De liberales leder Mark Carney sier at Kina utgjør en av de største truslene om utenlandsk innblanding i Canada. Carney kom med disse utspillene under et valgkampmøte i Niagara Falls 18. april.
Den liberale lederen hadde blitt bedt av en reporter om å utdype sine kommentarer under den engelskspråklige partilederdebatten 17. april, der Carney sa at Kina er den «største sikkerhetstrusselen» Canada står overfor.
«Det er en av de største truslene med hensyn til utenlandsk innblanding, som vi må motvirke, og det gjør vi, og det gjør vi,» sa Carney til journalister i Niagara Falls.
Han sa at Kina er «en trussel i et utvidet Asia og mot Taiwan», og at Beijing støtter Russlands krigføring i Ukraina. «Så vi må både samarbeide med Kina og ta skritt for å beskytte oss selv her», sa han, og la til at en av måtene å gjøre dette på var å beskytte Arktis.
«Kina er en trussel, og er i ferd med å bli en trussel mot Arktis, noe som er ... en av grunnene til at vi nå vil være til stede i Arktis året rundt», sa Carney til journalister.
Den konservative lederen Pierre Poilievre har også identifisert Kina som en trussel mot Canada, og har sagt at Kina har erklært seg selv som en «nær arktisk stat». Poilievre har også forpliktet seg til å bygge en permanent arktisk militærbase i Iqaluit, hovedstaden i Nunavut.
Internasjonale forbindelser
Carney sa at de nåværende amerikanske tollsatsene endrer den økonomiske verdensordenen og vil påvirke Canadas internasjonale relasjoner. «Vi kommer til å ende opp med ulike nivåer av engasjement i forhold til ulike land, avhengig av i hvilken grad vi deler de samme verdiene», sa han. «Det er åpenbart et veldig stort gap med hensyn til Kina, noe som allerede har konsekvenser for handelen vår og vil få det fremover.»
Han sa at han tror det finnes muligheter for Canada til å utvide handelen med Europa, Asia og andre steder. «Det finnes enorme muligheter i Europa, i ASEAN, Mercosur og andre deler av verden der vi kan utdype handelsforbindelsene våre ytterligere. Og det bør vi gjøre, og jeg tror vi kommer til å gjøre det», sa Carney, med henvisning til Association of Southeast Asian Nations og Southern Common Market, en søramerikansk handelsblokk.
De konservative har på sin side stilt spørsmål ved Carneys interaksjon med kinesiske ledere mens han var i privat sektor. Senest denne måneden dukket det opp bilder av Carney sammen med representanter for Jiangsu Commerce Council of Canada (JCCC), en pro-Beijing-gruppe med bånd til det kinesiske kommunistpartiet (KKP) og dets United Front Work Department.
Enhetsfronten fungerer som KKPs «primære verktøy for utenlandsk innblanding», og arbeider for å «kvele kritikk, infiltrere utenlandske politiske partier, diasporasamfunn, universiteter og multinasjonale selskaper», heter det i en rapport fra 2020 fra Public Safety Canada, som siterer forskning fra en australsk tenketank.
Carney svarte på en rapport fra The Globe & Mail 10. april som sa at JCCC-ledelsen hadde hevdet at de hadde hatt en «inngående samtale» med den liberale lederen, og Carney sa at han møter tusenvis av mennesker mens han driver valgkamp, og at dette ikke er det samme som et møte. «Hvis noen tilfeldigvis er i rommet og tar et bilde med meg, er det ikke et møte», sa Carney til journalister.
Det liberale partiet sa at JCCCs påstand om en «dyptgående» diskusjon mellom Carney og gruppens ledere var usann. Partiet sa at det hadde bedt gruppen om å fjerne påstanden fra nettsiden sin. Carney ble også stilt spørsmål om at han i forrige måned nektet å fjerne den liberale kandidaten og sittende parlamentsmedlemmet Paul Chiang, som foreslo at hans konservative rival, en demokratiaktivist fra Hongkong, skulle overleveres til det kinesiske konsulatet i Toronto for å få utbetalt en dusør.
Carney sa 31. mars at Chiang hadde bedt om unnskyldning og ikke ville bli fjernet som kandidat. Chiang trakk seg senere samme dag.
I en uttalelse til media sa RCMP at de «ser nærmere på» kommentarene fra Chiang, uten å gi ytterligere detaljer. Den nasjonale politistyrken bemerket at utenlandsk innblanding og transnasjonal undertrykkelse fortsatt er «gjennomgripende» trusler i Canada.
Kinesisk informasjonsvirksomhet rundt Carney
Canadas Security and Intelligence Threats to Elections (SITE) Task Force sa tidligere denne måneden at de hadde oppdaget en «informasjonsoperasjon» på den kinesiske sosiale medieplattformen WeChat «rettet mot det 45. parlamentsvalget» og spesifikt «rettet mot Mr. Carney» som kandidat.
«SITE Task Force vurderer det slik at den utenlandsk-støttede informasjonsoperasjonen hadde til hensikt å påvirke kanadisk-kinesiske samfunn og forsøke å forme oppfatninger om kandidaten [Carney]», sa Laurie-Anne Kempton, assisterende kabinettsekretær for kommunikasjon ved Privy Council Office, under en pressekonferanse i Ottawa 7. april.
«Denne typen koordinerte, uautentiske oppførsel er bare et forsøk på å forurense det digitale miljøet og prøve å forme meninger i den ene eller andre retningen», legger hun til.
Noe Chartier, Carolina Avendano og Omid Ghoreishi har bidratt til denne artikkelen.