Blackrock stenger aksjefond etter kongressgransking

Kontorene til BlackRock i New York den 16. januar 2014. Foto: Andrew Burton/Getty Images
17. september 2023
AD

BlackRock stenger et Kina-basert offshore-fond midt i kongressens gransking over påstått rolle ved å overføre USA’s dollar til svartelistede kinesiske firmaer.

I et nylig brev til aksjonærene sa "BlackRock Global Funds" sin styreformann, Denise Voss, at verdens største pengeforvalter vil stenge "China Flexible Equity Fund" på grunn av "manglende aksjonærinteresse" og bemerket videre at investerings-kostnadene for å holde fondet i gang "ikke er i aksjeeiernes beste interesser".

BlackRock ønsker å avvikle alle aktiva i fondet og løse inn eventuelle utestående aksjer innen 7. november. Nåværende aksjeeiere har mulighet for å overføre investeringene sine til andre fond, selge tilbake aksjene sine i forkant av likvidasjonsdatoen eller motta automatisk betaling for aksjene når fondet stenges.

"China Flexible Equity Fund" åpnet i oktober 2017 og hadde en aktiva-verdi på rundt 21,4 millioner dollar i slutten av august. De registrerte en negativ avkastning på 16,7 prosent i 2021, et tall som nesten doblet seg i 2022 til negative 30,5 prosent.

Nedleggelsen av fondet kom bare en måned etter at Husets utvalg for Det kinesiske kommunistpartiet startet en gransking av BlackRock og investeringsindeksleverandøren MSCI angående påståtte investeringer i kinesiske selskaper som den amerikanske regjeringen har ansett som problematiske.

De to selskapene til sammen muliggjorde investeringer i mer enn 60 kinesiske enheter som er blitt rammet av amerikanske sanksjoner på grunn av nasjonal sikkerhet eller menneskerettighetsspørsmål, uttalte lovgiverne. De påpekte at deres gjennomgang langt fra var fullstendig. Derfor er det sannsynlig at det faktiske antallet kinesiske selskaper som har hatt nytte av dette, er høyere. Ifølge Huskomitéen har BlackRock gjennom fem fond investert mer enn 429 millioner dollar i slike kinesiske selskaper som går på tvers av USA’s interesser.

En av de mest betydningsfulle, investerte, kinesiske enhetene for "China Flexible Equity Fund" er Tencent, en kinesisk statseid teknologigigant som har hjulpet Beijing med å undertrykke opposisjon og spre propaganda gjennom sin populære meldingsapp WeChat. To andre er den statseide vannkraftoperatøren "China Yangtze Power" og "Nari Technology", Kinas største leverandør av utstyr for elektrisk kraftutstyr.

Som svar på kongressgranskningen uttalte BlackRock til Epoch Times at de "overholder alle USA’s gjeldende lover" angående "alle investeringer i Kina og markeder rundt om i verden" og la til at de er en av 16 kapitalforvaltere som tilbyr USA indeksfond som investerer i kinesiske selskaper.

Selskapet responderte ikke umiddelbart på forespørselen om en kommentar angående avviklingen av Kina-fondet.

Generelt sett er det økende tegn på forsiktighet blant USA’s investorer i forhold til det kinesiske markedet. Det lenge håpet om den ønskede, økonomiske oppgangen etter at regimet opphevet sine strenge COVID-19-tiltak, har ikke skjedd. I stedet står landet overfor en avtagende økonomi med et betydelig fall i handelen, millioner av unge kinesere som sliter med å finne jobber, en boligkrise og økende spenninger med USA.

I august signerte Joe Biden en kjennelse om å begrense USA’s investeringer i Kina innen avansert teknologi, som kunstig intelligens, kvanteteknologi og halvledere som kan være en risiko for USA’s nasjonale sikkerhet.

For en investor fra USA "er det ingenting mer problematisk enn de nåværende handelsspenningene mellom USA og Kina", fortalte Gary Dugan, ledende investeringssjef ved det UAE-baserte Dalma Capital, en global, alternativ investeringsplattform og en ivrig Kina-investor, til Epoch Times.

Kinas regulatoriske miljø gir også økende utfordringer til utenlandske investorer. I juli utvidet Kina offisielt en antispionasje-lov som kan kriminalisere vanlige forretningsaktiviteter. Myndighetene har også i år beordret en razzia på Bain & Co. sine kontorer i Shanghai og en selskapsgjennomgang (due diligence) av Mintz Group sine kontorer i Beijing. I mai ba de lokale operatører av "kritisk informasjonsstruktur" slutte å kjøpe produkter fra chip-produsenten Micron Technology fra USA.

 "I økende grad hører jeg fra bedrifter i USA at Kina er en uegnet plass å investere på grunn av økende risiko", sa handelsminister Gina Raimondo den 29. august under et offisielt besøk i Kina. Hun sa at hun hadde hatt mellom 120 til 150 telefonsamtaler med ledere i næringslivet og arbeidsledere som en del av forberedelsen til turen.

Utenlandske investorer kvittet seg i august med kinesiske aksjer i rekordfart fordi Kinas økonomi fortsetter å falle. Data fra Hongkongs Stock Connect-handelssystem viser at salget fra utenlandske handlere på det kinesiske aksjemarkedet nådde, siden 7. august, omtrent 11 milliarder dollar i løpet av tre uker.

Tidlig i august kunngjorde HSBC at de hadde redusert eksponeringen mot kinesiske næringseiendommer med 5,5 milliarder dollar ved utgangen av juni, sammenlignet med året før. Standard Chartered reduserte også eksponeringen til 3 milliarder dollar; ned fra 3,7 milliarder dollar for ett år siden.

Ad i artikkel – AdSense
AD