Universiteter må sette fokus på selvsensur når det gjelder Kina, tilrår en professor

En student går forbi en gammel butikk på Strand Campus på King`s College i London. Foto: Offentlig Eiendom/Salamander4000/Engelsk Wikipedia
5. april 2021
AD

«Universiteter bør raskt lage en strategi for å beskytte forskernes mulighet til å diskutere åpent temaer som blir stemplet sensitive av Beijing. De må si nei til krav fra Kina som skader verdiene deres», har en Kina-ekspert uttalt.

Rådet ble gitt i et essay med tittelen "Kina og selvsensur" av Kerry Brown som er professor innen kinesiske studier og direktør for Lau China Institute ved King’s College i London.

I essayet, som er en del av en samling publisert den 9. juli, diskuterer Brown måten Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) innflytelse kan ha virkning på forskningsresultater fra britiske universiteter når det gjelder temaer relatert til Kina. Det viser til selv-sensur som et svar på press fra det kinesiske regimet, både faktisk og oppfattet.

"En kan noen ganger finne konkrete bevis i form av samtaler, emailer, brev eller andre måter der det er blitt lagt press. Med en høy grad av egen-sensur blir handlingen selv usynlig; det oppstår i folks hode før og mens de skriver, og det er svært privat", skrev han.

Spesielt i lys av virkningen av KKP-pandemien, sa Brown at det var et klart og presserende behov for beskyttelse av en middelvei hvor Kina-forskere fritt kan uttrykke sine tanker for virkelig å forstå hva som skjer i Kina.

"Rommet for nøytralitet har blitt presset og kompromisser skapt nesten til et punkt hvor det nesten blir uholdbart", skrev han og noterte de stadig mer polariserte omgivelsene rundt komplekse saker, slik som Hong Kong-protestene.

"Behovet for troverdige stemmer, uberørt av påstander om at de er partiske eller foretar selv-sensur, har aldri vært større."

Press på sensor

Forskere som arbeider i Kina, presses til å følge partilinjen. Det er vel kjent og dokumentert. Utenfor Kina var det midlertid tidligere bare noen høyt profilerte artikler eller bøker med sensitive temaer som Tibet, Hong Kong, Taiwan eller uighurere som tiltrakk seg regimets oppmerksomhet.

«KKP har blitt mer kraftfull i sine budskap globalt. Flere Kina-forskere møter press til selv-sensur for å unngå å fornærme finansieringspartnere eller forskningspartnere», sa Brown.

"I Amerika har institusjoner som enten har forskningssentre i Kina eller som er vertskap for Konfucius-institutter, delvis betalt av den kinesiske regjeringen, også blitt beskyldt for å unngå omstridte saker som kan irritere det kinesiske regimet", skrev han videre.

Brown sa at denne type press kan spesielt ramme doktorgradsstudenter og forskere i starten av sin karriere fordi de kan bli nektet innreise til Kina for å fullføre forskningen sin hvis de blir sett på som kritiske mot regimet.

«Dette presset med selv-sensur», sa han, «kan komme i forskjellige former.»

"Noen ganger skjer dette i form av angrep på sosiale media. Når innlegg blir kommentert av kommentatorer eller skribenter som er kritiske til Kina, aktiveres armeen av wumao-aktivister. Disse er noen ganger betalt av den kinesiske regjeringen for å svare på kommentarer som angriper regimets meninger og forsvare Kina.

Brown beskrev at akademikere i økende grad er redde og nervøse for de potensielle konsekvensene for seg selv som individ, så vel som for institusjonene; når de skriver eller bare tenker på å skrive om saker som kan fornærme KKP.

"Å fornærme Kina var aldri vanskelig", skrev Brown. «I den siste tiden har det blitt ekstremt enkelt, og den kinesiske regjeringen har ikke vært sene med å uttrykke dette til alle som ønsker å høre det."

Beskyttelse av fri tale

«Europeiske og amerikanske universiteter som allerede har formell beskyttelse av fri tale og ytringsfrihet, bør forsikre seg at de blir strengt implementert», sa Brown. Han anbefalte at alle universiteter raskt utarbeider og vedtar en risikoledelse-strategi for enhver samhandling med Kina.

"Dette bør dekke alle områder innen intellektuell forskning. Den bør tydelig og uten naivitet utpeke risikoen og mulighetene vedrørende samarbeid med Kina og om Kina", sa han.

Liu som er ingeniør-professor ved et universitet i Storbritannia, sa at det som Brown tok opp, har versert i det engelske, høyere utdanningssystemet i årevis.

"Denne selvsensuren har ubevisst vært såkalt politisk korrekt. Universiteter hevder ofte: Vi ønsker å være nøytrale, og vi ønsker ikke å ha noen holdning i noen politiske saker. Men såkalt politisk korrekt eller selvsensurering har i betydelig grad skadet akademisk frihet og ytringsfrihet innen universitetene", sa han i en email.

"Universitetene bør sette opp samordnede strategier for gradvis å eliminere selvsensur fra systemet og å beskytte kjerneverdiene innen høyere utdanning."

Browns essay er ett av en samling på åtte i en rapport om Higher Education Policy Institute (HEPI) vedrørende engasjement med Kina med tittelen "Britiske universiteter og Kina». Dette kommer på en tid med økt bekymring over Kinas innflytelse på og innen britiske institusjoner.

Andre essayer i HEPI-samlingen dekker temaer som spenner fra fremtiden for kinesiske studenter i Australia til etniske utfordringer med å være vertskap for internasjonale, kinesiske studenter.

Ad i artikkel – AdSense
AD