Det kinesiske regimet blokkerer Shen Yun i Sør-Korea. USA’s utenriksdepartement bekymret

USA’s lovgivere fordømmer Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) handlinger. Republikaner Ralph Norman sier at han håper at "koreanerne vil stå sterkt opp mot denne typen bøllete opptreden fra kinesiske tjenestemenn".

Det statlige departementets talsperson, nestleder Vedant Patel, snakker til journalister under en pressekonferanse ved USA’s utenriksdepartement i Washington den 27. juli 2023. Foto: Madalina Vasiliu/The Epoch Times
26. november 2023
AD

USA’s utenriksdepartement og flere lovgivere har uttrykt bekymring over presset som regimet i Beijing utøver på sørkoreanske teatre for å hindre en New York-basert, kunstnerisk gruppe fra å sette opp en danse- og musikkforestilling i landet.

En etterforskning fra Epoch Times avslørte tidligere at den kinesiske ambassaden i Sør-Korea truet teatre ved å bruke finansiell og diplomatisk innflytelse mot Shen Yun Performing Arts, en internasjonal, anerkjent, klassisk, kinesisk danse- og musikkgruppe som vil vise en forestilling om "Kina før kommunismen".

En talsperson for utenriksdepartementet i USA svarte på et spørsmål om interferensen fra Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) den 7. november 2023 og sa det er av "stor bekymring".

Han sa at USA vil "fortsette å arbeide med saken i nært samarbeid med Japan og med andre land i Indo-Stillehavet" om at Kina "tar i bruk økonomiske tvangsmidler".

"PRC har en svært tydelig historie med å bruke økonomisk og andre former for tvang i en rekke land", sa utenriksdepartementets talsperson, Vedant Patel, og refererte til Kinas offisielle navn, Folkerepublikken Kina (PRC).

USA’s hovedstad i Washington den 3. november 2023. Foto: Mariam Zuhaib/AP Photo

I årevis har Shen Yun opplevd utfordringer i Sør-Korea på grunn av KKP’s innflytelse. Organisatorer sier at det likevel er spesielt bekymringsfullt i år.

Da lokaler for forestillingen, inkludert flere som lenge har vært besøkt av Shen Yun, uttrykte uvilje til å la kompaniet opptre, innrømmet en representant for den kinesiske ambassaden i Seoul i et intervju med Epoch Times' søster-media NTD, åpent at de driver med interferens overfor Shen Yun.

"Vi forteller dem at det ikke er lovlig å la Shen Yun Performing Arts ... søke tillatelse til å ha forestillinger i et koreansk teater", sa Zhang Jiafan, ansvarlig for publikumskontakt ved den kinesiske ambassaden i Seoul. "Dette er vår holdning."

KKP’s handling overfor Shen Yun i Sør-Korea har også ført til oppmerksomhet fra lovgivere i den amerikanske kongressen.

Det viser en merkelig form for usikkerhet hos kinesiske tjenestemenn ved å sabotere det som minner verden om deres egen nasjons bemerkelsesverdige kultur og arv, fremfor det destruktive styret til det kinesiske kommunistiske regimet", fortalte republikaner Ralph Norman (R-S.C.) til Epoch Times.

"Det er spesielt uverdig å nekte Korea muligheten til å se disse vakre, kunstneriske Shen Yun-forestillingene, og jeg håper folk i Korea vil stå sterkt opp mot denne typen bøllete opptreden fra kinesiske tjenestemenn."

Republikaner Ralph Norman (R-S.C.) snakker med journalister den 11. oktober 2023. Foto: Madalina Vasiliu/The Epoch Times

Republikaner Nicole Malliotakis (R-N.Y.) er ikke overrasket over at det kinesiske regimet "gjør alt de kan for å undertrykke ytringsfriheten og denne handlingen".

"Fordi det ikke passer deres historiefortelling", sa hun. "Vi må bare fortsette å utfordre det ved enhver anledning."

Da hun i august 2023 møtte den sørkoreanske presidenten, Yoon Suk Yeol, som hun beskrev som "muligens den mest pro-amerikanske koreanske presidenten vi noen gang har hatt", så Malliotakis "en unik mulighet til å utrykke sin bekymring".

Republikaner Nicole Malliotakis (R-N.Y.) i Washington den 12. oktober 2023. Foto: Madalina Vasiliu/The Epoch Times

"Vi liker ikke at et amerikansk dansekompani bli nektet å opptre der på grunn av press fra det kommunistiske Kina", sa hun.

