USA vurderer svartelisting av de største kinesiske databrikke-produsentene

Produksjon av databrikker på fabrikken ”Jiejie Semiconductor Company” i Nantong, Jiangsu-provinsen, Kina, den 17. mars 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images
21. august 2022
AD

USA har utvidet forbudet mot eksport av utstyr til Kina som kan produsere halvledere på inntil 14 nanometer (nm). De vurderer også å begrense eksporten av NAND-flash-minnebrikker og svarteliste en stor kinesisk minnebrikkeprodusent fordi Det regjerende kinesiske kommunistpartiet fortsetter sin aggressive innstilling til andre styresmakter i regionen.

Tidligere forbød USA salg av utstyr som kan produsere brikker på 10 nm eller mindre til kinesiske brikkeprodusenter, som en del av innsatsen for å begrense det kinesiske regimets forsøk på å utvide sitt innflytelsesnettverk gjennom teknologi og fortsatt økonomisk ekspansjon. Siden slutten av juli har forbudet blitt utvidet til 14 nm-brikker, ifølge store amerikanske leverandører av brikke-produksjonsutstyr som Lam Research Corp. som har blitt varslet av myndighetene om de utvidede restriksjonene.

Utviklingen følger et historisk tiltak på 52 milliarder dollar vedtatt av den amerikanske kongressen den 27. juli for å hjelpe innenlandske chip-produsenter med forskning, utvikling og produksjonsvolum. Det er verdt å merke seg at en av betingelsene er at selskaper som mottar midler, ikke øker avansert chip-produksjon på fastlands-Kina.

De utvidede restriksjonene vil også påvirke produksjonsanleggene som drives av andre lands databrikke-produsenter med kontrakter om å operere i fastlands-Kina, for eksempel ”Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.” (TSMC).

Epoch Times Photo
Produksjon av databrikker på fabrikken Jiejie Semiconductor Company i Nantong, Jiangsu-provinsen, Kina, den 17. mars 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images

Det amerikanske handelsdepartementet sa i en uttalelse at restriksjonene innføres for å svekke "Kinas mulighet til å produsere avanserte halvledere, som utgjør en betydelige nasjonal sikkerhetsrisiko for USA."

Det meldes at USA planlegger å forby eksport av amerikansk utstyr for produksjon av avanserte NAND-brikker til kinesiske databrikke-produsenter, som ”Yangtze Memory Technologies Corp.” (YMTC).

Den 1. august ba amerikanske senatorer, inkludert majoritetslederen i Senatet, Chuck Schumer (Demokratene, New York), at handelsdepartementet skulle svarteliste YMTC.

Vurderer forbud og svartelisting mens firmaer snakker med tekniske giganter

NAND flash minnebrikker brukes til å lagre data i smarttelefoner, personlige datamaskiner og datasentre som Amazon, Facebook og Google.

Hvis det kommer offisielle restriksjoner om NAND-brikkene, vil dette være første gang at USA har brukt handelsrestriksjoner for å begrense Kinas evne til å produsere minnebrikker for ikke-militær bruk og en utvidet beskyttelse av USA’s nasjonale sikkerhet.

new Apple iPhone
Den nye Apple iPhone SE vises i Apple Store på 5th Avenue, kort tid etter at den kom for salg på Manhattan den 18. mars 2022. Foto: Mike Segar/Reuters

YMTC er et statseid selskap og Kinas eneste NAND-minnebrikke-produsent for lagring som konkurrerer med store amerikanske produsenter. Den globale markedsandelen er 5 prosent. I en rapport utgitt av Det hvite hus i juni 2021, ble YMTC identifisert som den "nasjonale mester"-bedriften til det kinesiske kommunistregimet etter å ha mottatt 24 milliarder dollar i subsidier.

YMTC er under etterforskning av det amerikanske handelsdepartementet for salg av databrikker til Huawei, et stort kinesisk statseid telekommunikasjonsutstyrs-selskap som har blitt svartelistet av USA av nasjonale sikkerhetsgrunner. Ifølge Bloomberg er YMTC i samtaler med Apple om å levere flash-minnebrikker til iPhone.

Stort slag for YMTC og Kinas ambisjon

Huang som er taiwansk og har vært i bransjen i mer enn 20 år, sa til Epoch Times at hvis de nye amerikanske sanksjonene utvides til NAND-brikkene, vil det være et stort tap for YMTC og Kinas utvikling av minnebrikker, spesielt hva gjelder kapasitet og markedsandel.

«Da må KKP bruke mye tid og krefter på å henge med på utviklingen i bransjen. De må gjøre alt forskings- og utviklingsarbeid selv, og det vil ta dem mer enn 10 år; det er veldig vanskelig", sa han.

Huang, som nektet å oppgi sitt fulle navn fordi han ikke har lov til å diskutere disse sakene med pressen, understreket at med skjerpede restriksjoner fra USA, vil det kinesiske regimet sannsynligvis prøve å skaffe teknologien de trenger fra andre selskaper og land ved hjelp av alle midler, inkludert ulovlige metoder. USA, Taiwan og Japan har vært årvåkne og bremser strømmen av teknologi og talenter til Kina.

"Den taiwanesiske regjeringens beskyttelse av halvlederteknologi har blitt oppgradert til et nasjonalt sikkerhetsnivå", sa han. "Taiwans nasjonale sikkerhetsavdeling undersøker aktivt og begrenser fagfolk på dette området til å reise til Kina."

Xia Song og Luo Ya bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD