Kina manipulerer amerikanske selskaper for å tjene Beijings interesser

En kvinne med en smart-telefon passerer en reklame for YouTube i Berlin. 27. september 2019. Foto: Sean Gallup/Getty Images
11. juli 2021
AD

Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) manipulerer amerikanske selskaper for å nå sine mål om å forme opinionen, påvirke myndighetenes beslutninger og skaffe seg amerikansk teknologi, advarte republikanske lovgivere den 27. juni.

"Det amerikanske næringslivet får veiledning og føringer fra kinesiske embetsmenn for å påvirke forretningsdrift, investeringsstrategi og strategiske retninger”, ifølge foreløpige avsløringer gitt til Epoch Times av lovgivere i «House Permanent Select Committee on Intelligence».

Granskerne fant også at amerikanske bedriftsledere og ansatte praktiserte "selvsensur" og justerte sine forretningsstrategier "for å tilfredsstille kinesisk opposisjon".

Noe av Kinas innflytelse kom innen ifra i amerikanske selskaper. KKP-medlemmer som enten sitter i styrer eller har ledende stillinger i amerikanske selskaper, er kjent for å "fremme Kinas initiativ for å skaffe seg teknologi og trenge seg inn i det amerikanske markedet", ifølge foreløpige funn.

Det kinesiske regimet ønsker å få tak i amerikansk teknologi. Ifølge granskning har amerikanske selskaper blitt "manipulert og/eller tvunget til å dele viktig teknologi med Kina og bidratt til at Beijing har skaffet seg sensitiv, smart teknologi som gagner Kina-baserte selskaper; på bekostning av amerikansk industri."

Det kinesiske regimet forsøker å gå forbi USA som verdens største stormakt. I en tale som ble holdt ved KKP’s 19. nasjonale kongress i oktober 2017, sa den kinesiske lederen Xi Jinping at Kina vil "bli globalt ledende når det gjelder premisser i nasjonal styrke og internasjonal innflytelse" innen midten av det 20. århundre.

For å oppnå sitt globale hegemoni retter KKP seg mot utenlandske akademikere og forskere gjennom statsdrevne rekrutteringsprogrammer og engasjerer seg i spionasje og tyveri av immateriell eiendom. De har gjennomført strategier kjent som "militær-sivil fusjon" for å styrke militæret gjennom teknologi utviklet av privat sektor.

Videre har Beijing rullet ut sine økonomiske blåkopier, inkludert  Made in China 2025  og  China Standards 2035, i et forsøk på å transformere Kina til et høyteknologisk kraftverk.

Philip Davidson som tidligere var sjef for U.S. Indo-Pacific Command (INDOPACOM), har advart om Kinas globale ambisjoner. Under en kongresshøring i mars uttrykte Davidson bekymring for hvordan Kina har fremskyndet sine "ambisjoner om å erstatte USA og vår ledelse i den regelbaserte, internasjonale ordenen."

De republikanske lovgiverne fant også ut at Beijing hadde store, spesifikke grunner for å påvirke amerikanske selskaper. De vil at amerikanske bedriftsledere skal "presse lokale, statlige og føderale ledere og lovgivere til å iverksette tiltak som gagner Beijing."

En annen grunn var å "dempe negativ omtale av Kina" fra de som jobber i amerikanske selskaper. Ifølge etterforskingen var slik selvsensur mulig fordi Kina ville true med å kansellere kontrakter med amerikanske selskaper eller nekte dem tilgang til det kinesiske markedet.

AppleYouTubeHollywood og NBA er blant de amerikanske instansene som har fått kritikk de siste årene for å bøye seg for KKP og dets krav til sensur. Nylig har flere amerikanske lovgivere, inkludert Tom Cotton  (R-Ark.), Marsha Blackburn (R-Tenn.) og Ted Cruz (R-Texas), fordømt Nike etter at selskapets administrerende direktør sa: "Nike er en merkevare fra Kina og for Kina.”

Det kommunistiske regimet har også utnyttet amerikansk finansnæring. Ifølge gransking har kinesiske selskaper samlet inn midler i USA for å "øke deres internasjonale troverdighet."

I tillegg har Beijing brukt amerikanske investeringsforvaltere og banker til "å sikre seg muligheter for strategiske investeringer i amerikanske nyetableringer, innovativ teknologi, biovitenskap og produksjon", sier de foreløpige funnene.

I mellomtiden har amerikanske finansselskaper fulgt veiledningen fra KKP i investeringsbeslutninger om Kinas statlige midler, ifølge granskning.

"Kinesiske selskaper bruker en kompleks struktur med tilslørt risiko, statsbånd og bedriftsdetaljer. Dette hindrer de amerikanske styresmaktene innsyn og amerikanske investorer rettslige tiltak i tilfellet svindel", sa lovgiverne.

De pekte også på USA’s avhengighet av Kinas forsyningskjede, inkludert sjeldne mineraler og legemidler.

"Kina har tydeliggjort sin forståelse om at deres posisjon i den amerikanske forsyningskjeden kan utnyttes for å bringe USA’s nasjonale sikkerhet i fare", hevdet lovgiverne.

Follow Frank on Twitter: @HwaiDer

Ad i artikkel – AdSense
AD