Klimaekspert: Pandemien setter «krisen» i perspektiv

Demonstranter protesterer mot president Donal Trumps beslutning om å avslutte Parisavtalen, i Chicago, Illinois, 2. juni 2017. Foto: Scott Olson/Getty Images
6. juni 2021
AD

Den anerkjente forfatteren, miljøforkjemperen og miljøaktivisten Michael Shellenberger har formelt bedt offentligheten om unnskyldning for «klimaskremselen» som han sier miljøforkjemperne har påtvunget offentligheten de siste 30 årene.

Shellenberg som har vært miljøforkjemper i 30 år og klimaaktivist i 20, har tidligere blitt invitert til å vitne om klimaspørsmål for Kongressen (pdf). Han sier at han i tillegg har deltatt som ekspert for en vurderingsrapport fra FN’s klimapanel (IPCC). Til tross for tidligere arbeid føler han seg forpliktet til å unnskylde «for hvor forferdelig vi miljøforkjempere har misledet offentligheten».

Shellenbergers beklagelse ble lagt ut på Forbes sin nettside den 28. juni 2020, men ble senere fjernet. I en uttalelse som ble sendt via epost til The Epoch Times skrev Forbes at de «krever at bidragsytere følger de strenge, redaksjonelle retningslinjene. Denne historien fulgte ikke retningslinjene og ble fjernet.»

Shellenbergers unnskyldning ble derimot senere publisert den 30. juni 2020 på det nettbaserte magasinet Quillette, som sier at de sikter mot å tilby en plattform for «fri idé-utveksling».

I artikkelen skriver Shellenberger at han «er like skyldig i klimaskremsler som andre miljøforkjempere» og «i årevis har jeg tiltalt klimaforandring som en eksistensiell trussel til menneskelig sivilisasjon og kalt det en krise.» Han sier nå at klimaforandringen «ikke en gang er vårt mest viktigste miljøproblem».

Hva er det som skjer med klimaet?

Ifølge Shellenberger «foregår klimaendring. Det er likevel ikke verdens ende. Menneskelig aktivitet forårsaker ikke masseutryddelse, og klimaforandring skaper heller ikke naturkatastrofer», sier han.

Shellenberger sier at antall skogbranner har gått ned de siste 17 årene. Det er det motsatte av «klima-feilinformasjons-kampanjens» påstander. Opphopning av ved i skogene er grunnen til skogbrannene i California og Australia. Karbonutslipp har gått ned i Statene og i de fleste velstående nasjoner. Frankrike, Tyskland og Storbritannia har registrert nedgang i utslipp siden 70-tallet.

Brannmenn overvåker situasjonen mens de kjemper mot Delta Fire i Shasta-Trinity National Forest i California den 6.september 2018. Foto: AP Photo/Noah Berger

 

«Det mest kritiske for menneskets overlevelse på jorden er å produsere nok mat til befolkningen. Ettersom populasjonen fortsetter å øke, vil produksjon av nok mat til menneskeheten bli enklere når temperaturen gradvis øker. Dette er den viktigste faktoren for menneskelig overlevelse. Mens den største trusselen til dyremangfold på jorden er tap av habitater og jakt», sier Shellenberger.

Shellenberger sier påstandene kommer fra de beste tilgjengelige, vitenskapelige studiene. Dette inkluderer studier fra FN’s organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og IPCC.

Forfatteren sa han følte seg tvunget til å skrive en bok da klimaskremselen hadde gått for langt. Til motivasjon siterer han en påstand fra Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.) at «verden kommer til å ende om 12 år hvis vi ikke tar opp klimaforandringer» og fra den britiske miljøgruppen Extinction Rebellion at «klimaforandring dreper barn».

Boken til Shellenberger, «Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All», argumenterer for at fabrikker og moderne jordbruksmetoder er nøkkelen til miljø- og menneskelig framgang. Den redegjør også for at 100 prosent fornybar energi «vil kreve å øke arealbrukets energi fra dagens 0,5 prosent til 50 prosent.»

Boken legger også fram påstand om at vegetarisme reduserer den enkeltes klimagassutslipp med under fire prosent.

Hva ligger bak klimaideologien?

Shellenberger sier at ideologien bak klimaskremselen er en moderne versjon av Malthusianismen. Malthusianisme er oppkalt etter den britiske økonomen Thomas Malthus (1766-1834). Malthus mente at det «er for mange fattige mennesker der ute … og at det eneste etiske en kan gjøre, er å la dem dø.» Malthus ønsket faktisk pest og sult velkommen for å redusere antall fattige, sier Shellenberger.

Shellenberger sier at han likevel har håp for fremtiden: «Nasjoner går åpenlyst tilbake til egeninteresse og vekk fra malthusianisme og nyliberalisme. Beviset er overveldende for at vår høyenergi-sivilisasjon er bedre for mennesker og natur enn den som lavenergi-sivilisasjonens klimaskremsler ønsker oss tilbake til.»

Ad i artikkel – AdSense
AD