Smittespredningen økte etter kinesisk vaksine

Store uklarheter rundt kinesisk-produsert vaksine

Vaksineprodusenten Sinovac presenterer sprøyter med vaksinen til media den 24. september 2020 i Beijing. Sinovac er en av de vaksinene som er laget i Kina og som er omgitt av flere spørsmål. Foto: Kevin Frayer/Getty Images
20. april 2021
AD

Når nå vaksinen mot covid-19 rulles ut, kommer det rapporter om bivirkninger og dødsfall, men også om minsket smittespredning. Når det gjelder den kinesisk produserte vaksinen, er bildet uklart. Data om bivirkninger er tvilsomme, og smittespredningen har også økt i visse land.

Storbritannia var det første landet som begynte å vaksinere mot covid-19 med BioNTech-vaksinen i desember. Man godkjente også senere Astra Zenecas vaksine. Utbruddet minsket gradvis tidlig i januar. Lignende mønster kunne observeres i USA og Israel, der man først og fremst brukte BioNTech-vaksinen.

I Chile, Tyrkia og Pakistan som valgte den kinesiske Sinovac-vaksinen, har de bekreftet økning i tilfeller av nye utbrudd av covid-19.

Chile ga nesten ni millioner doser av Sinovac-vaksinen i februar; i snitt 47 doser per 100 innbyggere og dermed det søramerikanske landet som har høyest andel vaksinerte. Men antall positive testresultater økte i stedet for å synke i Chile. Der nådde de en ny rekord på en enkelt dag, den 26. mars, med 7.626 nye tilfeller. Dette resulterte i mangel på sykehussenger og nedstengnings-tiltak i hovedstaden Santiago.

Tyrkia begynte å vaksinere med Sinovac i midten av januar. De har gitt vaksinen til minst åtte millioner innbyggere, noe som er over ti prosent av befolkningen. I slutten av februar økte likevel antall covid-19-tilfeller i Tyrkia. Den 30. mars nådde de en rekord i antall nye tilfeller på en enkel dag, 37.303 tilfeller. Den 2. april meddelte president Erdogan at man skulle innføre portforbud i helgene under ramadan.

Pakistan som også har benyttet den kinesiske vaksinen fra begynnelsen av februar, har nå en tredje bølge med høyest antall positive tester siden utbruddet. Over 20 byer er "stengt" på grunn av smittespredning.

Pakistans president Arif Alvi skrev den 29. mars at han hadde testet positivt etter at han fikk den første dosen med vaksine den 15. mars. Vaksinen var laget av Chinese National Pharmaceutical Group Corp. Tidligere hadde landets statsminister, Imran Khan, testet positivt den 18. mars, to dager etter at han hadde fått den første dosen fra samme produsent.

Det blir opplyst at Pakistans statsminister, Imran Khan, har blitt smittet på tross av sin første vaksinedose. Foto: Wakil Koshar/AFP via Getty Images

Ifølge Lin Xiaoxu som er virolog ved Walter Reed Army Institute of Research i USA, hevdet Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) i februar at 20 millioner mennesker på det kinesiske fastlandet hadde fått vaksinen. Man har ikke publisert noen virkelig analyse av hvor effektiv vaksinen er.

«Land som benytter seg av vaksiner fra Sinovac Biotech eller National Pharmaceutical Groups bør først be Kina om data som viser hvor mye beskyttelse kineserne har fått etter at de har blitt vaksinert», sier Lin.

Når det gjelder bivirkninger, har de til nå bare publisert kliniske studier for fase en og fase to. Ifølge disse studiene forekommer negative reaksjoner bare i omkring 20 prosent av tilfellene. Det er i så fall et lavere antall enn for de andre vaksinene. Men virologen Dong Yuhong som arbeider i Sveits, mener at det finnes to tvilsomme punkter når det gjelder dataene fra Sinovac.

Det ene er at andel bivirkninger i en vaksinasjonsgruppe vanligvis er noe høyere enn i kontrollgruppen som får placebo. Men når det gjelder Sinovac, var bivirkningene nesten de samme i begge gruppene. Visse bivirkninger var til og med mindre vanlig i vaksinasjonsgruppen enn i placebogruppen.

Det andre er, generelt sett, at jo flere doser man injiserer, desto flere bivirkninger blir det. Dette har blitt observert i andre vaksinestudier og kalles "dos-korrelasjon". Men i Sinovac-forsøkene finnes ikke dette mønsteret. Bivirkningene i noen av gruppene som har fått få doser, er faktisk vanligere enn de som har fått mange doser.

Dong sier at forskerne venter på fase tre av de kliniske forsøkene med Sinovac, men de er ikke kommet enda. Dessuten er antall deltakere i fase en og to så pass få at det er vanskelig å evaluere bivirkningene for Sinovac-vaksinen.

Det er vanskelig å vite hva som har hendt i Kina. Regimets nasjonale helsekommisjon meddelte nylig at 100 millioner doser av kinesisk produsert vaksine har blitt injisert i landet, men ingen dødsfall eller alvorlige bivirkninger har blitt rapportert. Samtidig har statens internett-sensorer vært raske med å ta bort kommentarer om bivirkninger av vaksinen fra internett.

En kvinne får vaksine mot covid-19 på et sykehus i byen Wuhan i Kina den 2. april 2021. I Whuan har tre millioner innbyggere fått vaksine hittil, ifølge myndighetene. Foto: Getty Images

Hongkong har brukt flere ulike vaksiner, blant annet Sinovac. Hittil har 13 personer av de 450.000 vaksinerte dødd etter at de har fått vaksinen mellom 28. februar og 28. mars. Elleve av disse hadde fått Sinovac-vaksinen. Den demokratiske opposisjonen har kritisert Hongkongs Beijing-lojale myndigheter for at de har prøvd å bagatellisere dødsfallene og for at de fortsetter å gi Sinovac-vaksinen, mens de har stanset BioNTech-vaksinen som sto for de andre to dødsfallene, med henvisning til emballasjefeil.

Law Cheuk You som er visedirektør for Hongkongs sykehusmyndighet, sier at det mangler data når det gjelder Sinovac-vaksinen hos personer over 60 år og at fase 3-dataene ikke enda er publiserte i fag-granskende medisinske tidsskrifter.  Fremdeles fortsetter myndighetene i Hongkong å oppfordre eldre mennesker til å ta vaksinen. Han oppfordrer folk til kun å ta vaksinen der det finnes tilstrekkelig klinisk data.

Hongkongs myndigheter har sagt at de fleste dødsfallene var relatert til hjerte- og karsykdommer, og ingen av dem var direkte relatert til vaksinen, men Law er ikke enig i den bedømmelsen. «Generelt sett kan man ikke helt utelukke noen form for indirekte bivirkninger. Mange medisiner har bivirkninger», sa han.

«Det har vært dødsfall i forbindelse med covid-19 i andre land, men selv i tilfeller der det ikke er noen direkte forbindelse, har myndighetene likevel publisert data. Med denne informasjonen kan myndighetene vedta riktige tiltak», mente Law.

I Kina har det statlige nyhetsbyrået Xinhua rapportert at gravide og ammende kvinner ikke får ta innenlands-produsert vaksine. Det anbefales til og med at kvinner ikke prøver å bli gravide før tre måneder etter at man har fått vaksinen. Andre rapporter snakker om seks måneder, noe som antyder mulige alvorlige bivirkninger vedrørende fertilitet.

Ad i artikkel – AdSense
AD