Yoon ble valgt i 2022 på et løfte om å bevege landet sitt nærmere USA og lenger vekk fra Kina. Administrasjonen har imidlertid stått overfor hindringer fra Sør-Korea på grunn av Beijings samfunnsnedbrytende taktikk.

KKP har i det skjulte prøvd å undergrave Sør-Korea de tre siste tiårene gjennom sine "United Front"-operasjoner, ifølge Han Minho, tidligere direktør for Sør-Koreas departement for kultur, sport og turisme.

"De har fått inn mange pro-Kina-personer i alle samfunnslag, særlig lokale politikere, innflytelsesrike forretningsfolk og journalister", fortalte han til Epoch Times.

"For eksempel har hele landet i Sør-Korea, så vel som lokale myndigheter, handlet med Kina i lang tid, og tjenestemenn fra KKP truer med å kutte disse handelsforbindelsene ved å la være å sende turister eller ved å la være å sende internasjonale studenter."

Russell Hsiao, administrerende direktør ved "Global Taiwan Institute", var enig. "Det er en gjenspeiling av Kinas lange arm", sa han til NTD.

"Shen Yun Performing Arts World Company" mottar applaus foran sceneteppet ved "Gumi Arts Center", Grand Hall, i Gumi i Sør-Korea den 8. februar 2023. Foto: Kim Guk-hwan/The Epoch Times

Økonomisk, sa han, burde nasjonene "justere vår økonomiske orden, slik at vi kan redusere disse formene for avhengighet, som PRC bruker som våpen og tvang for å oppnå nøyaktig de innrømmelsene de ønsker".

Det kinesiske regimets evne til å bestemme hvilke kunstneriske uttrykk som vises i Sør-Korea, er "svært uheldige", fortalte republikaner Tim Burchett (R-Tenn.) til NTD og føyde til at undertrykkelseskampanjen følger et mønster for hvordan kommunister vokter over makten deres ved å angripe alt de ser på, som å fremstille dem negativt.

Shen Yun som opptrer for et estimert, globalt publikum på rundt 1 million mennesker hvert år, har aldri kunnet opptre i Kina, et problem som observatører forbinder med det kinesiske regimets ønske om kontroll.

Beijing har brukt sin diplomatiske og økonomiske innflytelse globalt i et forsøk på å stoppe Shen Yuns forestillinger, ofte med implisitte eller eksplisitte trusler om økonomisk eller politisk gjengjeldelse.

Et brev fra den kinesiske ambassaden i Sør-Korea til Den koreanske kringkasteren, datert april 2016, der de forteller den offisielle kringkasteren at beslutningen om å kansellere en kontrakt med Shen Yun i forhold til kompaniets opptreden ved KBS Hall, var "en rett beslutning". Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times

Mens de ringer, besøker og sender brev, er noen av de vanlige taktikkene det kinesiske regimet bruker for å oppnå det de ønsker, når disse slår feil, også å anvende livstruende former for sabotasje. Busser som frakter titalls dansere, har fått dekkene ødelagt på en slik måte at dekkene kan eksploderte på veien.

"De prøver å stoppe dette over hele verden", sa Burchett, som uttrykte håp om at den koreanske presidenten vil "se forbi propagandaen".

"Når vi tillater at disse folkene presses ut, er det virkelig en skam."

"Jeg bekymrer meg over det på grunn av hvor viktig Sør-Korea er for å stoppe kommunismen i å rykke fremover."

Republikaner Tim Burchett (R-Tenn.) snakker til journalister på Capitol Hill i Washington en 13. oktober 2023. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images

Katrina Lantos Swett, president for "Lantos Foundation for Human Rights and Justice", fordømte på samme måte KKP’s handlinger.

"Det er en skam, selv om det ikke er særlig overraskende, at kinesiske myndigheter strekker seg ut over sine grenser og prøver å undertrykke Shen Yuns opptredener i Sør-Korea", sa Lantos Swett.

"Dette er enda et nytt tilfelle av kinesisk handling for å eksportere sitt autoritære styre, og jeg håper at et levende demokrati som Sør-Korea ser disse handlingene for hva de er; et angrep på den fundamentale rettigheten til fritt å kunne uttrykke seg og fritt til å ha en tro."

Lantos Swett oppfordret sørkoreanske tjenestemenn til "ikke å tillate seg å bli herset med eller å tråkke på denne rettigheten".

NTD’s Iris Tao og Melina Wisecup bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD