COVID-19 sprer seg til 31 provinser i Kina. Innbyggere panikkhandler og lokalsamfunn stenges ned

En innbygger tar en nukleinsyretest for Covid-19 i Harbin i Kinas nordøstlige Heilongjiang-provins den 22. september 2021. Foto: STR/AFP via Getty Images
14. november 2021

Den 5. november, bare dager før Det regjerende kinesiske kommunistpartiets (KKP’s) toppkonferanse, har Covid-19 spredd seg til 31 provinser, i tillegg til hovedstaden Beijing.

I en by i sør rapporteres det om folk som handler i panikk, mens myndighetene i den nordøstlige provinsen Heilongjiang har iverksatt tvungen nedstengning av boligområder.

Kommunistregimets nasjonale helsekommisjon rapporterte den 3. november om 93 lokale smittetilfeller på én dag, som er det høyeste tallet i år. Heihe by i Heilongjiang-provinsen som har det største antall tilfeller, melder om 35 smittede. 51 lokalsamfunn er blitt stengt ned.

Dette skjer mens det regjerende KKP’s konklave, den sjette plenumssesjonen, skal avholdes i Beijing den 8.–11. november.

Heihe arrangerte en pressekonferanse om epidemien den 2. november. Der ble det sagt at det som følge av Covid-19-utbruddet den 27. oktober, har blitt satt opp trafikk-kontrollpunkter på åtte veier inn og ut av byen for å holde streng kontroll med folk og kjøretøy som forlater lokalområdet. I alle hotell som brukes som karantenehotell, vil det bli stasjonert epidemikontrollteam, og de vil være avsperret 24/7. For personer som er i karantene hjemme, har myndighetene plombert dørene eller installert dørsensorer til boliger og leiligheter for å hindre folk i å gå ut. Siden 27. oktober er det gjennomført seks nukleinsyretester på alle innbyggerne i byen.

I mellomtiden rapporteres det fra den sørlige byen Changzhou i Jiangsu-provinsen at innbyggerne kjøper mat og forsyninger i panikk og har tømt lokale supermarkeder etter meldinger om lokale Covid-19-tilfeller. "Folk hamstrer hovedsakelig ris, matolje, hurtignudler og tørkede nudler", sa en ansatt ved et lokalt supermarked.

Epoch Times har fått tak i en video som viser innbyggere som handler i panikk på et supermarked i Changzhou.

En butikkmedarbeider ved navn Liu (alias) ved RT-Mart supermarked i Wujin-distriktet i Changzhou, fortalte til kinesisk-språklig Epoch Times at panikkhandlingen begynte om kvelden den 2. og at alle supermarkedene var tømt morgenen etter, den 3. november. «Nå er det ikke mye ris igjen i supermarkedet, og grønnsaksavdelingen er tømt. Supermarkedet har lagt inn en hasteordre (innkjøp), men det er vanskelig å si om den vil bli levert i tide», sa Liu.

Den 3. november rapporterte Changzhou by om tre nye lokale offisielle smittetilfeller. De ansatte ved markeds- og forbrukertilsynet ved Changzhou kommunale handelskontor fortalte lokale medier at panikkhandlingen i byen hovedsakelig skyldtes Covid-19-utbruddet og frykt for mat- og forsyningsmangel til vinteren etter en "Melding om å gjøre en god jobb med å opprettholde tilbudet og stabilisere prisene på grønnsaker og andre dagligvarer i markedet denne vinteren og våren", utstedt av handelsdepartementet.

Ettersom det kinesiske kommunistregimet konsekvent har dekket over den virkelige situasjonen om Covid-19-epidemien i Kina siden starten av utbruddet i Wuhan, kan det hende offisielle statistikker ikke gjenspeiler det reelle antall tilfeller og dødsfall.

Fang Xiao og Hong Ning bidro til rapporten.