Det kinesiske regimet gir ut hvitbok på internett og oppfordrer andre land til å ta i bruk deres teknologi for informasjonskontroll

Et kart over Kina, sett gjennom et forstørrelsesglass på en dataskjerm, viser binære sifre. 2.  januar 2014. Foto: Edgar Su/File Photo/Reuters
2. april 2023
AD

Det kinesiske kommunistregimet ga nylig ut en hvitbok om «lover og regler» for internett der de åpenlyst uttalte sine intensjoner om å eksportere egne «erfaringer» til andre land om totalitarisme på internett.

Eksperter påpeker at Det kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) hvitbok indikerer at kinesiske myndigheter er i stand til å kontrollere internett fullt ut ved hjelp av moderne teknologi og at kontrollmodellen faktisk allerede har spredt seg til store deler av verden.

Regimets statlige informasjonskontor utstedte hvitboken med tittelen "Kinas internettlover i den nye æra" den 16. mars. Boken understreker at regimet vil "styrke internasjonal utveksling og samarbeid om lov og rett på internett" og "dele erfaringer og praksis" med andre land. Hvitboken som har nesten 18.000 ord, er utgitt på åtte språk.

Talspersonen for Statens informasjonskontor uttalte at regimets «lover og regler for internett» inkluderer «integrert promotering av nettlovgiving, nettbasert rettshåndhevelse, et nettbasert rettsvesen, nettbasert popularisering og en nettbasert juridisk opplæring».

Lai Chung-chiang, formann for «Taiwan Economic and Democratic United» tenketank og praktiserende advokat, uttalte til Epoch Times den 16. mars at KKP’s totalitære digitale imperium omfatter alle bevegelser i befolkningen og inngår i regjeringens nettverkstilsyn.

"De overvåker hver eneste bevegelse i befolkningen gjennom forskjellige monitorer, ansiktsgjenkjenning, digitale helsekoder og sikkerhetskoder. Dette er som høydepunktet av den totalitære staten som er beskrevet av George Orwell i romanene hans (1984 og Animal Farm)."

KKP’s hvitbok understreker at KKP’s internettadministrasjon involverer deltakelse fra flere parter, inkludert regjeringen, bedrifter, statlige organisasjoner og nettbrukere.

Lai sa at hvitboken viser at KKP fortsatt fokuserer på intern kontroll; det vil si overvåking av det kinesiske folk.

Dokumentet nevner at publiseringen av hvitboken handler om "å gi en omfattende introduksjon av oppbyggingen av lovverket for internett i Kina og for å dele erfaringer og praksis med andre land."

Videre fastslås det i Hvitboken at KKP er villig til å samarbeide med det internasjonale samfunnet for «i fellesskap å fremme lover og regler om global internettstyring».

I mellomtiden slapp regimets statlige talsperson, Xinhua News Agency, KKP-leder Xi Jinpings tale med tittelen "Utforsking av konstruksjonen av en global sivilisasjonsdialog og samarbeid på internett" under et toppmøte den 15. mars da KKP var i dialog med verdenspolitiske partier.

Wang He, Kina-observatør og Epoch Times-bidragsyter, fortalte til Epoch Times den 16. mars at KKP alltid har eksportert totalitarisme på internett til andre land.

"Strategien består av to hoveddeler", sa han. "Den ene er å eksportere cyberdiktatur til verden gjennom regimets økonomisk-politiske prosjekt "Belt and Road Initiative". Den andre er å utføre nettverksovervåking, tyveri og cyberspionasje mot USA, Vesten og hele verden gjennom cyberkrigføring og starte noen skjulte cyberkriger."

Advokat Lai tilføyde: "Kina bruker sin enorme befolkning til å danne en cyberhær, inkludert roboter, for å utføre kognitive kriger og digitale angrep på land, inkludert Taiwan. Dette har blitt gjort i årevis."

Datasikkerhetsfirmaet CrowdStrike ga ut sin årlige "Global Threat Report" i begynnelsen av mars. Der konstaterte de betydelig økt dataspionasje i 2022 fra hackerorganisasjoner tilknyttet KKP med angrep mot nesten alle de 39 industrisektorene i 20 geografiske regioner verden over.

Epoch Times Photo
Ei kvinne går forbi hovedkvarteret til ByteDance, moderselskapet til videodelingsappen TikTok, i Beijing i Kina den 16. september 2020. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

Lin Zongnan, professor ved Institutt for elektroteknikk og forskningsinstitutt for telekommunikasjon (The Department of Electrical Engineering and Telecommunications Engineering Research Institute) ved National Taiwan University, som spesialiserer seg på nettverkskommunikasjon, sa til Epoch Times den 16. mars: «KKP bruker nå teknologiselskaper som jobber både militært og sivilt, gjennom Huawei, TikTok, osv., ikke bare for å fullstendig undertrykke folks stemme i Kina, kontrollere alles informasjons-bruk osv., men også for å utvide denne kontrollmodellen til hele verden. KKP har allerede eksportert masseovervåkingsteknologi og -mekanismer til endel autoritære land.»

Wang påpekte at det største problemet med internett i Kina, er fraværet av menneskerettigheter på nettet.

"KKP snakker bare om internettsuverenitet, ikke sivile internettrettigheter", sa Wang. "KKP har integrert tre høyteknologiske overvåkingssystemer i ett system, inkludert overvåking av individers bevegelser, finansiell overvåking og overvåking av nettbaserte uttalelser og handlinger."

Rapporten om internettfrihet, utgitt av den amerikanske regjeringsfinansierte tenketanken Freedom House påpekte i oktober 2022 at Kina har blitt klassifisert som landet med det verste internettmiljøet i verden for åttende år.

Lin sa: «KKP bruker bare de fine ordene for å hvitvaske kontrollen over folket. Denne internetthvitboken er for å styrke kontrollen over internett."

Ning Haiphong og Luo Ya bidro til denne artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD