kapasiteten for rørledningen Force Siberia 1 fra østre Russland til Kina som ble åpnet i slutten av 2019, vil øke leveringen til 20 millioner kubikkmeter i år og 61 milliarder kubikkmeter i 2025.

Kina har nå evnen og muligheten til å stenge av gasstilførselen til Europa, som svar på russiske behov.

Frank Tian Xie, professor i markedsføring ved University of Carolina

På det tidspunktet vil den samlede, årlige kapasiteten til de to rørledningene til Kina, 111 milliarder kubikkmeter, være like store som den sammenlagte kapasiteten for de to ledningene til Europa (110 milliarder m3). Den nye rørledningen til Kina vil integreres i Russlands innenlandske gassnettverk og gjøre det mulig å viderekoble gass som har vært tiltenkt Europa, å bli ledet til Kina.

Den 2. september stengte Russland Nord Stream 1 for Europa på ubestemt tid. Den 22. februar, to dager før Russland invaderte Ukraina, presset Tyskland opp godkjenningsprosessen for Nord Stream 2 på grunn av spenningen til Russland.

De statlige selskapene ”China National Petroleum Corporation” (CNPC) og ”Gazprom” meddelte den 7. september at Russlands gassleveranser til Kina kommer til å bli betalt likt med RMB og rubel. Dermed unngår de dollar og euro og beskytter Russland mot vestlige sanksjoner og unngår at Kina får sekundære sanksjoner.

Russlands salg av gass til Kina økte med nesten 65 prosent i første halvdel av 2022 sammenlignet med 2021. Etter Russlands invasjon av Ukraina har Kinas import av energi fra Russland gått fra 20 milliarder dollar i fjor til 35 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Samtidig har Kinas eksport av flytende naturgass (LNG) nådd rekordnivåer de første åtte månedene i 2022. Kinesiske selskaper selger allerede fire millioner tonn LNG på det internasjonale markedet, noe som tilsvarer rundt syv prosent av Europas gassforbruk i første halvdel av 2022.

De åtte første månedene i 2022 har Kina eksportert LNG for 164 millioner dollar til Europa og 284 millioner dollar til land som Japan og Sør-Korea som er med i energisanksjonen mot Russland. I 2021 eksporterte Kina bare LNG for syv millioner dollar. Selv om prisene kan ha tidoblet seg, er økningen i Kinas gasseksport stor.

Frank Tian Xie som er professor i markedsføring ved ”Aiken School of Business” ved ”University of Carolina”, sier at Europa kan bli avhengig av kinesisk energi for å unngå den russiske.

”Dette gir plutselig Kommunistpartiet ny innflytelse. Kina har nå evnen og muligheten til å stenge av gasstilførsel til Europa som svar på russiske behov”, sier han til Epoch Times.

Vesten innførte sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim i mai i 2014. Deretter signerte CNPC og Gazprom en 30-årig avtale verdt 400 milliarder dollar, inklusiv bygging av gassrørledningen Siberian Force 1. Gassrørledningen sto klar i 2019 og vil øke kapasiteten med 20 milliarder kubikkmeter i 2022.

Ifølge kinesiske medier har energiselskapene lagt beslag på differansen gjennom å videreselge "overskuddet" av LNG på det internasjonale markedet. I første halvdel av 2022 økte importen av naturgass via rørledninger fra Russland med 63,4 prosent sammenlignet med året før. Dette har gitt et stort overskudd av flytende gass.

Olje er en energikilde som det er stor mangel på i Kina. Landet har importert rekordstore mengder olje fra Russland tre måneder på rad fra juni. I august var økningen på 28 prosent, sammenlignet med året før. Kina har også drastisk økt sin import av kull fra Russland. Importen i august var 57 prosent høyere enn i fjor.

Li Yanming som er Kina-ekspert med base i USA, mener at jo mer desperat Europa blir rundt energiforsyning, jo mer vil Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) kunne påvirke Europa.

”Med Russland under internasjonale sanksjoner og KKP’s økende isolasjon internasjonalt, må Beijing og Moskva holde sammen i kampen mot Vesten”, sier Li.

Det er likevel tydelig at KKP har mest å vinne. I tillegg til at de utnytter Russlands desperate søken etter nye markeder for å fange opp store mengder billig energi og sikre sin posisjon i den globale energikrisen, kan de også unngå sekundære sanksjoner på grunn av brudd på Vestens sanksjoner mot Russland.

”De kan også tjene penger på videresalg og gjøre Europa, som er i en energikrise på grunn av sanksjonene mot Russland, avhengige av dem og dermed styrke Kinas posisjon mot USA og Europa.”

Ad i artikkel – AdSense
AD