Det kinesiske regimets statlige medier retter seg mot private banker

En bankansatt teller 100-yuan-sedler i en bank i Shanghai den 8. august 2018. Foto: Johannes Eisele/AFP via Getty Images
31. oktober 2021
AD

Nylig gikk mange private eiendomsmegler foretak i Kina konkurs, og kinesiske statlige medier skyldte på problemet med ulovlige lån fra private banker.

Noen finans-kommentatorer tror at private banker vil rammes av undertrykkelse under kommunist-leder Xi Jinping’s regime.

Kinas statlige avis, Economic Daily, publiserte en uttalelse den 15. oktober der det hevdes at mange private banker nylig har blitt bøtelagt av regulerende myndigheter for "brudd på lover og forskrifter." Artikkelen kritiserte enkelte private banker for blindt å søke store låntakere for utlån av store lånesummer, noe som kan få utilsiktede konsekvenser; utlån til eiendomsprosjekter i strid med regelverket; og de største aksjonærene, som overdrevent griper inn i driften og ledelsen av bankene.

Artikkelen hevder at årsaken til at private banker har operert i strid med lover og regler «ikke bare er knyttet til utilstrekkelig tilsyn og profittsøkende privat kapital, men handler også om ulempene ved private banker». Imidlertid understreker artikkelen også at "ulemper" ikke er en unnskyldning for ulovlige handlinger. Den fastslår at private banker må følge en grunnlinje for risiko; sikre at system- og regionale finansielle risikoer ikke oppstår; sikre en sikker og effektiv drift av finansmarkedet samt overordnet stabilitet; og komplettere statseide banker og aksjeselskaper.

Artikkelen advarer om at de relevante departementene i regimet må være på vakt mot den "barbariske veksten" hos noen private banker, for effektivt å kunne forhindre finansiell risiko. Den oppfordrer også departementene til å veilede bankene til å vende tilbake til sitt opprinnelige formål om å tjene de svake leddene i realøkonomien, og gjennomføre dyptgående undersøkelser av begrensninger på utviklingen av private banker, samt introdusere mer målrettede løsninger for gradvis å lette på begrensningene av en kapitaløkende politikk.

Law Ka-chung, økonom i Hong Kong og tidligere sjefsøkonom i Bank of Communications, avdeling Hong Kong, fortalte til Radio Free Asia (RFA), at det kinesiske regimet ønsker å ramme visse mennesker og visse bedrifter, og at de håper å redusere risikoen for at eiendoms-markedet skal gå på høygir. Men den nåværende alvorlige gjelds-krisen har satt myndighetene i et dilemma, og de våger ikke å handle forhastet.

"Problemet er at etter at selskapene og bankene har gått konkurs, kommer mange mennesker til å miste arbeidet sitt, og det vil påvirke andre relaterte foretak," sa han.

He Jiangbing, kinesisk økonom, sa til RFA: «Kina har ingen private banker. De er alle eid av staten. Et lite antall av dem er produktet av et samarbeid mellom myndighetene og næringslivet. Det finnes ingen reelle private banker i Kina. Landet har den overordnete kontrollen over bankene. ”

Først i 2014 begynte Kina å tillate private banker, og innen utgangen av 2020 var det 19 private banker fordelt over hele landet med en total eiendomsverdi tilsvarende $200 millioner.

Ad i artikkel – AdSense
AD