Kina vil selge sin teknologi innen internettovervåking

Xi Jinping, Kinas president og KKP's generalsekretær, ved et møte i Den nasjonale folkekongressen i mars. Foto: Lintao Zhang/Getty Images

Det kinesiske kommunistregimet slapp nylig et nytt policy-dokument, en hvitbok, om "rettssikkerhet" på internett. I dokumentet uttaler landets Kommunistparti sin intensjon med å eksportere sine erfaringer fra totalitær kontroll av internett.

Eksperter påpeker at Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) i sin hvitbok viser at kinesiske myndigheter er fullt ut i stand til å kontrollere internett ved hjelp av moderne teknologi.

Hvitboken ble utgitt den 16. mars av "State Council Information Office" (SCIO, Statens informasjonsbyrå) og heter "China’s Internet Rule of Law Construction in the New Era".

I hvitboken tilkjennegis det at regimet vil "styrke internasjonal informasjonsdeling og samarbeid om rettssikkerhet på internett" og "dele erfaringer og tilnærming" med andre land. Det nesten 18.000 ord lange dokumentet ble publisert på åtte språk.

Lai Chung-chiang som er advokat og arbeider for den taiwanske tankesmien "Economic and Democratic United", forteller at KKP skaper et totalitært imperium der alt handler om intern kontroll.

"De overvåker hvert skritt ved hjelp av dataskjermer, ansiktsgjenkjenning og digitale helse- og sikkerhetskoder. Dette er kulminasjonen av en totalitær stat slik det beskrives i de to bøkene 1984 og Animal Farm av George Orwell", sier han.

De overvåker hvert skritt ved hjelp av dataskjermer, ansiktsgjenkjenning og digitale helse- og sikkerhetskoder.

Lai Chung-chiang, "Economic and Democratic United"

Wang He, Kina-observatør og Epoch Times-medarbeider, sier at Kinas strategi består av to deler:

"Den ene er å eksportere et cyberdiktatur via regimets økonomisk-politiske prosjekt Belt and Road Initiative (Ett belte, en vei). Den andre er å bruke nettovervåkning, stjele og bruke cyberspionasje rettet mot USA, Vesten og resten av verden med hjelp av cyberkrigføring og starte hemmelige cyberkriger."

Det amerikanske cybersikkerhetsselskapet Crowdstrike publiserte sin årlige rapport rundt globale trusler i begynnelsen av mars. Rapporten slår fast at hackerorganisasjoner med forankring i KKP har økt sin spionasjeaktivitet på nettet vesentlig. I 2022 har det blitt utført cyberangrep mot de fleste industrisektorene i 20 geografiske områder rundt om i verden.

Lin Zongnan er professor ved avdelingen for elektronikk og telekommunikasjonsforskning ved National Taiwan University og er spesialisert innen nettverkskommunikasjon. Han forteller at KKP bruker teknologibedrifter som arbeider både innen det militære og sivile området, slik som Huawei og Tiktok, ikke bare for å få folk på alle nivåer og alle midler til å tie, men også for å utvide sin kontroll til resten av verden. Masseovervåkningsteknologi har allerede blitt solgt til en rekke autoritære land.

"KKP snakker kun om internettsuverenitet, men ikke om innbyggernes rettigheter", sier Wang He. Tre høyteknologiske overvåkingssystemer har blitt slått sammen til ett som innbefatter overvåkning av hvordan enkeltpersoner beveger seg, økonomisk overvåking og overvåking av samtaler og aktiviteter på nettet.

En rapport om internettfrihet utgitt ut av den amerikanske, statsfinansierte tankesmien Freedom House, poengterte i oktober 2022 at Kina har blitt klassifisert som det landet i verden som har dårligst internettmiljø, for åttende år på rad.

FAKTA

KINAS KOMMUNISTISKE PARTI UTØVER SENSUR

Kina hadde i 2021 et folketall på 1,412 milliarder. Av dem er 96 millioner medlemmer av Kinas Kommunistparti, KKP, som ble grunnlagt i 1921.

Xinhua News Agency, New China News Agency eller New China er det offisielle nyhetsbyrået, statens talerør for den kinesiske regjeringen og står direkte under KKP's avdeling for offentlig informasjon.

Landet hadde i 2013 drøyt 600 millioner internettbrukere. Cybersensuren omfatter alle områder; tjenester, verktøy, domener og så videre.

En egen myndighet sammenholder daglig lister over aktuelle tabubelagte spørsmål og oppfordringer om hva medier bør ta opp.

Overvåkning og sensur av internett ble ytterligere forsterket da en ny nettsikkerhetslov trådte i kraft i 2017.

Over 2.600 websteder er og har vært blokkerte i Kina og mange uttrykk er svartelistet, som "massakren på Den himmelske freds plass".

Verdensdagen mot nettsensur den 12. mars får hvert år oppmerksomhet etter at den ble stiftet i 2008.

Ad i artikkel – AdSense
AD